Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Shell: Търсенето на втечнен газ ще се удвои до 2040 г.

Производителите на втечнен газ трябва да намерят начин да намалят емисиите на всеки етап от процеса, препоръчват от компанията

Shell: Търсенето на втечнен газ ще се удвои до 2040 г.

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

Търсенето на втечнен газ ще се удвои до 2040 година, показват прогнозите на Royal Dutch Shell. През 2020 година потреблението дори се е увеличило въпреки пандемията от коронавируса. Това показва колко устойчив и гъвкав е този пазар, коментират от компанията.

Прогнозата е, че до 2040 година търсенето на втечнен газ ще надмине 700 млн. тона годишно, като Азия ще бъде основният двигател на тази тенденция. Добивът на природен газ в азиатските държави намалява и втечненият газ ще бъде решението за тях на фона на заявките за намаляване на емисиите и замърсяването на въздуха.

Много държави със заявки за беземисионна икономика ще ползват суровината за преход към чиста енергетика. Затова е е необходимо и производителите на втечнен газ да намерят технологии, които да намаляват емисиите на всички етапи от производството, препоръчват от Shell.

Още по темата

През миналата година цената на втечнения газ достигна до рекордно ниско ниво, но в края на периода увеличеното търсене в Азия доведе до възстановяване на равнищата до шестгодишен пик.

"Втечненият газ предлага гъвкава енергия, от каквато светът се нуждаеше по време на пандемията от коронавируса, демонстрирайки устойчивост и възможност да осигури енергия в безпрецедентни времена", пишат от компанията в своя обзор на пазара.

Природният газ емитира между 45% и 55% по-малко парникови газове спрямо въглищата и замърсява незначително въздуха с фини прахови частици.

От Shell отчитат още, че водещи пазари, които допринасят за възстановяването на доставките след пандемията са Китай и Индия. Китай са увеличили вноса на втечнен газ със 7 млн. тона до 67 млн. тона през 2020 г. Това представлява увеличение от 11% спрямо предходната 2019 г.

Прогнозата на компанията е, че търсенето на суровината в Китай ще се увеличава на фона на заявките икономиката да се превърне във въглеродно неутрална до 2060 г.

Големи азиатски потребители са още Япония и Южна Корея, които също имат заложени беземисионни цели. Сеул вече обяви, че ще изпълни своите задължения чрез спирането на 24 въглищни централи и замествайки ги с газови мощности до 2034 г.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Америка може да се поучи от китайския инфраструктурен подвиг