IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе се оказа в опасна игра на шах, от която зависи икономиката на Япония

Американско-китайската вражда заради Хонконг хвърля сянка на тревога върху третата по големина икономика в света

21:50 | 04.06.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Kim Kyung Hoon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kim Kyung Hoon/Bloomberg

Акробатичните умения на японския премиер Шиндзо Абе никога не са били тествани по-директно, както по време на последните събитията, разгръщащи се в Хонконг.

През последните 10 дни Китай заяви, че ще наложи нов закон за националната сигурност на специалния административен район. Това подтикна американския президент Доналд Тръмп да обяви, че ще предприеме действия заради „отмяната на преференциалното третиране на Хонконг“ като отделна икономика. Това поставя Япония в сложна ситуация, без да иска да участва в сбиването, пише Nikkei Asia Review.

След като встъпи в длъжност през 2012 г., Абе трябваше да маневрира ловко между Тръмп, неговият основен геополитически съюзник и единствен военен защитник, и китайския президент Си Дзинпин, най-важният търговски партньор на Токио. В момент на нарастващ риск за световната икономика това предизвикателство се превърна в наистина опасно геополитическо начинание, в което, ако Абе се препъне, икономиката на Япония ще пострада сериозно, поемайки надолу заедно със своя премиер.

Абе изрази уважението си към Тръмп, летейки до Ню Йорк, за да стане първият чуждестранен лидер, който го посрещна след избирането му през 2016 г. След това той посети и Пекин, което отчужди Вашингтон. 

Си Дзинпин ескалира неприятностите за Япония с агресивното си поведение и провокациите в Южнокитайско море. Но Абе трябваше да прекара последните няколко години в коригиране на отношенията си с най-силната икономика в Азия, след като Тръмп се показа ненадежден партньор. Планът на Абе да посрещне Си Дзинпин в Токио през април бе възпрепятстван от епидемията от коронавирус още преди събитията в Хонконг.

Този последен фронт в търговската война на Тръмп бързо се превръща в заплаха за икономическата стабилност на Япония.

Островната страна стартира 2020 г. в лоша форма. След това дойде шокът от COVID-19, при който Шиндзо Абе запретна ръкави, за да подкрепи растежа. Досега правителството му обяви около 2 трлн. долара фискални разходи, което се равнява на приблизително 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония. Ръстът през второто тримесечие може да се свие с около 22%, което ще бъде най-лошият спад от 50-те години на миналия век.

Проблемите около Хонконг могат да се влошат състоянието на глобалната търговия и пазарите. С наближаването на президентските избори в САЩ през ноември, Тръмп отвлича вниманието на избирателите от коронавируса с маневри във външната политика. Това увеличава шансовете за налагане на нови мита, които освен че вредят на Китай, нарушават и азиатските вериги на доставка.

Япония също рискува да разгневи Си Дзинпин заради Хонконг. За Абе този гняв може да засегне около 1400 японски компании, работещи в града, подложен от обстрел от страна на Пекин.

Разрив в отношенията с Китай ще представлява като самонаказване от страна на Токио. През последните години икономическите връзки между Япония и Китай търпят устойчиво подобрение. От 2016 г. до 2019 г. преките чуждестранни инвестиции на Япония в Китай са нараснали с 37%.

Ако Абе все пак реши да действа приятелски спрямо Си Дзинпин, това може да не се хареса на Тръмп, който разполага с набор от политики срещу Япония.

Абе е уязвим и у дома. Общественото недоволство заради реакцията му срещу коронавирусната разклащат устоите му. Одобрението на неговия кабинет се понижи с 2,3 процентни пункта до 39.4% в скорошно проучване на Kyodo News.

Желанието на японския премиер да остане извън спора за Хонконг едва ли изглежда лесно изпълнимо решение.

В такъв момент Абе може да се обърне към някой от географско най-близките си съюзници. Кандидат номер 1 е Южна Корея, 12-тата по големина икономика в света.

Но и тук нещата не изглеждат розови.

Шиндзо Абе и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин продължават да са на върна на остриетата на съществуващата вражда между двете страни, която датира от Втората световна война. Но може би точно сега е най-подходящото време Токио и Сеул да обединят сили, за да запазят растежа на своите пазари.

Конфликтът около Хонконг е трудна игра на шах за Абе – от една страна японският премиер трябва да изрази подкрепата си за демокрацията в специалния административен район без да разгневи Пекин и в същото време да внимава за непредсказуемата природа на Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Номер 2 в класацията пак изскимтя нещо...разбира се, по партизански, някакви заплахи, но добре клекнал в храстите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Спокооо, вода ще има за всички.Даже за факлата на Статуята на свободата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още