IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се върне ли Русия в Г-7?

Присъединяването едва ли ще донесе някакви осезаеми ползи за Москва, като облекчаване на западните санкции

11:30 | 24.08.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В зависимост от условията Путин може и да отхвърли евентуална покана за връщне в Г-7. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В зависимост от условията Путин може и да отхвърли евентуална покана за връщне в Г-7. Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп иска да върне Русия в клуба, известен понастоящем като Г-7, след като страната загуби членството си след анексията на Крим през 2014 г. Руският президент Владимир Путин просто ще се опита да използва ситуацията, за да прецени каква степен на сътрудничество от негова страна би била достатъчна, за да накара френския президент Еманюел Макрон да прегърне идеята на Тръмп, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Тръмп, който призова за връщане към формата Г-8 и миналата година, заяви във вторник, че обратното приемане на Русия ще бъде "подходящо", "защото много от нещата, за които говорим, са свързани с Русия." Това, разбира се, е факт. Дори ако в американския политически дискурс ролята на Русия се е свила до намеса в изборите, ролята на Путин в разрушаването на ръководения от САЩ международен ред е далеч по-многостранна. Освен това по паритет на покупателната способност Русия е шестата по големина икономика в света, така че ако членството в Г-7 се определя от БВП, Русия, заедно с Китай, Индия, Индонезия и Бразилия, има по-големи основания да е вътре, отколкото някои настоящи членове (въпреки че в абсолютна стойност е едва 12-та по големина). Групата на седемте включва Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ.

По-различното през тази година е, че Тръмп изглежда активно лобира други членове на клуба, особено Макрон, когото третира като представител на всички европейски лидери, да върнат Русия. Засега френският президент не се поддава особено. За разлика от Тръмп, той иска да обвърже връщането на Русия с разрешаването на кризата в Украйна в съответствие с Минските споразумения.

Всичко това обаче е малко като планиране на партия шах, без да се предвиждат ходовете на противника.

Путин е казвал много пъти от 2014 г., че Русия е загърбила формата Г-8 и че има по-голям интерес към различни регионални мрежи и към Г-20, която включва oостаналите големи развиващи се икономики от BRICS - Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка. Последният път той каза това в понеделник, след срещата си с Макрон. Би било погрешно да се тълкуват тези твърдения като поговорката за киселото грозде. Преди да бъде изключена Русия от Г-8 през 2014 г., останалите членове обикновено не бяха съгласни с Путин за почти нищо, като участието му в дискусиите не помогна за предотвратяването на западните военни интервенции, които той не одобряваше, най-вече тези в Ирак и Либия. Междувременно, икономическите въпроси - като международната данъчна прозрачност, един от любимите на Путин поради проблема с изтичането на капитали от Русия - по естествен начин биват третирани по-добре в по-широкия формат Г-20.

Връщането на Русия в Г-7 не би донесло със себе си никакви осезаеми ползи, като облекчаване на западните санкции. Това би било просто още един форум, на който Путин да се среща със западните лидери. Но той и без друго получава редовни възможности за това.

Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
++1 По-добре от това не може да се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
majnata
преди 4 години
Г7 има нужда от парите на Русия ... на Русия Г7 не и трябва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 10 rate down comment 13
cum on ABBA face
преди 4 години
не!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още