IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се трансформира ли работната сила на Великобритания?

Допълнителният поток от хора към пазара на труда означава, че реалните работни заплати ще останат ниски въпреки възстановяването на икономиката на Острова

18:01 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Орязването на помощите за имигранти и пенсионери ще преобразят работната сила в Обединеното кралство през следващите две години. По този начин реалните работни заплати ще останат ниски, дори когато икономиката се подобрява, прогнозират експертите на Ernst & Young, цитирани от CNBC.

Според Ernst & Young ITEM Club, който изучава икономиката на Великобритания, предлагането на работна ръка - броят на хората, на разположение за работа - ще се увеличи с 1 млн. работници до 2015 г.

Това е много, защото поне 400 хил. възрастни хора ще останат в състава на работната сила заради постепенното премахване на тавана на пенсионната възраст, която е определена на 65 години, сочи проучването.

Допълнителният поток от хора към пазара на труда означава, че реалните работни заплати ще останат ниски въпреки възстановяването на икономиката на Острова и ще предизвика „конкуренция за таланти“ от страна на работодателите.

„Виждаме, че предлагането на работна ръка се увеличава, а това е необичайно. Обикновено в период на възстановяване ще видим просто увеличаване на търсенето на работна сила, а оттам - заетостта и заплатите ще растат заедно. Но тъй като този път предлагането и търсенето се повишиха, то реалните заплати спаднаха“, коментира изследването главният икономист на ITEM Club Питър Спенсър.

Прогнозата на клуба от експерти е, че тази година заплатите ще растат в съответствие с инфлацията преди да започнат да нарастват отново през 2015 г., когато търсенето на труд ще започне да превишава предлагането.

По данни на официалната статистическа служба на Великобритания в трите месеца до октомври безработицата е спаднала до 7,4% - най-ниското ниво за последните четири години и половина.

Проучване на компаниите за финансови услуги PwC и CBI (лобистка бизнес организация на Острова) установява, че през четвъртото тримесечие на 2013 г. 47% от фирмите са наели нов персонал.

„Компаниите сега са много по-малко загрижени за въздействието на търсенето и регулациите през следващата година. Сега те са по-загрижени за недостига на умения, за капацитета на техните системи, с който да се справят с нови операции и по-силната конкуренция“, се посочва в доклада на PwC и CBI.

„Аз не вярвам, че по-строгите регулации за имиграцията причиняват недостиг на работна ръка“, споделя още Спенсър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още