IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще роди ли краят на изкопаемата енергийна система нова криза?

Около 25 трлн. долара са инвестирани по целия свят в петролни, газови и въглищни резерви, в тръбопроводи и електроцентрали

10:46 | 17.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Смог над ТЕЦ в Кейп Таун, ЮАР. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Смог над ТЕЦ в Кейп Таун, ЮАР. Снимка: Архив Ройтерс

Около 25 трлн. долара са инвестирани по целия свят в изкопаеми горива - в петролни, газови и въглищни резерви, в тръбопроводи и електроцентрали. Тези активи ще загубят огромна част от стойността си заради глобалния енергиен преход. Десет години след финансовата криза това може да доведе до следващата сериозна заплаха за световната икономика, прогнозра базираният в Лондон мозъчен тръст Carbon Tracker в анализ, представен от германския Die Tageszeitung.

Предупреждението за спукването на т. нар. Carbon Bubble не е ново: преди шест години Английската централна банка прогнозира огромен спад на стойността на изкопаемите активи. Новото е, че обезценяването на изкопаеми горива, според експертите от Carbon Tracker, започва много по-рано, отколкото се очакваше, а именно - още през 2020 г. След това слънчевата и вятърната енергия във всички региони на света се очаква да бъде по-евтина от тази, добита от изкопаемите горива.

Някои предположения и заключения от доклада може би са донякъде съмнителни. Например, ще видим пик в производството на изкопаеми горива (Peak Fossil) в началото на следващото десетилетие само ако глобалното потребление на енергия нараства само с по един процент. Това е много оптимистична прогноза - други експерти (като Международната агенция по енергетика) очакват много по-силно увеличение. Но посланието на Carbon Tracker е правилно: рано или късно за инвеститорите ще стане неуютно. Ето защо дивесификацията вече не е само  въпрос на морал, но и на минимизиране на риска.

Проблемът с бързото обезценяване на нефтената, газовата и въгледобивната индустрия са именно тези инвестиции на стойност 25 трлн. долара. Загубата на стойност бързо ще се превърне в проблем за редица финансови центрове. От години централната банка на Англия и Съветът за финансова стабилност на Г-20 предупреждаваха, че не бива да се пренебрегват финансовите рискове от изменението на климата. През 2016 г. Световният икономически форум в Давос обяви този проблем за най-голямата заплаха за световната икономика.

Например, обезценяването на петрола би довело до финансови проблеми за редица страни, които до момента до голяма степен дължат икономическия си възход на износа на изкопаеми горива, предупреждава Carbon Tracker. В крайна сметка става дума преди всичко за 12 държави по света. Кувейт, например, генерира 45% от брутния си вътрешен продукт от фосилна енергетика, Ирак – 42%, а Саудитска Арабия - 27%. 10% от икономиката на Русия също зависи от петрола и газа.

Целия анализ на Carbon Tracker може да прочетете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Докато всичко се смени, тия активи са се амортизирали два пъти... А и едва ли всички ел.централи ще се закрият, аец, вец, спокойно могат да си продължат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Докладчик да си в днешно време, няма да се обезцени така драматично, защото прехода няма да е толкова бърз колкото си мисли някакъв офисен плъх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още