Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще се трансформира ли работната сила на Великобритания?

Допълнителният поток от хора към пазара на труда означава, че реалните работни заплати ще останат ниски въпреки възстановяването на икономиката на Острова

Ще се трансформира ли работната сила на Великобритания?

Снимка: Ройтерс

Орязването на помощите за имигранти и пенсионери ще преобразят работната сила в Обединеното кралство през следващите две години. По този начин реалните работни заплати ще останат ниски, дори когато икономиката се подобрява, прогнозират експертите на Ernst & Young, цитирани от CNBC.

Според Ernst & Young ITEM Club, който изучава икономиката на Великобритания, предлагането на работна ръка - броят на хората, на разположение за работа - ще се увеличи с 1 млн. работници до 2015 г.

Това е много, защото поне 400 хил. възрастни хора ще останат в състава на работната сила заради постепенното премахване на тавана на пенсионната възраст, която е определена на 65 години, сочи проучването.

Допълнителният поток от хора към пазара на труда означава, че реалните работни заплати ще останат ниски въпреки възстановяването на икономиката на Острова и ще предизвика „конкуренция за таланти“ от страна на работодателите.

„Виждаме, че предлагането на работна ръка се увеличава, а това е необичайно. Обикновено в период на възстановяване ще видим просто увеличаване на търсенето на работна сила, а оттам - заетостта и заплатите ще растат заедно. Но тъй като този път предлагането и търсенето се повишиха, то реалните заплати спаднаха“, коментира изследването главният икономист на ITEM Club Питър Спенсър.

Прогнозата на клуба от експерти е, че тази година заплатите ще растат в съответствие с инфлацията преди да започнат да нарастват отново през 2015 г., когато търсенето на труд ще започне да превишава предлагането.

Още по темата

По данни на официалната статистическа служба на Великобритания в трите месеца до октомври безработицата е спаднала до 7,4% - най-ниското ниво за последните четири години и половина.

Проучване на компаниите за финансови услуги PwC и CBI (лобистка бизнес организация на Острова) установява, че през четвъртото тримесечие на 2013 г. 47% от фирмите са наели нов персонал.

„Компаниите сега са много по-малко загрижени за въздействието на търсенето и регулациите през следващата година. Сега те са по-загрижени за недостига на умения, за капацитета на техните системи, с който да се справят с нови операции и по-силната конкуренция“, се посочва в доклада на PwC и CBI.

„Аз не вярвам, че по-строгите регулации за имиграцията причиняват недостиг на работна ръка“, споделя още Спенсър.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Енрико Лета: Европа се нуждае от рестарт на миграционната политика