IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще потъне ли "Северен поток 2" във водите на Балтийско море?

Вероятно газопроводът ще бъде достроен, но кога ще зависи от работата в датския участък на проекта, прогнозира S&P Global

08:12 | 23.12.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Полагането на тръбите на &quot;Северен поток 2&quot;. Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Полагането на тръбите на "Северен поток 2". Снимка: "Газпром"

Едва ли има газов проект, който да предизвика толкова ожесточени спорове, както е "Северен поток 2", пише в анализ S&P Global. Газопроводът спря стотина километра преди своя финал, а работата по него предизвиква напрежение между САЩ, Русия и Германия.

Не е ясно дали оставащите километри от газопровода ще могат да бъдат довършени и дали въобще цялото съоръжение ще бъде пуснато в експлоатация.

"Северен поток 2", с дължина от над 1200 километра, дублира трасето на съществуващия газопровод по дъното на Балтийско море, по който Германия в момента получава природен газ от Русия. Работата по него беше спряна след санкции от страна на САЩ през декември 2019 година.

Сега основният акционер в проекта - "Газпром", има да довърши няколко километра в териториалните води на Германия, както и почти 120-километров участък в акваторията на Дания. Именно от работата по тази част от трасето зависи кога ще бъде готов газопровода, прогнозират експертите от S&P Global.

Според тях това може да стане най-рано през второто тримесечие на 2021 година, включвайки в сметките строителството и тестовете на готовото съоръжение.

В момента Русия е изпратила тръбополагащия кораб "Фортуна", който да извърши строителните дейности в Германия. По информация на руските медии корабът на няколко пъти смени своите собственици през последните месеци  като вероятната цел на тези операции е да бъдат избегнати санкции от САЩ.

По отношение на рестрикциите от значение ще бъде и политиката на новоизбрания американски президент Джо Байдън. През 2016 година той нарече газопровода "лоша идея за Европа", но сега все още не е изразил своята позиция. Конгресът гласува военния бюджет на страната, в който са записани и затягане на санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток" и в момента се изчаква реакцията на Доналд Тръмп по текстовете.

Руският президент Владимир Путин пък отбеляза, че се надява Белият дом да се отнася "с уважение" към своите партньори и да допусне "честната конкуренция на международните пазари".

Припомняме, че позицията на Москва в казуса е, че икономически интереси карат САЩ да блокират газопровода. Вашингтон се надява да продава своя втечнен газ в Европа и затова елиминира конкуренцията на тръбния газ от Русия.

"Северен поток 2" е силно подкрепен и от германския канцлер Ангела Меркел и според анализатори тя също може да опита да намери взаимноизгодно решение на този проблем.

Според бившият зам.-външен министър на България Милен Керемедчиев пък тепърва ще се наблюдава засилване на напрежението между САЩ и Русия и една от точките за натиск на Вашингтон е именно "Северен поток 2".

С проекта за още две тръби по дъното на Балтийско море "Газпром" иска да заобиколи Украйна и в периода 2021 - 2024 година да транзитира до 40 млрд. куб. метра природен газ годишно за Европа. През 2020 година през Украйна минават около 65 млрд. куб. метра. В годините на добри отношения между Украйна и Русия през транзитът надхвърляше 110 млрд. куб. метра годишно.

За да изпълни своите намерения и да ограничи преноса на газ през Украйна Москва се нуждае от "Северен поток 2". Част от количествата вече преминават през "Турски поток". Очакванията са до края на годината да заработи и продължението му през територията на България до Сърбия. Пътят на "Балкански поток" продължава до Унгария и Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Могат ама не искат защо това означава да дотират чужда икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Въпросът е че САЩ не могат да продават на конкурентни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
julian12
преди 3 години
Европа иска, САЩ обаче не искат защото Европа била застрашена.Интересно, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Whitestar
преди 3 години
До сега практиката е показала, че в такива случаи интересите надделяват. Особено когато е намесена практичната Ангела Меркел. Що се касае за монопол на Русия, вероятно никой не е възпрепятствал САЩ да продават газ на конкурентни цени в Европа, а и Турски поток също има принос за бъдеща диверсификация с азерски газ. Но дали пазарните принципи ще надделеят - ще покаже бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още