IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските компании се сблъскват с очерняне заради „прекомерните“ си печалби

Една трета от американците смятат, че те са водещата причина за инфлацията

11:08 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Няма S&P Vilification Index, но ако имаше такъв инструмент за измерване на това колко често големите американски компании се чувстват огорчени, че политиците ги критикуват, той щеше да се покачва в момента, шише Андрю Еджклиф-Джонсън за Financial Times.

Измина повече от десетилетие, откакто банкерите от Wall Street се лутаха между искането от Вашингтон за спасителна помощ по време на световната финансова криза и оплакването, че тогавашният президент Барак Обама ги демонизира. Сега е ред на иначе твърдите ръководители на компаниите за изкопаеми горива да се почувстват ужилени от подобно нарочване.

В писмо до Джо Байдън неотдавна главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уърт зачви, че „политическата реторика“ няма да свали високите цени на бензина, които се превърнаха в електорален пасив за американския лидер. Въпреки увеличаването на инвестициите и вътрешното производство от петролните гиганти Уърт се оплака, че „вашата администрация до голяма степен се стреми да критикува, а понякога и да очерня нашата индустрия“.

Това беше „страхотна бележка“, каза главният изпълнителен директор на Hess Джон Хес на пресконференция на Wall Street след това. Самият енергийният бос предупреди през май, че правителствените лидери „стигматизират“ петролните и газовите компании, докато неговият колега от шистовата група Pioneer Natural Resources и две индустриални асоциации също критикува враждебната реторика на Вашингтон.

През последните седмици Байдън каза на рафинериите, че нарастващите им маржове на печалба са неприемливи „по време на война“ в Украйна и разкритикува ExxonMobil, че „е изкарала повече от господ тази година“.

Не е точно шокиращо да се види такова съвпадение в реакцията между демократите, които са климатично осъзнати, и производителите на изкопаеми горива. Но може да се разбере политическата привлекателност в прехвърлянето на вината за инфлацията върху „прекомерните“ печалби на големите компании.

Това, което трябва да тревожи ръководителите далеч извън петролния и газовия сектор обаче е, че подобна реторика се разпространява и работи.

Когато, например, управителят на Федералния резерв Джером Пауъл отиде в Капитолия наскоро, той се сблъска с многократни аргументи от демократите, че прекомерните корпоративни печалби са виновни за покачването на цените.

Това не беше традиционна инфлация, заяви председателят на банковата комисия в Сената Шеръд Браун; това бе „печалба по време на война“, позволена от годините на „концентрация на корпоративна власт“.

Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още