IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шистовата индустрия се надява Джо Байдън да изгуби президентските избори

Следващите няколко месеца ще са критични за американската петролна индустрия, която продължава да страда от ниските цени на суровината

21:30 | 13.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролната индустрия в САЩ е изправена пред каменист път по пътя си към заветното възстановяване от най-мрачния спад в търсенето на петрол в историята на петролните пазари.

Търсенето на петрол в САЩ, както и в другите големи пазари, все още изостава от нивата от миналата година, докато все по-голям брой задлъжнели шистови производители се борят да рефинансират дългове си при сегашните ниски цени на петрола, докато други подават заявления за защита от фалит, за да преструктурират дълговите натоварвания, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Цените на петрола може да задържат ниските нива и през следващите месеци, тъй като търсенето на петрол в световен мащаб вероятно няма да се върне до нивата отпреди кризата до края на 2021 г., което добавя още натиск върху американския шистов сектор, който според изчисленията ще се нуждае от цени на суровия лек петрол WTI над 46 долара за барел, за да могат да постигнат значително увеличение в добива от своите кладенци. 

В допълнение към непосредствените финансови притеснения на много производители относно рентабилността и нивата на дълга, петролната индустрия в САЩ също се сблъсква с промяна що се отнася до пазарното отношение към сектора, където от известно време се чуват ясните призиви на инвеститорите за декарбонизация.

В същото време съществува и вероятността Джо Байдън да спечели изборите в САЩ, което може рязко да влоши състоянието на шистовите компании, тъй като демократът възприема реториката за стимулиране на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) за сметка на изкопаемите.

Енергийната политика на американската администрация добавя още една инжекция несигурност в петролната индустрия, която трябва да намери начин да оцелее при цена на петрола от 40 долара за барел чрез намаляване на капиталовите разходи и работните места.

Американските потребители станаха свидетели през октомври на най-ниските цени на бензина от 2016 г. насам. За петролните производители основната причина за тези ниски цени е именно по-слабото търсене на горива заради пандемията и социалните ограничения, наложени за нейното овладяване. Докато търсенето не се възстанови, по-слабите от финансова гледна точка шистови компании ще действат в режим на оцеляване, като пазарните анализатори очакват броят на фалитите да продължи да се увеличава.

Много от анализаторите вече възприемат мнението, че пикът в търсенето на петрол в САЩ вече е бил достигнат. Според тях, за трайното възстановяване на активността при добива ще са необходими цени, които да са поне с 6 долара по-високи от сегашните.

Търсенето на петрол може да бъде потиснато не само заради пандемията и възможната трайна промяна в поведението на потребителите, но и заради евентуална нова администрация в Белия дом.

„Планът на Байдън да затегне стандартите за въглеродните емисии и икономията на горивата, като същевременно разширява наличността на ВЕИ, ще намали търсенето на петрол, което би увеличило рисковете от въглероден преход за индустрията в краткосрочен план“, споделят от Moody’s в своя доклад през миналата седмица.

Ръководители на американски петролни компании изразиха загриженост относно възможността от победа за Байдън, като един от тях заяви, че „изборите през ноември могат сериозно да влошат“ дългосрочния успех на бизнеса, ако Байдън бъде избран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Шистовата индустрия се надява Джо Байдън да изгуби президентските избори...А дори евентуална загуба на ж0 БидЕн, няма да им даде и половината възможности, които, им дава разбирането за мултиплексите, като действителна стратегия за производителност и удържане маржа на печалбите дори при ниски цени на петрола. Серсеми, кво да ги правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още