Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще изведе ли Меркел ЕС на следващото ниво?

Планът за възстановяване след коронавируса ще трябва да бъде последван от стратегически процес на реформа в управлението на еврозоната

Ще изведе ли Меркел ЕС на следващото ниво?

Снимка: Bloomberg

Трябва ли да „турим пепел“ на миналото в дискусията за управлението на еврозоната? Има ли значение, че Ангела Меркел заема по-различна позиция относно еврозоната днес, отколкото по време на кризата с държавния дълг? Моят отговор на тези два въпроса е съответно не и да. Не, определено не бива да забравяме нейната роля в миналата криза. И да, промяната в позицията й има значение, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

Още по темата
Меркел носи своята отговорност за ситуацията, която постави еврозоната на ръба. Беше решение на нейното правителство през 2008 г., веднага след срива на Lehman Brothers, да откаже съвместните спасявания на европейски банки. На следващата година немското правителство прие конституционна промяна в посока балансиран бюджет, известна още като дългова спирачка. Този акт на едностранно фискално ограничаване беше последван от години на строги икономии в Германия и еврозоната. През този период еврозоната генерира неустойчиви дисбаланси - вътрешно и спрямо останалия свят.   

На съдбовната среща на лидерите на ЕС през юни 2012 г. Меркел отхвърли идеите за по-задълбочена политическа и икономическа интеграция. По-късно този неуспех подтикна Марио Драги, бившият президент на Европейската централна банка, да поеме в свои ръце бъдещето на еврото - необходимо решение, което обаче причини проблеми, не на последно място юридически спънки от Германия.

Джордж Сорос веднъж отбеляза, че Меркел прави само толкова за еврозоната, колкото е необходимо за нейното оцеляване. Мисля, че все още сме в такова положение. Френско-германският план за възстановяване от коронавируса беше изготвен с тази цел. От правна гледна точка той се основава на извънредни закони съгласно договорите на ЕС. Затова не трябва да се допуска прецедент: планът за възстановяване е възможен само защото е уникален.

Френско-германското предложение, и малко по-щедрата версия на Европейската комисия, са значими в смисъл, че се стремят да предотвратят катастрофални икономически пoследици. Но мотивацията зад фонда е същата като тази зад Европейския механизъм за стабилност, спасителният чадър, създаден през 2012 г. Все още куцукаме от криза в криза, въпреки че вземаме все повече лекарства.

Фондът за възстановяване със сигурност е добро лекарство срещу ефектите от пандемията. И ЕС би проявил нехайство, ако намали дозата. Но би било историческа грешка да се преувеличава значението му.

Още по темата
Първата точка от дневния ред на германското председателство на ЕС за Меркел ще бъде да се договори фондът за възстановяване - заедно с бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г., в който той е вграден. Това може да се случи по време на следващата среща на високо равнище на ЕС на 17 юли. Споразумението ще е възможно след сложни компромиси. Холандия, Дания, Швеция и Австрия продължават да се противопоставят на грантовете. Задкулисната дипломация на Меркел е ефективна и аз съм предпазлив оптимист, че може да се постигне сделка - този месец или след лятната ваканция. Ако има сделка, тя с право би заслужила похвала.

Но би било небрежно и самодоволно да ограничим оценката си за Меркел и германското председателство до приемането на плана за възстановяване, който ще трябва да бъде последван от стратегически процес на реформа в управлението на еврозоната.

В действителност, ако не бяха блокажите, ЕС вече щеше да е започнал конференция за бъдещето на Европа - първа стъпка към промяна на договорите на ЕС, за да се гарантира, че еврозоната разполага с инструментите, от които се нуждае, за да се управлява ефективно. Ако Франция и Германия договорят съвместна позиция относно бъдещето на еврото, това наистина би било нещо голямо.

Усещането ми за дебата в Холандия е, че на хоризонта не се вижда мнозинство за такава промяна. Нито пък министър-председателят Марк Руте показва признаци за инвестиране на необходимия политически капитал, за да промени това.

Ситуацията в Германия е по-нюансирана, но в крайна сметка не се различава. Германците са за еднократен акт на солидарност, по-специално към Италия. Сърцераздирателните снимки от Бергамо през ранния период на пандемията оказаха влияние. Но след като средствата за възстановяване започнат да текат, се съмнявам, че някоя политическа партия, с изключение на Зелените, ще се яви на изборите в Германия през 2021 г. с обещание за повече Европа.

Меркел е ефективен политически актьор, но не е показвала често истинско лидерство в Европа. В един от редките случаи, когато отвори границите за сирийските бежанци, тя взе решението едностранно. Промяната в управлението на еврозоната изисква постоянни усилия и съгласие.

Меркел неколкократно заявява, че ще напусне политиката след изборите през 2021 г. Тласъкът за извеждането на ЕС и еврозоната на следващото ниво ще трябва да дойде от някой друг.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Тази жена идва от Източна Германия с баща пастор и тя с връзки с ЩАЗИ. После се чу, че САЩ я издигнаха (в началото на века) и тя има някакви зависимости там. После започна да управлява и да си кажем право, беше убедителна. Но най-много се издъни, когато през септември 2015 г. каза на всички тъмнокожи мераклии да живеят охолно в Европа: "Елати всички! Ще се справим". започнаха тъмните да гледат иронично германците като ходят на работа, а те си получават социалните помощи. Насилвания на жени (Кьолн помните ли?), атентати и т.н. Меркел загуби доверие, както и партията й намаля влиянието. Около нея има съмнения и за половата й ориентация. Затова й напираше за Истанбулската конвенция, както между впрочем и Борисов и Станишев, но не Нинова - тя се оказа много по-голям мъж от двамата.Така че сега гледа благовидно да напусне сцената. Не зная за политиката й по време на карантината. Може да е била и добра. Но тази статия ми прилича на пропаганда.
Те много се прегръщаха с нашия премиер. Да вземат да се прегърната и напуснат сцената. Има надежда и за нас. ASAP
0
 
0
 
6
преди 6 месеца
"Меркел е ефективен политически актьор, но не е показвала често истинско лидерство в Европа. В един от редките случаи, когато отвори границите за сирийските бежанци, тя взе решението едностранно."

Ми то туй беше единственото решение което взе сама , рабира се пак под натиск " отгоре" ... и естествено грешно !
3
 
0
 
5
korn до: Lucifer
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Историята с бежанците започна много преди изказването на Меркел. Всички замесени ''играчи'' в Сирия, а те не са малко имат вина за бежанците. Но има един човек който ги качваше на лодките и ги пращаше насам. Това си беше война и Меркел се справи доста добре, като жертва името си. И все пак един милион нехуманоиди са нищо сравнение с 20 милиона в Русия. В САЩ пък изобщо няма да коментирам ква е мешилка. Лесно няма, положението е военно.
7
 
4
 
4
преди 6 месеца
Тази гнусна бабица ще изведе ЕС до К*** Янко!

Финалната фаза на глобалисткия проект, наречен ЕС!
2
 
7
 
3
Lucifer до: korn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Единствената й груба грешка е че напълни европа с нехуманоиди...

Още от Анализи
Повече финансови шефки ще са от полза за всички