Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще издържат ли енергийните мрежи на ВЕИ?

Изкопаемите горива на този етап балансират системата, но какво ще се случи след като се откажем от тях?

Ще издържат ли енергийните мрежи на ВЕИ?

Снимка: Investor.bg

През 2020 година зелените централи в Европа повишиха дела си с 4% до 40% в производството на електроенергия и системата издържа, пишат от Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) в анализ за Световния икономически форум в Давос. В същото време делът на въглищните централи намалява между 4% и 16%.

Всъщност опитът досега показва, че мрежите по света успяват да се справят с предизвикателството на възобновяемите енергийни източници.

Още по темата

През последните години има бум на новите зелени централи, породен до голяма степен от намаляването на цените - между 2010 и 2018 година електроенергията от соларните панели е поевтиняла със 77%, а от вятърните турбини - с 30%. Делът на тези централи в глобалния енергиен микс вече достига 30%.

Тенденцията за навлизането на повече зелена енергия ще се задържи и през следващите години и благодарение на строгите политики за намаляване на въглеродните емисии.

Източник: IRENA

Повече зелена енергия обаче изисква и по-голяма гъвкавост на мрежата, която сега дават централите на изкопаеми горива. Това обаче ще се промени с намаляване на ролята на тези енергийни източници още в следващите години.

Но има начини за преодоляване на това предизвикателство, които се базират на няколко основни принципа - промяна на моделите на потреблението (на домакинствата и на бизнеса), регулации, развитие на пазарите и т.н.

Дигитализацията на сектора например може да окаже добър ефект върху балансирането на мрежата - "умното" свързване на електромобилите в системата ще помогне за тяхното зареждане в моменти на слабо търсене на енергия и по този начин електромобилите, а и други битови уреди могат да играят ролята на батерии за съхранение на енергия.

Електрификацията, включително на транспорта, индустрията и сградите, е част от сериозните амбиции за намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2050 година. Един от елементите в тези планове е и внедряването на зелен водород, което означава нуждата от още енергия за производството му. И така, очакванията на експертите са, че потреблението на електроенергия ще се повиши 3-4 пъти спрямо днешните нива.

Това означава наистина голяма промяна за целия сектор, който ще играе все по-важна роля. Подкрепа може да се очаква от традиционните петролни и газови компании, които вече се оглеждат как да се включат към енергийния преход и развиват стратегии за участие на електроенергийния пазар.

Експанзията на зелената енергия обаче изисква и много по-добро инфраструктурно планиране. Трябва да има гаранции, че инвестициите ще гарантират, че мрежата ще издържи на мащабното навлизане на възобновяемите ресурси.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (25)

   1| 2| 3    
0
 
2
 
25
Pyramid до: zelka007
преди 4 месеца
Изобщо НЕ критикувам хората от ЕСО / ЕЕС. ТЕ, отлично си вършат работата и, ако не бяха тези професионалисти, отдавна, са сме на свещи. Петър, с когото се скарахме по негово желание, десетки пъти, опитва да ви вразуми, и не е само той но... Човешкият капитал у нас, деградира с бесни темпове и мераклиите да го "водят", са повече от гладните. НЕ Е въпросът до способността на ЕЕС да пренесе такива количества енергия. Да пренася, може - ама МНОГО. НЕ Е. ТАКА СТРУКТУРИРАНА!, ЗА ДА МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ НЕРАВНОМЕРНОСТТА И НЕПРЕДВИДИМОСТТА НА производство и потребление, НА ФОНА НА ОСТАНАЛИТЕ СИ ДАДЕНОСТИ. Т.е. (по темата) до състояние, в което, ЕЕС да може да издържи дестабилизиращите фактори, има много работа и разходи, които, в България, няма кой да покрие. Т.е. да, трябва да стане. Ама още е далече.
3
 
1
 
24
zelka007 до: Pyramid
преди 4 месеца
не виждам големи разлики с БГ ... :))) ... освен че се справят като държави по-добре от нас в доста отношения . каква маана намираш на хората работещи из ЕСО и енерго дружествата ... ?! ... аз на доста места съм виждал и говорил с много добри професионалисти . защо в уругвай и нова зенландия са започнали промените преди 20 години ... ?! на нас какво ни пречи . ние имаме достъп до ресурси в пъти повече от тех . всички големи производители и инженерингови компании са в Европа . в турция решението да се занимават с геотермална енергия е отпреди 30 години . в момента изнасят централи и оперират почти в цял свят . всички около нас строят геотермални централи , ние не . всички около нас инсталират слънчеви централи , даже в албания постигнаха цена от 10ст за киловат , ние не ... в държавите около нас как се оправят с интегрирането , а ние не ... ?! защо могат дас съчетаят в енергийните си миксове слънце и вятър а у нас да не може и да се разпада всичко както твърдиш ... ?!не сравнявам ябълки с круши . баш са си точно подбрани нещата . имат единствено лек превес на хидро енергията в миксовете си спрямо нашия . това е . на глава от населението изоставаме във всичко . без изключение !! бих давал и други държави , но там са несравними вече работите ... :))) ... доста несравними ...
1
 
3
 
23
Pyramid до: zelka007
преди 4 месеца
Вятърният и слънчевият потенциал как се съгласуват във времето със подсказаните ти точки в предишния ми пост? А какво е качеството на човешкия материал, който (трябва да) свързва, насочва и организира всички тези, иначе светли идеали, за които говориш? Значи, когато се промени ИЗ ОСНОВИ целият този КОМПЛЕКС, нещата, може и да се случат. То само виж отношението на БГ бизнес към нещата и не се чуди. И после питай, защо у нас, не се експериментирало. СВЪРЗАНО Е. МНОГО ПО-СЕРИОЗНО, ОТКОЛКОТО ДОРИ ПРЕДПОЛАГАШ!
1
 
3
 
22
Pyramid до: zelka007
преди 4 месеца
Ти виждаш ли структурата на но икономиките на Уругвай и Нова Зеландия? А виждаш ли природните на им дадености? А отношенията им с/към и откъм окръжаващите ги държави? Защо сравняваш картофи с ябълки?
4
 
2
 
21
khao до: Hahoto2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
няма нужда да спорите по лесно проверими факти ... така наречения зелен ппреход се случва, без значение дали би кефи или не... Въпроса е дали не започнахме твърде късно... и дали вече не е късно за много хора.вие така или иначе ще си умрете в чакане на пенсията, вас няма да ви засегне тоя проблем

Още от Анализи
Европа не трабва да се връща към предпандемичните фискални правила