IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Световната банка: Задава се нова дългова криза

Дейвид Малпас призовава за глобално облекчаване на дълговете на най-бедните страни

15:51 | 05.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg<font color="#4a4a4a" face="AvenirNext-Regular, Helvetica Neue, Helvetica, Arial, sans-serif" size="3"><span style="caret-color: rgb(74, 74, 74);">&nbsp;</span></font></em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg 

Пандемията от коронавирус принуждава Световната банка да проведе ежегодната си есенна конференция до голяма степен практически виртуално. Малко преди началото на глобалната среща президентът на Световната банка Дейвид Малпас предупреждава в интервю за Handelsblatt за задаването на нова дългова и финансова криза. Много нововъзникващи пазари и развиващи се страни са финансово на ръба и са затруднени с обслужването на дълговете си.

Американецът критикува нежеланието на частни финансови инвеститори и китайски заемодатели да помогнат. В същото време Малпас призовава за глобално “подстригване” на дълговете за най-бедните страни, какъвто беше случаят през 80-те и 90-те години.

“Очевидно е, че някои държави не са в състояние да изплатят поетите дългове. Следователно трябва да намалим и нивото на дълга. Това може да се нарече “облекчение” или анулиране на дълга. Важно е размерът на дълга да бъде намален чрез преструктуриране. Така беше и при предишни финансови кризи, като например в Латинска Америка. Така наречената HIPC инициатива за силно задлъжнели страни през 90-те също включваше облекчаване на дълга”, пояснява финансистът.  




В същото време президентът на Световната банка предупреждава за увеличаване на неравенството по света. Пандемията унищожи десетилетия напредък в борбата с бедността и може да изтласка отново до 2021 година повече от 150 милиона души под границата на крайната бедност. Така около 1,4 на сто от световното население ще се озове под границата на крайната бедност.

“В момента повече от милиард деца не могат да ходят на училище. Това е сериозен провал, особено за страните, които вече изостават по отношение на образованието. Кризата с образованието означава, че икономиките няма да имат достатъчно квалифицирани работници, което от своя страна отслабва икономическото развитие и изостря бедността. Създава се порочен кръг”, предупреждава Малпас.

Самата Световна банка възнамерява да предостави до 12 млрд. долара, така че ваксините срещу коронавируса да се предлагат и в по-бедните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Пак това "неравенство". Ако ви се струва нередно, има лесно решение - печатате още пари и ги давате на бедните. Толкова е просто.Бедните, за разлика от богатите ще похарчат парите вместо да ги инвестират и ето ви мечтаната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Продължаваме с поробването. Един ден жестоко ще съжалявате всички, които играете на хорото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още