IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезон 2020-2021: Рекорден за ваксините срещу грип

Само за 330-те милиона американци този сезон ще бъдат произведени общо между 194 и 198 млн. дози ваксини, като през миналата година те бяха 175 млн.

08:45 | 19.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Световните производители на ваксини срещу грип произведоха рекорден брой дози за сезон 2020-2021, като властите се надяват да облекчат болниците откъм болни от грип в условията на очакваната втора вълна на пандемията от Covid-19.

Само за 330-те милиона американци този сезон ще бъдат произведени общо между 194 и 198 милиона дози ваксини, като през миналата година те бяха 175 милиона - 11 процента увеличение, по данни на Центровете за превенция и борба срещу заболяванията.

Гигантската фармацевтична мрежа CBS, която прави ваксинации без направление, нареди удвояване на дозите в сравнение с 2019, или 18 милиона дози, пише Иван Курон за цитиран от БТА анализ за AFP. 

Производителят "Секирюс" отбелязва скок от 15 процента допълнително производство (60 милиона дози тази година, 52 милиона миналата). Сходна е ситуацията и със "Санофи" (80 милиона тази година, 70 милиона миналата). На световно ниво френската компания регистрира скок от 20 процента.

"Има огромно търсене от нашите клиенти", казва пред AFP Майкъл Грийнбърг, медицински отговорник за ваксините за Северна Америка на компанията "Санофи Пастьор", която заедно със "Секирюс" и "ГлаксоСмитКлайн" е един от големите производители на ваксини.

 "Санофи" изпрати първите си партиди на 22 юли, три седмици по-рано от миналата година.

Грипът отне живота на между 24 хиляди и 62 хиляди души в САЩ миналата година. Освен че ще освободи легла в болниците, ваксината против грип е възприемана като една от мерките за обществено здраве за справяне с пандемията от Covid-19.

"Много съм обезпокоен за есента", казва пред Франс прес Лорънс Гостин от Джорджтаунския университет, който призова в медицинското издание "Джама" към агресивна кампания за ваксиниране и за задължително ваксиниране в училищата. "Хората не мислят за грипа, мислят само за Covid".

Американците вече са сред най-ваксинираните в света срещу грипа: ваксинирането се препоръчва след навършване на шест месеца на детето, докато други страни, сред които Франция, го препоръчват на хора, при които има опасност от усложнения - към тях спадат хората над 65 години.

В резултат на това 63 процента от децата и 45 процента от американските пълнолетни са ваксинирани през 2018-2019, като са ваксинирани 68 процента от хората над 65 години. За сравнение, във Франция ваксинираните са наполовина. 

Тази година обаче американците ще трябва да променят навиците си. "Обикновено много хора се ваксинират на работа или в училище, но много компании и училища са затворени", предупреждава Лорънс Гостин. 

Индустрията е свикнала: през февруари и март Световната здравна организация и националните здравни власти избират четирите вирусни щама, за които има най-голяма вероятност да циркулират следващата зима в северното полукълбо. 

Стотици милиони яйца - традиционното място за инкубация на вирусите преди да бъдат обезвредени и превърнати във ваксини - биват доставени в лабораториите, след това производството продължава цяла пролет до пълненето на спринцовките през лятото. 

За "Санофи" в САЩ всичко се случва в два завода - единият в  Пенсилвания, а другият - в щата Ню Йорк. Същите, които биха могли да произведат в бъдеще ваксина срещу новия коронавирус.

За момента обаче няма конкуренция, казва Майкъл Грийнбърг, и американското правителство даде два милиарда долара на компанията да увеличи производствените си линии.

"Разполагаме с всичко необходимо и работим в тясно сътрудничество с нашите доставчици на флакони и спринцовки за следващите години", казва Дейв Рос, директор на търговските операции на "Секирюс" в Северна Америка, по отношение на стъклото и другите материали, които ще са необходими за бъдещите ваксини срещу Ковид.

За зимата е възможен и оптимистичен сценарий: спазването на социална дистанция и носенето на предпазни маски е възможно да намали броя на заразяванията с всички респираторни вируси, сред които е и грипът.

"Надяваме се всичко това да даде плод и да има по-малко грип", казва Хенри Бърнстийн от медицинското училище Хостра/Нортуел, който също е член на консултативния съвет по практиките за ваксиниране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още