IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе се оттегли като премиер без да допусне отстъпки спрямо Китай

Би било изкушаващо за следващия министър-председател да направи такива, но с висока цена за японската свобода и автономия

11:08 | 03.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Абе направи каквото можа за страната си. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Абе направи каквото можа за страната си. Снимка: Bloomberg

Ерата на Шиндзо Абе също бе и ера на Си Дзинпин. Настоящите лидери на Япония и Китай взеха властта в рамките на седмици един след друг. Абе беше избран за министър-председател на Япония през декември 2012 г. на 58-годишна възраст. Само месец по-рано Си беше назначен за генерален секретар на Китайската комунистическа партия на 59-годишна възраст, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.    

Това беше повече от съвпадение във времето. Основната задача на Абе - както тя бе описвана от най-близките му съветници - беше да укрепи Япония така, че да се справи с все по-могъщия и авторитарен Китай.

Сега японският премиер се оттегля поради лошо здраве, като задачата му е неизпълнена. Той отиграваше трудна ръка с умение и решителност. Но неудобната истина е, че стратегическата дилема на Япония не може да бъде разрешена само от Токио. В крайна сметка съдбата на страната може да зависи от политическите развития, които са извън нейния контрол - в САЩ и в Китай на Си Дзинпин.

По време на управлението на Си стана ясно, че Китай възнамерява да стане доминиращата сила в Азия - а може би и в света. Обезпокоително за всяко правителство в Токио, съвременният китайски национализъм е пропит с антияпонски настроения - датиращи от японската инвазия и бруталното отношение спрямо Китай през 30-те години. Двете страни все още имат териториален спор, като техните самолети и кораби често се предизвикват около островите, които японците наричат ​​Сенкаку, а китайците - Диаою.

Всеки японски премиер, който изгражда отговор на надигащия се Китай, тръгва от лоши изходни позиции. Населението на Япония застарява и намалява, а националният дълг на страната е колосален. Китайската икономика стана по-голяма от тази на Япония преди десетилетие и продължава да расте с по-бързи темпове. Пекин налива пари в нови военни кораби и ракети с темпове, на които Япония не може да отговори.

Китай също е изправен пред демографско предизвикателство, тъй като и неговото население застарява. То обаче си остава над 10 пъти по-голямо от японското - и асиметрията в силата между двете държави нараства с всяка година. Освен това пацифистките настроения са дълбоко вкоренени в Япония. Промяната на японската конституция, за да се позволи на армията да се бие в чужбина, се оказа политически невъзможна за Абе.

Изправено пред тези реалности, би било изкушаващо японското правителство да приеме политика на отстъпки пред Пекин. Но всяка такава политика в крайна сметка ще има висока цена за японската свобода и автономия.

Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
Нека да не си представяме Япония като неразвита страна. Преди самата война Япония е най-силно индустриално развита страна в Азия. След първата световна война е получила някой от колониите на Германия. Също така посредством политически и военни похвати превъща Корея и голяма част от Китай /Манджурия/ в колонии също. Икономическата и мощ расте бързо което плаши САЩ и те въвеждат ембарго срещу Япония като се надяват така да възпрат растежа им. Това е причината Япония да нападне Пърл Харбър. Наистина Япония губи население и заводи, но не е толкова тежко засегната както Германия. Също така от Япония не се изнасят заводи и техника след капитулацията. На практика и след войната Япония остава най-добре развитата икономика в Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Японците не допуснаха зависимост от Китай само защото са зависими от Щатите. Япония след втората световна война от бедна и неразвита страна стана втората икономика в света. Защото се позваше от покровителството на Щатите. Малко по-късно Китай направиха точно същото и точно по същата причина. Това, че Китай се развива далеч по-бързо от Япония през последните десетилетия не е защото китайците са по-умни от японците, а защото по-успешно се освобождават от зависимостта си он Щатите. Защото покровителят в един момент се превръща в господар. С китайците обаче номерът на Америка не и се получи много. Бяха си избрали прекалено голям "патньор" и сега са на път да си разменят ролите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 3 години
Плескаш статиес с незаслужени хвалби и ми се доповръща........по какъвто и да е повод. Ше коментирен, понеже се ядосах!АЗ СМЕТЪМ И СМЕТЪМ СЪЩО ТАКА, ЧЕ АБЕ ЗАКОПА ЯПОНИЯ! Чрез икономическия си експеримент, проведен в реално влеме и върху голами маси от хора. Кукловодите, за да тестват визията си за нов, техен, световен ред направиха 3 експеримента върху съвременното човечество. симунтанно. Икономически - в япония - требваше им дисциплинирана и успешна бизнес среда. Соцялен- в европа - искаха да видат безопосната скорост на смесване между исламска и христианска религиозни маси, при това в среда на вековна християнски власт. Екологичен - в северна европа. Просто имат ного природа и там пробваха "зелените" си играчки кат ветърни мелници и елмобилчета. АБЕ МОЖЕШЕ ПРОСТО ДА ОТКАЖЕ! НО НЕ! ВЪВЕДЕ АБЕНОМИКАТА, която после разпространи успешните японски практики за контрол и във сащ + европа. Дефазно. Може да е сключил мир със целия свет, но щом е поразил и неутрализирал умовете, сърцата и беззещитните хора в собственото си общества.....какъв управник е той, тогава. Успешна марионетка, от красивите и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още