IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще отговорят ли САЩ на технологичното предизвикателство, отправено от Китай?

Широко разпространеното убеждение, че свободните пазари, правата на собственост и предприемаческият дух ще бъдат достатъчни за успеха, е анахронично и наивно

19:25 | 25.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Студената война между САЩ и Съветския съюз беше титанична 45-годишна идеологическа, икономическа и технологична борба, която докара света до ръба на ядрения Армагедон, засегна почти всяка страна и се разпростря до Луната, пише Джон Торнхил за Financial Times.    

Студената война, която се разгръща между САЩ и Китай, е много различен вид съперничество в много различна епоха, но може да е не по-малко опасна и въздействаща. За САЩ Китай ще бъде далеч по-страховит враг, като се има предвид неговата демографска тежест и технологична амбиция.

Борбата със сигурност ще бъде по-сложна и многоизмерна. Докато САЩ и Съветският съюз бяха херметически разделени, САЩ и Китай са силно оплетени в икономически, технологичен и културен план.

Китай беше най-големият партньор на САЩ в търговията със стоки през 2018 г. TikTok, мрежата за видео споделяне, собственост на китайската компания ByteDance, в момента е най-изтегляното неигрово приложение в света, с голямо присъствие в САЩ. Към 370 000 китайски студенти следваха в САЩ през 2019 г. Дъщерята на президента Си Дзинпин завърши Харвард през 2014 г.

Съперничеството между суперсилите САЩ и Китай също придоби различно и вероятно решаващо ново измерение: кибер пространството. Ако Студената война 1.0 се въртеше около военния хардуер и заплахата от ядрено унищожение, Студената война 2.0 е повече относно гражданския софтуер и технологичните иновации.

Интернет се очертава като технология за контрол, а не само за комуникация. Който управлява глобалния Интернет на нещата, свързвайки милиарди устройства, ще има геостратегическо предимство. И Китай засилва позициите си: спорът за използването на оборудването на Huawei в 5G мрежите на няколко западни страни е показателен за това какво предстои.

Изкушаващо е да се смята, че войнствената реторика между САЩ и Китай е резултат от личната политика на двама нетипични и разрушителни национални лидери - американският президент Доналд Тръмп и китайският Си Дзинпин - и няма да оцелее след слизането им от властта.

Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още