Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще роди ли краят на изкопаемата енергийна система нова криза?

Около 25 трлн. долара са инвестирани по целия свят в петролни, газови и въглищни резерви, в тръбопроводи и електроцентрали

Ще роди ли краят на изкопаемата енергийна система нова криза?

Смог над ТЕЦ в Кейп Таун, ЮАР. Снимка: Архив Ройтерс

Около 25 трлн. долара са инвестирани по целия свят в изкопаеми горива - в петролни, газови и въглищни резерви, в тръбопроводи и електроцентрали. Тези активи ще загубят огромна част от стойността си заради глобалния енергиен преход. Десет години след финансовата криза това може да доведе до следващата сериозна заплаха за световната икономика, прогнозра базираният в Лондон мозъчен тръст Carbon Tracker в анализ, представен от германския Die Tageszeitung.

Предупреждението за спукването на т. нар. Carbon Bubble не е ново: преди шест години Английската централна банка прогнозира огромен спад на стойността на изкопаемите активи. Новото е, че обезценяването на изкопаеми горива, според експертите от Carbon Tracker, започва много по-рано, отколкото се очакваше, а именно - още през 2020 г. След това слънчевата и вятърната енергия във всички региони на света се очаква да бъде по-евтина от тази, добита от изкопаемите горива.

Някои предположения и заключения от доклада може би са донякъде съмнителни. Например, ще видим пик в производството на изкопаеми горива (Peak Fossil) в началото на следващото десетилетие само ако глобалното потребление на енергия нараства само с по един процент. Това е много оптимистична прогноза - други експерти (като Международната агенция по енергетика) очакват много по-силно увеличение. Но посланието на Carbon Tracker е правилно: рано или късно за инвеститорите ще стане неуютно. Ето защо дивесификацията вече не е само  въпрос на морал, но и на минимизиране на риска.

Още по темата

Проблемът с бързото обезценяване на нефтената, газовата и въгледобивната индустрия са именно тези инвестиции на стойност 25 трлн. долара. Загубата на стойност бързо ще се превърне в проблем за редица финансови центрове. От години централната банка на Англия и Съветът за финансова стабилност на Г-20 предупреждаваха, че не бива да се пренебрегват финансовите рискове от изменението на климата. През 2016 г. Световният икономически форум в Давос обяви този проблем за най-голямата заплаха за световната икономика.

Например, обезценяването на петрола би довело до финансови проблеми за редица страни, които до момента до голяма степен дължат икономическия си възход на износа на изкопаеми горива, предупреждава Carbon Tracker. В крайна сметка става дума преди всичко за 12 държави по света. Кувейт, например, генерира 45% от брутния си вътрешен продукт от фосилна енергетика, Ирак – 42%, а Саудитска Арабия - 27%. 10% от икономиката на Русия също зависи от петрола и газа.

Целия анализ на Carbon Tracker може да прочетете тук!

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
9
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Докато всичко се смени, тия активи са се амортизирали два пъти... А и едва ли всички ел.централи ще се закрият, аец, вец, спокойно могат да си продължат.
4
 
14
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Докладчик да си в днешно време, няма да се обезцени така драматично, защото прехода няма да е толкова бърз колкото си мисли някакъв офисен плъх

Още от Анализи
Търговската война между САЩ и Китай всъщност е за Huawei и Тайван