Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Севернокорейската икономика затруднява санкциите

Новите ограничения няма да се отразят сериозно на конюнктурата на страната

Севернокорейската икономика затруднява санкциите

Снимка: Ройтерс

Северна Корея няма да се прегъне под санкциите на Запада. Колкото по-малкa е външната търговия на дадена страна, толкова по-уязвим е натискът. През изминалата година изолираната диктатура е изнасяла главно въглища, желязна руда и рибни продукти за около 4 до 5 млрд. долара. Само част от този експорт се появява в официалната търговска статистика на ООН. Около 90% от износа отиват за Китай. Севернокорейският внос се движи в подобни параметри, пише в свой анализ германският Süddeutsche Zeitung.

Южнокорейската централна банка оценява общата икономическа продукция на Северна Корея на до 28 млрд. долара, докато някои експерти считат, че тя е по-висока. Независимо от точността на тези цифри, те ясно показват, че максимум 15% от икономиката на Пхенян зависи от външната търговия. В други бедни страни, като Камбоджа например, този дял е много по-висок. 

Още по темата

През пролетта Китай преустанови вноса на въглища от Северна Корея, а последните санкции на ООН също така забраняват износа на текстил - сравнително нов бизнес за Северна Корея, с който страната е генерирала 750 млн. долара през миналата година. Освен това на Северна Корея ще ѝ бъде забранено да изпраща работници в други страни.

Съветът за сигурност на ООН също така възнамерява да ограничи вноса на петрол от страната с 30%. Не с повече, защото се опасява, че през следващата зима светът ще бъде наводнен от снимки на замръзващи севернокорейски деца, казва британски дипломат пред New York Times.

Новите санкции със сигурност ще навредят на Северна Корея, особено на обикновените хора. Но те няма да забавят оръжейната програма на режима на Ким Чен-ун. Откакто той е на власт, икономиката на Северна Корея се модернизира значително. През миналата година тя отчете ръст от три до четири процента.

Продоволствената система на комунистическата страна се срина още под управлението на баща му. Повечето от севернокорейците днес ползват полулегална пазарна икономика. Най-малкото елитът в Пхенян може да си купи почти всичко, но трябва да плаща за него най-вече в китайски юани, евро, японски йени и дори долари. Швейцарецът  Феликс Абт, който допреди няколко години имаше фармацевтична компания в Пхенян, смята, че ако не бяха политическите конфликти, Северна Корея можеше да бъде „следващият икономически тигър" - следващата страна, която можеше да се разрасне бързо заради ниските възнаграждения и евтиния износ. 

Още по темата

Северна Корея вероятно ще продължи да има незаконни източници на доходи. Според някои специалисти тя произвежда и контрабандира наркотици, например за Япония, а също така и фалшиви маркови цигари. Освен това вероятно отпечатва фалшиви пари и търгува тайно с оръжия. Северна Корея разполага с две дълги крайбрежия, едва контролируеми. Сухопътната граница с Китай е пропусклива, а това вероятно важи и за границата с Русия. Страната поддържа добри отношения с редица държави, включително и в Африка, където снабдява някои диктаторски режими например с комични паметници.

Всичко по темата четете тук!

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

5
 
10
 
1
преди 6 месеца
за да оцеляват тия не е само въглища и руда износа байка .... те изнасят много редки и ценни метали, а там земята е доста богата на такива ресурси ... мдааам Китай а Запада също не може без тия неща и всички купуват от тях санкции манкции натиски глупости, ама без ресурса не мое, купуват и плащат къде ше одат ? ... :)) На Запада им е зор да им лапнат ресурсите за без пара кат на руснаците и подчинят централната им банка, но нема да стане мммм няц .... При нас всеки може да си цица всички ресурси от наща земя и да ни граби и изнася всичко, ноооо при диктатурите не може и така е редно .... па ние нека сме си "демокрация" и ше си стоим бедни .... :))

Още от Анализи
Публично-частните партньорства в ЕС се оказаха икономически неизгодни