IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще издържи ли Европейският съюз на коронавируса?

Един от ефектите на Covid-19 е засилване на тенденцията към национализъм, която подкопава „наднационалния” ЕС

08:25 | 20.03.20 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

COVID-19 е особено животозастрашаващ за възрастните хора и тези с хрочнични заболявания. Това описание важи и за Европейския съюз, който е 60-годишен и вече повече от десетилетие се люшка от една криза в друга. Институционално, ако не епидемиологично, ЕС е по-уязвим на вируса, отколкото повечето национални държави, пише Андреас Клут за Bloomberg.

От основаването си през 50-те години Европейският клуб по дефиниция е постнационален проект или „наднационален“ според жаргона на държавните служители в Брюксел. Държавите членки обещаха да вплетат съдбите си във взаимна солидарност. Те дори се съгласиха постепенно да предадат своя национален суверенитет на Съединените европейски щати в името на споделена идентичност. Това е значението на „все по-тесния съюз“, предвиден в учредителните договори.

Да се върнем в реалния свят, където вътрешноевропейската солидарност е обтегната от пандемията, а национализмът - под формата на едностранни и некоординирани решения, вземани от държавите членки - отново се завръща. Германия, например, предизвика възмущение в Австрия и Швейцария, като спря доставките на маски за лице към своите съседи. Няколко държави имат ограничения за износ, обикновено вградени в непроницаема правна терминология, на медицинско оборудване - от очила до ръкавици и вентилатори. В частност Италия се чувства изоставена. Когато тя за първи път се опита да се позове на механизма на ЕС за споделяне на медицински доставки, никоя държава членка не помогна. По ирония на съдбата само Китай изпрати оборудване.

Стои въпросът и със затварянето на национални граници дори в рамките на Шенгенското пространство на предполагаемо безпрепятствено пътуване. Неотдавна Полша, Чехия и Дания спуснаха бариерите. Наскоро други ги последваха, включително Германия, която затвори границите си с Франция, Австрия, Люксембург и Швейцария (страна извън ЕС, която принадлежи към Шенген). Нормалната свобода на движение в ЕС беше преустановена.

Епидемиологичният аргумент за такова затваряне на граници е много по-слаб, отколкото за други форми на социално дистанциране, като отмяна на търговски панаири или самокарантиране у дома. Ако вирусът се разпространява сред населението от двете страни на границата, какъвто е случаят с този коронавирус, предотвратяването на движението на хора няма да помогне за ограничаване на разпространението. В противен случай Германия може със същия успех да "затвори" демаркационната линия между Бавария и Тюрингия или други нейни федерални провинции.

Но по време на криза, в която правителствата се страхуват да изглеждат безсилни, затварянето на граници има придава решителност. Ето защо, със закъснение, самият ЕС сега се включва в играта и призовава своите членове да затворят външните граници на блока за 30 дни. Повечето от тях вече са затворени, разбира се. Предложението на ЕС всъщност е молба към държавите членки да спасят вътрешния „единен пазар“ на стоки, услуги, труд и капитал. В крайна сметка това е опит да се чуе гласа на съюза.

Ясното послание е, че винаги, когато Европа като цяло е поставена на изпитание, тя се проваля. И тогава всичко - солидарност, вярност, вземане на решения - се връща обратно към нациите.

В този смисъл Covid-19 е по-екстремна версия на бежанската криза от 2015-16 г. Тогава ЕС не успя да намери единен отговор на мигрантите. Вместо това отделни държави - от Унгария до Австрия - едностранно затвориха границите си. Впоследствие те се противяха на всички опити за реформиране на европейските закони за убежището. Ето защо ЕС все още не е поправил системата и е изправен пред втори кръг на подобни сътресения. Сходна беше историята с кризата на еврото или всъщност с всяко неразположение в Европа.

Освен ако лидерите на ЕС по някакъв начин не се издигнат на висотата на положението, един извод от Covid-19 за обикновените граждани ще бъде, че при истинска криза само собствените им държави могат да действат достатъчно бързо и смело, за да заслужат доверието им. Хора като поставените под карантина италианци ще се кичат с националните си цветове, а не със звездите на ЕС, по балконите си, за да сигнализират къде лежи основната им солидарност.

Всичко това, разбира се, е особено обезкуражаващо за еврофили като Урсула фон дер Лайен, сравнително новият председател на Европейската комисия. Тя се надяваше да доближи „Европа“ до нейните граждани и да я направи по-обединена и по-силна в контекста на геополитическите сблъсъци с Китай, Русия и САЩ. Но независимо дали предизвикателството е миграцията, външната политика или отбраната, европейските нации просто не могат, или не искат, да направят своя съюз "по-близък".

По-лошото е, че всеки неуспех на ЕС по отношение на действие или солидарност е вода в мелницата на популистите, националистите и евроскептиците, от Италия през Унгария до Германия. Те вече накараха една държава членка, Великобритания, да обърне гръб на ЕС.

Но за да пропадне Европа, дори не е необходимо официално да напуснат повече страни. Други блокове са се разпадали през цялата история, от Лигата на нациите до Конфедерацията на Рейн и Свещената Римска империя преди това. Някои са се сривали бързо, други - бавно. Всеки по свой трагичен начин те просто стават нерелевантни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

67
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Надявам се, че никой не се хваща на мал0умщините на тоя под моя коментар. Ето какво са изкарали агенциите, които се занимават с климата в две от държавите с лидери, които отричат фактите:https://***.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-global-temperaturehttp://***.bom.gov.au/climate/change/#tabs=Tracker&tracker=timeseriesАко си мислите, че може току така да си вземете .gov или .gov.au домейн - запазете един и за мен. Другите глупости дори няма и да ги коментирам, явно трябва да потъне остров с хора, че да се вземат мерки :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 2
mirodes
преди 4 години
Това 400 ppm е точно 0,04 процента от състава на атмосферата.На 10 хиляди единици атмосфера 4 са СО2'А човекът е отговорен за 5 процента от тях или 0,002 процента от атмосферата.Това затоплистите явно не го проумявате.Налице са следните факти:1.Средногодишните температури за период от 40 години са нараснали с 0,2 процента.Като трендът не е възходящ.1998г е била по-топла от следващите 7 години.2.Ледниците в Антарктика постоянно нарастват.3.През зимата на 2020г ледената покривка в Арктика е повече в сравнение с 8 от предишните 10 години.4.Белите мечки са увеличили броят си с 25 процента от 2005отг насам.5.Нито един обитаем остров в океаните не е потънал.Това са доказани факти.Но шаманистите затоплисти на факти не вярват.Това в положението-всеки,който не пее в хора на затоплистите бива оплюван и обиждан.Естествено в анонимен форум-много ще ми е интересно дали.ще са толкова смели лице в лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Имам чувството, че си някаква латерна - ку.ха кутия, която издава някакви звуци. Ето ти да четеш само за доклада на ЕксънМобил от преди десетилетия, който се оказва точен:https://en.wikipedia.org/wiki/ExxonMobil_climate_change_controversyП.с. там имаше доста интересно разпитване в конгреса, а там не може да лъжеш много много :) Уикипедия не е източник на информация, на който да се вярва на сляпо (понеже може да редактира всеки), но тук просто прелива от достоверни източници и линкове към тях :D :DСравнението на цианкалии с СО2 не е в тяхното въздействие (явно и това не успя да осмислиш), а върху изключително мало.умното ти заключение, че 400ppm не е нещо значително. Всичките ти написани аргументи в последният пост (59) са неверни и опровергани многократно. Когато в продължение на милиони години СО2 бива складиран под формата на въглища, нефт и газ и ти почнеш да го гориш юнашката -естествено, че СО2 ще излезе в атмосферата и ще почне да се затопля земята. Ако имаш акъл за поне 5ст. ще прочетеш повече от достоверни източници и на базата на информацията ще си направиш изводи. И последно - ако не искаш да изглеждаш като тотален ***, думата затоплисти я забрави. Истината е, че пропагандата на кафявото лоби ти е промила мозъка, но може би не е фатално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 5
mirodes
преди 4 години
Ето ти линк за броят на белите мечки.https://fee.org/articles/the-myth-that-the-polar-bear-population-is-declining/Ето ти и за покачващото се ниво на лед в Арктика през 2020 ГОДИНА.Не през 2016г,какъвто линк ти си дал.https://electroverse.net/official-data-reveals-arctic-sea-ice-is-growing-again/Eто ти и мнението на истински учени по въпроса за"глобалното затопляне".https://***.dnevnik.bg/zelen/2012/01/30/1755981_ucheni_sprete_panikata_s_globalnoto_zatopliane/А опорки използваш ти-никога не съм бил привърженик на АТАКА или друга подобна русоробска ***.Нито пък съм писал глупости,че вятърните централи променяли климата на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 1 rate down comment 1
Eon
преди 4 години
Накрая ще има един gamma ray burst и всички ще се кротнете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
леле ... какъв заместник на импа се намери ... :))) ... я дай линкче да го видим това с белите мечки , или линкче за нарастналите обеми от лед на арктика ... щото аз мога да ти пусна от датската академия на науките за точно обратното ... потвърдено от програмата "коперник" на ЕКА ... потвърдено и от НАСА ... шозяпай малко : http://imbie.org/imbie-2016/ако искаш искаш мога и изследвания да ти пусна защо се избелват(умират) масово по света коралите и до какво води това в съответната екосистема , защо се нарушава рибната популация и темпът и на възпроизводство точно от затоплянето на окена , защо някои ракообразни започват да не могат да изграждат черупки заради подкиселяването на водата от натрупания СО2 в нея , и още един куп защота ... значи ще вярваме на 14.000 учени дето си слагат подписите и залагат дипломите , дето се вика , под климатичните доклади базирани на десетки години изследвания и анализи , преповторен че и препотретени за достоверност , или ще слушаме хора от някой платен сайт на агитка на атака ?! айде по-сериозно ... :)))и това колко е вредна една електрическа кола с нейната литиево-йонна батерия спрямо един модерен дизел , нали нямаш впредвид тези дизели дето ги глобиха милиарди че отчитали разни нереални неща ... :))) ... или за някакви други дизели иде реч , та това е доста стара и некадърно сглобена опорка ... нищо общо с действителността . даже и сам можеш да я счупиш без да се напъваш особено . тя м/у другото се чупи дори и в полша , дето е 80% на въглищни централи ... хаха това за кобалта е черешката на сладоледа ... :))) ...импа ползва една по-модерна опорка , можеш да я пускаш и нея чат-пат , как вятърните паркове в северно море променят климата на Европа ... :))) ... тя му е шлагер за момента , малко се изтърка , ама фаща дикиш още ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 2 rate down comment 2
mirodes
преди 4 години
Много ясно,че е така.Затоплизмът има за цел да налага ограничения,да повишава данъци и тези парички да отиват в нечии джобове.Ето я и Грета протестира срещу глобално затопляне с шапка,шал и дебело яке.Толкова са елементарни манипулациите им,ама както казваш няколко *** няма как да го проумеят.Затоплизмът наред с политкоректността,джендъризмът и феминизмът са част от неомарксистката политика.А тя се основава на забрани и силово налагане на ограничения.Нали уж са за пазарна икономика-защо искат силово да ограничат автомобилите с ДВГ?Не само ги ограничават,ами дават и субсидии за електромобилите.А при производството на батериите им се отделят много повече вредни вещества,отколкото би отделил автомобил с ДВГ през цялата си експлоатация.Да не говорим,че част от металите за батериите се добиват в африкански държави,където има експлоатация на детски труд.Ама Грета това не я интересува-били окрали нейното детство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 2
mirodes
преди 4 години
И няма никаква връзка с повишените нива на СО2 с повишените температури.В момента СО2 е на рекордно високи нива за последните 800 хиляди години.Някои твърдят,че това било за последните 3 милиона години.Е тогава защо температурите не са най-високи спрямо тези 800 хиляди или 3 милиона години?Не само не са,но в момента температурите са под средните за последните 10 хиляди години.Хем ни плашат,че повишените нива на СО2 били нещо страшно,хем пък при рекордно високи нива,температурите не са най-високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 1 rate down comment 2
mirodes
преди 4 години
Хахаха.Типичен затоплист-няма доказателства и аргументи,а само обиди.Поне си направи труда да прочетеш какво пише в данните за температурите на затоплиститеland and ocean temperatures".Ти като те интересува колко е температурата термометърът на въздуха ли гледаш или ходиш да мериш колко е температурата на близката река или езеро?Тя манипулацията е пред очите ви,ама кой да чете.Както казах затоплизмът не се основава на наука,а на суеверие.Затоплистите включват и океанските температури,защото океаните са огромни,измервателните станции са малко и има.възможност да си нагласят резултатите както поискат.Освен това океаните акумулират топлина,която могат да отдадат години по-късно.А сравнението на СО2 с цианкалий е върхът на глупостта.СО2 се отделя от всяко живо същество при дишане.И си е напълно естествен газ от атмосферата.Да не говорим,че приносът на човека е минимален.И кои животни не могат да се адаптират-защо броят на белите мечки е увеличен с 25 процента в последните години?И тия брътвежи за бързо нарастващи температури са една голяма лъжа.В последните години ледът в Антарктика нараства,а през 2020г има най-високи нива на лед и в Арктика.Има си сателитни снимки,на които ясно се вижда това,които не могат да се манипулират както данните от измервателните станции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Всъщност размислих, понеже видях още по-голяма т1потия написана от теб. Никой не може да те принуди да купуваш новите "зелени" играчки, щото си е наумил той. Да съм ти опрял пистолета да купуваш тесла например? Не, нали?С какво Мъск ще те накара да му купуваш играчките? Ще лобира с пари ли? С какви пари - той едва издърпва да излезе на плюс и то от време на време :D Че те повечето фирми в зеленият сектор са в подобно положение... И срещу кого лобират? Само пазара на нефт на година гони 2 Трлн $. Само нефт, без вторичния сектор. Без газта. Не ти ли хрумва, че тия озверелите са готови на всичко да не им издърпат кокала от устата? Понеже вече са динозаври и идва новата вълна? Да не мислиш, че няма да бълват фалшиви новини и няма да блъскат чекове по такива *** като Тромбона да говорят за чисти въглища? Не ти ли хрумва и че сектора на фосилните горива и той е субсидиран от държавите? А чакай, ти си се н***cр***л от всякаква промяна, че може да се случи. И си седиш с промитият мозък и трепериш :D :D Е имам лоша новина - промяната ще дойде независимо искаш или не. Просто тоя път ще изпаднеш от борда, както и другите ретарди като имбецилатора, миродес, студиото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още