IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Blackstone подкрепя съдебните битки на Тръмп

На очевидно тайна среща на 24 изпълнителни директори от 500-те най-силни по приходите компании в света е било обсъдено поведението на президента

08:24 | 16.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор и съосновател на американския финансов инвеститор Blackstone Стивън Шварцман. <em>Снимка: EPA/GIAN EHRENZELLER</em></p>

Изпълнителният директор и съосновател на американския финансов инвеститор Blackstone Стивън Шварцман. Снимка: EPA/GIAN EHRENZELLER

Досега само няколко топ мениджъра в САЩ са коментирали поведението на президента Доналд Тръмп да не признава поражението си на изборите и да предприеме правни действия срещу него.

Но това постепенно се променя. На очевидно тайна среща на 24 изпълнителни директори от 500-те най-силни по приходите компании в света („Fortune 500 List“) е било обсъдено поведението на Тръмп. Според статия във Financial Times изпълнителният директор и съосновател на американския финансов инвеститор Blackstone Стивън Шварцман е защитил президента. 

Твърди се, че Шварцман, републиканец и защитник на Тръмп, твърди, че президентът има право да даде изборите на съд. Той също така твърди, че дадени гласове може да са били фалшифицирани. Не можело да става дума за евентуален преврат и тези, които трябвало да решат всичко, са съдилищата.  

Имената на останалите 23 изпълнителни директори, които присъстваха на срещата на 6 ноември, очевидно са останали засега в тайна. Джефри Зоненфелд, професорът по мениджмънт в Йейл, който е свикал срещата, казва пред AP, че бизнес лидерите са от сферите на финансите, производството, търговията на дребно и медиите. Според Зоненфелд мениджърите са се съгласили да присъстват на тази среща само при условие, че имената им няма да се публикуват. 

В отговор на статията на Financial Times Blackstone пояснява: „Като американец Стив вярва, че нашата избирателна система е непокътната и че демократичният процес ще бъде правилно и законно завършен, както е било винаги досега в историята на нашата нация“.

Новината за срещата на главните изпълнителни директори се случва в момент, в койтоамериканският президент вече опита различни правни методи и почти всички щатскипреброявания са приключили. През последните няколко дни екипът на Тръмп претърпя допълнителни поражения в съда, тъй като не предостави доказателства за измама на изборите. Различни адвокати също са се отказали от мандатите си.

В Twitter Тръмп предизвика объркване

Самият Тръмп предизвика объркване в неделя сутринта американско време. За кратък момент изглеждаше, че Тръмп ще признае поражението си. Но след това той отново изтри туита и ясно заяви: „Той спечели само в очите на ФАЛШИНОВИТЕ НОВИНИ. Не признавам нищо. Предстои ни още дълъг път. Това бяха МАНИПУЛИРАНИ ИЗБОРИ! "

Твърди се, че на срещата на 6 ноември с колегите си изпълнителният директор на Blackstone Шварцман е изразил скептицизъм относно резултатите в Пенсилвания. В началото на процеса на преброяване Тръмп водеше там, но с преброяването на пощенските гласове резултатът се изместваше все повече в полза на Байдън. Брайън Робъртс, главен изпълнителен директор на кабелната компания Comcast, отбелязва, че републиканците са забранили предварителнотоотваряне на писмата и че закъснелите гласове идват главно от Филаделфия, за която се знае, че е гласува за демократите. 

И по-рано се очакваше, че гласовете по пощата ще бъдат от полза за демократите. В крайна сметка Байдън беше призовал своите избиратели да гласуват по пощата. Тръмп, от друга страна, беше насърчил избирателите си да гласуват в деня на изборите въпреки коронавируса.

Тръмп назначи Руди Джулиани за главен юрист

За да насърчи вълната от съдебни дела, Тръмп нае през уикенда официално своя личен адвокат, бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, да води правната му битка срещу изборните резултати. Съветникът на предизборната кампания на Тръмп Дейвид Боси, който преди това беше натоварен с това, отпадна преди няколко дни поради заразяване с коронавируса.

„Очаквам с нетърпение кметът Джулиани да поведе юридическите ни усилия за защитата на НАШЕТО ПРАВО НА СВОБОДНИ И ЧЕСТНИ ИЗБОРИ“, пише в Twitter в Тръмп.

Джулиани е изправена пред трудна задача. През последните няколко дни екипът на Тръмп трябваше да предприеме няколко неуспеха в съда. Адвокатите не успяха да представятнеобходимите доказателства за изборна измама.

Съдебните провали в няколко щата 

В Пенсилвания апелативен съд отхвърли искането за възбрана срещу преброяването на 9300 пощенски гласа, получени след деня на гласуването на 3 ноември. Съдийският състав от трима души взе предвид тезата, която „е безспорна в нашия демократичен процес: че всеки законно подаден глас от всички граждани трябва да се брои“, пише окръжният съдия Д. Брукс Смит. Ищците просто нямало право да оспорват бюлетини, подадени от добросъвестни гласоподаватели, които са се опитали да спазват правилата през хаотичната заради коронавируса година.

Във всеки случай присъдата не би могла да отмени резултата в Пенсилвания, тъй като Байдън взещата с около 60 000 гласа преднина от общо 6,8 милиона гласа.

В Мичиган в петък друг съдия отказа да спре валидирането на резултатите от изборите в района на Детройт. Твърденията, че в града е имало измама с преброяването на пощенските гласове, са неоснователни, отсъди той. В целия щат Байдън изпреварва Тръмп с над 140 000 гласа. И в Аризона съдия отхвърли иск от страна на екипа на Тръмп, който искаше да предизвикапроверка за гласуването във Финикс. По-рано обаче адвокатите на предизборната кампания на Тръмп признаха, че въпросният нисък брой гласове няма да промени резултата от изборите. 

Базата държи на Тръмп

Доналд Тръмп очевидно загуби изборите срещу Джо Байдън. След като Джорджия и Северна Каролина подадоха резултатите, Джо Байдън има 306 от основните електора - с 36 повече от необходимото. До момента Тръмп спечели едва 232. В Джорджия обаче гласовете се броят отново заради малката преднина. Но дори и за там Тръмп предупреди предварително, че преброяването няма да е правилно.

Базата му гласоподаватели му вярва: Хиляди поддръжници на американския президент протестираха във Вашингтон през уикенда, а Тръмп накара да бъде показан от колата покрай феновете си по пътя към голф игрището.

В петък следобед Тръмп проведе в Розовата градина на Белия дом първата си пресконференция от провеждането на изборите. Там той намекна в обръщението си относно коронавируса и новата ваксина, че скоро може да не е на поста. 

„Тази администрация няма да направи блокиране“, каза Тръмп при своята проява пред медиите. „Надяваме се, че и другото - каквото и да се случи в бъдеще, кой знае кое правителство ще бъде, мисля, че това ще покаже времето, но мога да ви уверя, че това правителство няма да блокира“.Той не отговаряше на въпроси от репортери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Това е демокрацията в действие:Твърди се, че Шварцман, републиканец и защитник на Тръмп, твърди, че президентът има право да даде изборите на съд. Той също така твърди, че дадени гласове може да са били фалшифицирани. Не можело да става дума за евентуален преврат и тези, които трябвало да решат всичко, са съдилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
съществуването на такива срещи трябва да е противозанонно, но тук даже не се коментира този аспект :):) Лошоооо, Седларов ... лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още