IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се провали ли “Северен поток 2" в последните метри?

Проектът за милиарди евро сега е изложен на риск, а водещите германски политици са под силен натиск да намерят решение

08:19 | 08.09.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще се провали ли “Северен поток 2" в последните метри?

Йохан Топхоф-Кауп, фермер от Некладе, село на остров Рюген в Балтийско море, отдавна се бори срещу газопровода "Северен поток 2". Първо му е било казано, че трябва да продаде имота си като буферна зона, заобикаляща германския край на тръбопровода. Той оспори заповедта и издигна табели в своите житни полета с надпис: „Няма да е земя за Северен поток 2“.   

 

Той успя да спаси нивите си, но сега 32-годишният мъж се бори да спаси съоръжението си за биогаз, което експлоатира през последните шест години. Природният газ от Русия е по-евтин от устойчивата енергия, произведена от хранителни отпадъци. "Говорим толкова много за преминаването към възобновяеми енергийни източници", казва той. "А след това да зависим толкова силно от изкопаемите горива, намирам всичко това за съмнително”.

 

Не само природозащитниците се противопоставят от години на проекта. Много от партньорите на Германия в Европейския съюз, особено Полша и балтийските страни, гледат на него като на стратегическа грешка, тъй като прави Европа зависима от руския газ. Но колкото и добри да са аргументите, нито един от тях не се е оказал сериозна пречка за проекта. Германското правителство упорито се стреми към завършването му и сега двата 1230-километрови тръбопровода под Балтийско море от залива Нарва в Русия до германския град Лубмин са практически завършени. Все още трябва да бъдат положени само около 150 километра.

 

Сега обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп може да взриви проекта в последния момент. В момента Вашингтон заплашва да наложи санкции на компаниите, които участват в тръбопровода. И двете камари на Конгреса възнамеряват да разширят Закона за санкциите, за да включат тръбопровода. В момента строителството е спряно поради загриженост относно потенциалните санкции.

 

Досега външнополитическата тактика на Тръмп за „максимален натиск“ се използва предимно за други страни. Но държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви, че тръбопроводът попада в рамките на Закона „За противодействие на противниците на САЩ посредством санкции“ (CAATSA), който влиза в сила незабавно. Актът първоначално беше приет като лост срещу врагове като Иран и Северна Корея, но сега Германия също се превърна в обект на екстериториални санкции, пише в свой анализ германското издание Der Spiegel.

 

Жителите на остров Рюген научиха какво точно означава това в началото на август. Трима сенатори от САЩ изпратиха писмо до операторите на пристанище Мукран, заплашвайки ги с последствия, ако продължат да предоставят логистична подкрепа за проекта за газопровод. Такива заплахи имат ефект: В края на миналата година швейцарско-холандската компания Allseas бе принудена да прекрати работата по полагане на тръбите по офшорното трасе на „Северен поток 2“.

 

Трудни преговори със САЩ


Поставянето на Германия на едно ниво с Иран и Северна Корея в дебата за тръбопровода бележи ново дъно в германско-американските отношения. "Санкциите между партньорите очевидно са грешен път. Германия и Европа сами вземат решения относно енергийната си политика", заяви германският външен министър Хайко Маас, член на лявоцентристката Социалдемократическа партия (СПД).

 

Мнението му бе затвърдено от Мануела Швезиг, губернатор от СПД за провинция Мекленбург-Западна Померания, където се намира пристанището Мукран и което понесе тежестта на спирането в строителството. "Поведението на правителството на САЩ е скандално", казва тя. "Не можем да приемем това. Очаквам федералното правителство да отговори ясно на САЩ, че не приемаме подобно поведение”.
 

Но това не е толкова лесно. За Берлин конфликтът със САЩ е чувствителна тема. От една страна, той трябва да се опита да защити местните компании от американската агресия. От друга страна, всичко това кара Берлин да изглежда още повече като спонсор на проекта, който обещава да осигури значителен финансов тласък на руския президент Владимир Путин.

Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 2
red6
преди 3 години
Имбератора тук е пред щизофрения - на любимата му могучая компания Газпром санкции за Северен Поток2 набива оранжевия гибон, който той е самоопределил за "великия мъж"... :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
cherney
преди 3 години
Освен в Москва и Санкт Петербург, аз съм бил в Мурманск, Петрозаводск, Сиктивкар, Воронеж, Воркута и още поне двадесет по-малко населени места. Това е реалната Русия, а не това, които ти си мислиш. Средностатистическия руснак живее с $200 долара месечно - в т.нар. глубинка. 90% от руските села и малки градчета в Русия нямат пътища, канализация и елементарни удобства, характерни за 21 век. Апропо, през 2019г. гостувах на приятел в Санкт Петербург. Той работи на същата позиция, на която и аз в България. Неговата заплата днес е 90.000 рубли месечно след данъци. Моята е 180.000 рубли. P.S. В Русия е много сериозно мизерия. Извън Москва и Санкт Петербург е third world. А дори и в тези градове има много хора, които живеят зле. Между другото, много руснаци, които работят в Москва, не живеят в този град, а пътуват ежедневно между 40 до 100 километра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
cherney
преди 3 години
"Какво ни интересува някакъв див селянин? СП 2 ще бъде построен, цяла Европа е зад него."-----------------------Нито ще бъде построен, нито пък цяла Европа е зад него. Половината от този проект е финансиран от партньори на Газпром. Някои от тези компании бяха вече посочени в един от предните коментари. Те очакват да печелят, след като СП2 заработи. Повечето от тези авторитетни компании са вложили по 1-1.5 млрд. долара в проекта. Често подобни инвестиции се застраховат от всякакви рискове, включително и политически. За този проект и инвестираните средства в него не знам, но най-вероятно риска е споделен. Понеже обясняваш как инвестираш в акции / пожелавам ти да спечелиш от тези вложения /, навярно и сам съзнаваш пред какъв избор ще бъдат изправени тези компании? Или продължават със своята инвестиция от милиард - милиард и половина ..... или я осчетоводяват като загуба и остават на пазара в САЩ. Защото ако си мислиш, че Тед Круз и компания са фигуранти във Вашингтон, мисля, че преценката ти е крайно неправилна. Такъв shit storm ще им се заформи на тези компании в САЩ, че акционерите им ще разпънат на кръст техните CEO.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Пич, в Москва живеят повече от 10 млн души - средна заплата от 1800 евро ще имаш като се преместят всички олигарси в столицата и им се отчита печалбата там. Няма спор, че има квартали с много висок стандарт по нищо не отстъпващ на този на богатите в ЕС или САЩ, обаче Москва е осеяна с гета, а в мазите на много сгради живеят по 10-15 *станци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Остави го. Това жалко подобие на човек има толкова малко разум, че би умрял веднага, ако дишането не бе неволева инстинктивна дейност, но си въобразява, че е по-умен от цели мозъчни тръстове, и че дори целият свят трябва да му се подчинява на безумията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Чудя се как го търпят такъв неграмотен *** ... от простотия работи за чужда кауза ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
Rogen
преди 3 години
В Русия заплатите не са никак смешни. За Москва средната работна заплата е 1800 евро,би това на фона на следните цени: бензин под 1 лев, отопление и готвене за един средно голям апартамент е около 100 лева, но не на месец, А НА СЕЗОН. Пенсионерите са освободени от плащане на режими, да, малките пенсии са 200-300 евро, но са само за храна. Та не знам кой е смешен!? Сънувашия небивалици, (ти) или реалните факти!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
Rogen
преди 3 години
И според теб в управлението на Шел, Енджи, Омв и тн. компании участващи в проекта, както и управлението на поне 10 от най - големите европейски икономики работят само ***, като дават милиарди за нещо, което не им трябва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Някакви смислени доводи имаш ли, теле?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Zlato
преди 3 години
Май, май, нещо такова ще стане :) Новатек ще го втечняват накрая на тръбата и американците ще осигуряват транспорта за последните 50 километра :))) И вълкът сит и агнето цяло. Германците да му мислят :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още