Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Шансът на Ердоган да се реваншира на пазарите може да не продължи дълго

Накъде ще поеме Турция - към засилване на популистката реторика или към завръщане при реформите на свободния пазар

Шансът на Ердоган да се реваншира на пазарите може да не продължи дълго

Снимка: Ройтерс

Пазарите очакват с нетърпение да видят кой от двата пътя ще поеме турският президент Реджеп Ердоган, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието понесе някои тежки загуби на местните избори в края на миналата седмица – засилване на популистката реторика или използване на предстоящите четири години без избори за завръщане към реформите на свободния пазар.

Поскъпването на лирата в понеделник даде сигнал, че някои инвеститори залагат на възприемането на по-хладнокръвен подход от страна на държавния глава след вота в неделя. Гласуването показа, че най-големите градове в Турция се обръщат срещу Ердоган, след като неговата политика за икономически растеж на всяка цена спомогна за това страната да изпадне във валутна криза миналата година, разтърсена и от първата си рецесия от световната финансова криза насам, посочва Bloomberg в свой материал.

Още по темата

След силната волатилност на лирата през последните две седмици инвеститорите искат гаранции. Това може да стане още следващата седмица, когато финансовият министър Берат Албайрак трябва да представи новия си икономически план, като вече обеща той да постави Турция на следизборния път на реформите.

Дотогава обаче Ердоган може да изненада отново пазара с някое от своите нетрадиционни икономически виждания, сред които и твърдението, че по-високите лихвени проценти предизвикват инфлация.

„Големият риск е той да започне да се намесва още повече, тъй като ще бъде нетърпелив за промяна“, посочва Найджъл Рендъл, анализатор към Medley Global Advisors в Лондон.

„Що се отнася до паричната политика Ердоган си мълча през последните близо шест месеца, което съвпадна с подчертано стабилизиране на лирата, но не съм сигурен колко дълго ще може да продължи това“, допълва той.

Турската централна банка изпрати сигнал, че ще запази по-твърдата си позиция докато темпът на нарастване на цените не се забави. Въпреки това инвеститорите са притеснени, че Ердоган може да компенсира това с политики, които да доведат инфлацията до ниво четири пъти над официалната цел на Анкара. Трябва да се отбележи, че още миналата седмица президентът заяви, че потребителската инфлация ще се забави, ако Турция понижи лихвените си проценти.

Скорошната волатилност на турската лира започна след внезапен спад на резервите на централната банка миналия месец, който хвана инвеститорите неподготвени и разпали спекулациите, че финансовата институция се намесва в опит да подкрепи валутата си.

„Пазарът ще иска повече яснота по отношение на скорошните огромни – и привидно необясними, колебания на ниските нетни валутни резерви на страната, които разстроиха мнозина пазарни наблюдатели“, посочва Пол Грийр, финансов мениджър във Fidelity International.

„Инвеститорите също така ще искат да видят ангажимент от страна на Турция за поддържането на стабилна фискална траектория и стриктна парична политика“, допълва той.

Според Брендън Макена, валутен стратег към Wells Fargo Securities, трябва да бъде предприети по-краткосрочно ориентирани политики, независимо от това кога ще са следващите избори  в Турция.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Конгресът заплашва да направи следващата финансова криза по-лоша