Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Северозападна Европа е идеалното място за водороден хъб?

В региона е съсредоточено търсенето на водород и има нужната зелена енергия за производството на чист водород

Северозападна Европа е идеалното място за водороден хъб?

Снимка: Bloomberg LP

Северозападна Европа е много добрe ситуиран регион по отношение на внедряването на водорода в европейската икономика, сочи анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ). В държавите от региона са съсредоточени 5% от световните и 60% от европейските нужди от водород.

Става въпрос за Германия, Белгия, Дания, Германия, Холандия, Норвегия и Великобритания. Те са изготвили визия за ролята на водорода на национално ниво, се казва в анализа.

Още по темата

Водородът беше посочен като основна крачка към декарбонизацията на европейската икономика за тежката индустрия, където зелените енергийните източници не могат да предложат решение за намаление на емисиите. В началото на годината председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза, че се търсят най-подходящите места за производството и доставките на водород в Европа.

В Северозападна Европа са разположени и големите индустриални пристанища на континента, а в региона има и добре развита газова инфраструктура, която свързва тези пристанища с индустриалните хъбове. Нещо повече - регионът има голям неизползван потенциал за изграждане на вятърни централи в Северно море и така ще бъде добре захранен с необходимата енергия, така че да бъде възможно производството на зелен водород, посочва още МАЕ.

Това всъщност има двоен ефект - производството на чист водород може да оползотвори произведената, но излишна за момента, електроенергия, тоест още един начин за съхранение на енергията, което е една от въпросителните за развитието на енергийния сектор, базиран на възобновяемите източници.

Северно море предлага възможности и за съхраняване на въглерод, което позволява и производството на т.нар. "син" водород - от метан, а отделените емисии да бъдат уловени и съхранени.

На базата на заявките от големите индустриални гиганти обаче търсенето на водород ще има леко понижение до 2030 г. Към момента най-големият потребител на водород е химическата индустрия и се очаква известно намаление на заявките в следващите години. Но от друга страна се очаква търсенето на суровината в сектори като транспорт, производство на стомана и други енергоемки компании да се увеличава.

МАЕ прогнозира, че европейската политика за намаляване на въглеродните емисии ще стимулира разработването на нови технологии за производството на водород и именно това може да насърчи търсенето. Така компании от металургията могат да увеличат потреблението на водород с около 1/3, прогнозира още МАЕ.

Очакванията на експертите са, че природният газ ще остане основен източник за производството на водород до 2030 г. То обаче ще бъде обвързано с технологии за улавяне и съхранение на емисиите, което прави суровината с относително нисък въглероден отпечатък.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 1 месец
То в Северозападна Европа е съсредоточена и нуждата от чиста вода, пясък и цимент също. Кога ще прочетем статии по този въпрос?
0
 
0
 
3
преди 1 месец
Животът на Eлектродните Иноксови Плочи в един Електролизер е около 2 години при нон-стоп работа, а цената им е около 90% от цената на целия Електролизер. така че на всеки две години ще трябва да си купувате нов електролизер.Без да броим други джаджи и консуматив като електролит, пресостати, манометри, уплътнители и пр.Производството на Водород чрез Стийм-Реформинг на БиоМетан, произведен от свръх-бързорастящ (един метър на ден) Бамбук Беема или Гигантски Мехурчест Келп (Macrocystis Pyrifera - най-бързорастящият Организъм на Земята) , отглеждани хипер-интензивно, върху Рото-Рафтове, инсталирани във Вертикална Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , е възможно най-евтиния в момента начин за производство на Зелен Водород - под Един Долар на кг.Цялата енергия за добив на водна пара ще идва от Прахова Турбина - wtsab.com , захранвана с Прахово Гориво от изсушена и смляна Бамбукова (Келпова) Биомаса, на Нулева Себестойност - https://nula-energia.alle.bg .Отделеният в процеса СО2 ще бъде изцяло инжектиран обратно във Фермата като храна за бързорастящия бамбук.Друга, още по-обещаваща, безопасна и евтина технология, в пъти по-добра от тази с Водорода, е технологията за производство на Инженерно Фъстъчено Олио (ИФО), от бързорастящи (60 дни) Фъстъци - https://biodizel.alle.bg
2
 
0
 
2
zelka007 до: khao
преди 1 месец
хаха ... така е ... !!
2
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ако не е СевероЗапада, той свят е жив умрел ! :):):)

Още от Анализи
Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите