IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще объркат ли германските евроскептици плановете на Меркел?

Партията Алтернатива за Германия може да премине 5-процентната бариера на изборите, което ще затрудни сформирането на ново коалиционно правителство

09:20 | 17.08.13 г. 1
Ще объркат ли германските евроскептици плановете на Меркел?

Остават малко повече от пет седмици до изборите в Германия. Един основен въпрос – за Европа и кризата в еврозоната, се превърна в основна кауза на една партия – новооснованата Алтернатива за Германия. Алтернативната политическа сила призовава за прекратяване съществуването на паричния съюз и може да наклони везните на вота, тъй като фина балансира между ляво и дясно, пише FT.

Бернд Луке, професор по икономика от Хамбург, който стои начело на кампанията, смята, че ще спечели повече от 5% от гласовете и над 10 места в Бундестага. Ако това се реализира, със сигурност ще се стигне до усложнения при сформирането на ново коалиционно правителство, отбелязва изданието.

Водеща социологическа агенция предупреди в четвъртък, че подкрепата за партията вече надвишава 2-3%, но реално вероятно надвишава 4 на сто. “Проблемът е, че много избиратели, които са склонни да подкрепят партията, не го признават”, коментира Манфред Гюлнер, ръководител на института Forsa, който провежда седмични проучвания на общественото мнение.

Партията е основана от професори по икономика, конституционни адвокати и консервативни коментатори, които критикуват управлението на кризата в еврозоната от страна на дясноцентристката коалиция на Ангела Меркел. Те искат нова валута, която да се използва от Германия и шепа съмишленици от Централна и Северна Европа.

Алтернативната партия настоява южните европейски държави, включително и Франция, да напуснат доброволно еврозоната, а членовете на новата еврозона да спазват строги правила, да няма възможност да бъдат спасявани и да могат да напускат паричната общност, когато пожелаят.

Основателите на партията смятат, че засегнатите от кризата страни не са в състояние да се конкурират с Германия и трябва да преминат през процес на девалвация, за да съживят икономиките си.

“Нашата основна цел не е да затрудним живота на г-жа Меркел или по някакъв начин да направим управлението на Германия невъзможно, а по-скоро да дадем на установените партии добра причина да преосмислят своите политики”, коментира Луке.

Въпреки че Луке уверява, че партията му не е дясна, според социолозите подкрепата за нея идва от консервативната част на политическия спектър. “Подкрепата за тях идва от един особен сегмент на населението – радикализирана средна класа, хора, които са несигурни заради световната криза и са склонни да бъдат подозрителни към глобализацията и Европа”, коментира Гюлнер.

Засега големите политически играчи в Германия, включително и Християн-демократическият съюз на Меркел, успяват да игнорират алтернативните. Министърът на икономиката на страната Филип Рьослер дори определи партията като “свадливи котки” и допълни: “Те имат само едно съобщение: напуснете еврозоната. Това не може да бъде решение за Германия”.

Проф. Луке също признава за проблем – партията му се затруднява да изпрати послание до избирателите, тъй като “малка част от тях се интересуват от темата и изобщо я разбират”.

Алтернативните не се интересуват от възможност за сътрудничество с други евроскептици от други държави в Европейския съюз. По думите на Луке неговата партия има доста по-различна програма. Евроскептиците във Великобритания например призовават за напускане на Еврообщността, във Франция пък са враждебно настроени към чужденците, което за германските алтернативни не е приемливо.

Все пак партията настоява за по-строг контрол върху емиграцията и допускане на хора с добра квалификация, а не на “социални туристи”, които да експлоатират социалната система на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още