Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще издържи ли Европейският съюз на коронавируса?

Един от ефектите на Covid-19 е засилване на тенденцията към национализъм, която подкопава „наднационалния” ЕС

Ще издържи ли Европейският съюз на коронавируса?

Снимка: Getty

COVID-19 е особено животозастрашаващ за възрастните хора и тези с хрочнични заболявания. Това описание важи и за Европейския съюз, който е 60-годишен и вече повече от десетилетие се люшка от една криза в друга. Институционално, ако не епидемиологично, ЕС е по-уязвим на вируса, отколкото повечето национални държави, пише Андреас Клут за Bloomberg.

От основаването си през 50-те години Европейският клуб по дефиниция е постнационален проект или „наднационален“ според жаргона на държавните служители в Брюксел. Държавите членки обещаха да вплетат съдбите си във взаимна солидарност. Те дори се съгласиха постепенно да предадат своя национален суверенитет на Съединените европейски щати в името на споделена идентичност. Това е значението на „все по-тесния съюз“, предвиден в учредителните договори.

Да се върнем в реалния свят, където вътрешноевропейската солидарност е обтегната от пандемията, а национализмът - под формата на едностранни и некоординирани решения, вземани от държавите членки - отново се завръща. Германия, например, предизвика възмущение в Австрия и Швейцария, като спря доставките на маски за лице към своите съседи. Няколко държави имат ограничения за износ, обикновено вградени в непроницаема правна терминология, на медицинско оборудване - от очила до ръкавици и вентилатори. В частност Италия се чувства изоставена. Когато тя за първи път се опита да се позове на механизма на ЕС за споделяне на медицински доставки, никоя държава членка не помогна. По ирония на съдбата само Китай изпрати оборудване.

Стои въпросът и със затварянето на национални граници дори в рамките на Шенгенското пространство на предполагаемо безпрепятствено пътуване. Неотдавна Полша, Чехия и Дания спуснаха бариерите. Наскоро други ги последваха, включително Германия, която затвори границите си с Франция, Австрия, Люксембург и Швейцария (страна извън ЕС, която принадлежи към Шенген). Нормалната свобода на движение в ЕС беше преустановена.

Епидемиологичният аргумент за такова затваряне на граници е много по-слаб, отколкото за други форми на социално дистанциране, като отмяна на търговски панаири или самокарантиране у дома. Ако вирусът се разпространява сред населението от двете страни на границата, какъвто е случаят с този коронавирус, предотвратяването на движението на хора няма да помогне за ограничаване на разпространението. В противен случай Германия може със същия успех да "затвори" демаркационната линия между Бавария и Тюрингия или други нейни федерални провинции.

Но по време на криза, в която правителствата се страхуват да изглеждат безсилни, затварянето на граници има придава решителност. Ето защо, със закъснение, самият ЕС сега се включва в играта и призовава своите членове да затворят външните граници на блока за 30 дни. Повечето от тях вече са затворени, разбира се. Предложението на ЕС всъщност е молба към държавите членки да спасят вътрешния „единен пазар“ на стоки, услуги, труд и капитал. В крайна сметка това е опит да се чуе гласа на съюза.

Ясното послание е, че винаги, когато Европа като цяло е поставена на изпитание, тя се проваля. И тогава всичко - солидарност, вярност, вземане на решения - се връща обратно към нациите.

В този смисъл Covid-19 е по-екстремна версия на бежанската криза от 2015-16 г. Тогава ЕС не успя да намери единен отговор на мигрантите. Вместо това отделни държави - от Унгария до Австрия - едностранно затвориха границите си. Впоследствие те се противяха на всички опити за реформиране на европейските закони за убежището. Ето защо ЕС все още не е поправил системата и е изправен пред втори кръг на подобни сътресения. Сходна беше историята с кризата на еврото или всъщност с всяко неразположение в Европа.

Освен ако лидерите на ЕС по някакъв начин не се издигнат на висотата на положението, един извод от Covid-19 за обикновените граждани ще бъде, че при истинска криза само собствените им държави могат да действат достатъчно бързо и смело, за да заслужат доверието им. Хора като поставените под карантина италианци ще се кичат с националните си цветове, а не със звездите на ЕС, по балконите си, за да сигнализират къде лежи основната им солидарност.

Всичко това, разбира се, е особено обезкуражаващо за еврофили като Урсула фон дер Лайен, сравнително новият председател на Европейската комисия. Тя се надяваше да доближи „Европа“ до нейните граждани и да я направи по-обединена и по-силна в контекста на геополитическите сблъсъци с Китай, Русия и САЩ. Но независимо дали предизвикателството е миграцията, външната политика или отбраната, европейските нации просто не могат, или не искат, да направят своя съюз "по-близък".

По-лошото е, че всеки неуспех на ЕС по отношение на действие или солидарност е вода в мелницата на популистите, националистите и евроскептиците, от Италия през Унгария до Германия. Те вече накараха една държава членка, Великобритания, да обърне гръб на ЕС.

Но за да пропадне Европа, дори не е необходимо официално да напуснат повече страни. Други блокове са се разпадали през цялата история, от Лигата на нациите до Конфедерацията на Рейн и Свещената Римска империя преди това. Някои са се сривали бързо, други - бавно. Всеки по свой трагичен начин те просто стават нерелевантни.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (67)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7    
0
 
2
 
67
red6 до: mirodes
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Надявам се, че никой не се хваща на мал0умщините на тоя под моя коментар. Ето какво са изкарали агенциите, които се занимават с климата в две от държавите с лидери, които отричат фактите:
https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-global-temperature

http://www.bom.gov.au/climate/change/#tabs=Tracker&tracker=timeseries

Ако си мислите, че може току така да си вземете .gov или .gov.au домейн - запазете един и за мен. Другите глупости дори няма и да ги коментирам, явно трябва да потъне остров с хора, че да се вземат мерки :D :D :D
2
 
2
 
66
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Това 400 ppm е точно 0,04 процента от състава на атмосферата.На 10 хиляди единици атмосфера 4 са СО2'А човекът е отговорен за 5 процента от тях или 0,002 процента от атмосферата.Това затоплистите явно не го проумявате.
Налице са следните факти:
1.Средногодишните температури за период от 40 години са нараснали с 0,2 процента.Като трендът не е възходящ.1998г е била по-топла от следващите 7 години.
2.Ледниците в Антарктика постоянно нарастват.
3.През зимата на 2020г ледената покривка в Арктика е повече в сравнение с 8 от предишните 10 години.
4.Белите мечки са увеличили броят си с 25 процента от 2005отг насам.
5.Нито един обитаем остров в океаните не е потънал.
Това са доказани факти.Но шаманистите затоплисти на факти не вярват.
Това в положението-всеки,който не пее в хора на затоплистите бива оплюван и обиждан.Естествено в анонимен форум-много ще ми е интересно дали.ще са толкова смели лице в лице.
1
 
4
 
65
red6 до: mirodes
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Имам чувството, че си някаква латерна - ку.ха кутия, която издава някакви звуци. Ето ти да четеш само за доклада на ЕксънМобил от преди десетилетия, който се оказва точен:
https://en.wikipedia.org/wiki/ExxonMobil_climate_change_controversy
П.с. там имаше доста интересно разпитване в конгреса, а там не може да лъжеш много много :) Уикипедия не е източник на информация, на който да се вярва на сляпо (понеже може да редактира всеки), но тук просто прелива от достоверни източници и линкове към тях :D :D
Сравнението на цианкалии с СО2 не е в тяхното въздействие (явно и това не успя да осмислиш), а върху изключително мало.умното ти заключение, че 400ppm не е нещо значително.
Всичките ти написани аргументи в последният пост (59) са неверни и опровергани многократно.
Когато в продължение на милиони години СО2 бива складиран под формата на въглища, нефт и газ и ти почнеш да го гориш юнашката -естествено, че СО2 ще излезе в атмосферата и ще почне да се затопля земята. Ако имаш акъл за поне 5ст. ще прочетеш повече от достоверни източници и на базата на информацията ще си направиш изводи. И последно - ако не искаш да изглеждаш като тотален мал0умник, думата затоплисти я забрави. Истината е, че пропагандата на кафявото лоби ти е промила мозъка, но може би не е фатално.
5
 
1
 
64
mirodes до: zelka007
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Ето ти линк за броят на белите мечки.
https://fee.org/articles/the-myth-that-the-polar-bear-population-is-declining/
Ето ти и за покачващото се ниво на лед в Арктика през 2020 ГОДИНА.Не през 2016г,какъвто линк ти си дал.
https://electroverse.net/official-data-reveals-arctic-sea-ice-is-growing-again/
Eто ти и мнението на истински учени по въпроса за"глобалното затопляне".
https://www.dnevnik.bg/zelen/2012/01/30/1755981_ucheni_sprete_panikata_s_globalnoto_zatopliane/

А опорки използваш ти-никога не съм бил привърженик на АТАКА или друга подобна русоробска паплач.
Нито пък съм писал глупости,че вятърните централи променяли климата на Европа.
1
 
1
 
63
Eon
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Накрая ще има един gamma ray burst и всички ще се кротнете.

Още от Анализи
Как може да изглеждат коронаоблигациите: по-важните въпроси и отговори