IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щедрата социална система на Норвегия като извор на проблеми

Над от една пета от населението в трудоспособна възраст е разчитало на помощи през 2016 г., а делът на заетите в трудоспособна възраст е на 21-годишно дъно

21:37 | 07.06.17 г. 4
<p>
	Заради спада на цените на петрола индустрията съкрати около 50 хил. работни места. Тенденцията за увеличаване на социалните плащания се засилва дори в по-богатите райони на страната. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Заради спада на цените на петрола индустрията съкрати около 50 хил. работни места. Тенденцията за увеличаване на социалните плащания се засилва дори в по-богатите райони на страната. Снимка: Архив Ройтерс

Норвегия има сериозен проблем. Безработицата в страната може и да е под 3%, но но петролната криза, която удари най-богатата нация в Скандинавия, може да остави постоянен отпечатък, пише Bloomberg в свой анализ.

Повече от една пета от населението в трудоспособна възраст е разчитало на обезщетения за безработица или за заболявания през 2016 г., показват резултатите от проучване на Норвежката администрация по труда и благосъстоянието.

Социалните плащания в страната се увеличават с 3% през 2016 г. Това вероятно ще затрудни Норвегия да намали зависимостта си от петролната и газова индустрия.

Откриването на петрол преди 50 години превърна страната в богатата нация, която е в момента, и спомогна за основаването на най-щедрата социална система в света. Намаляването на ресурсите обаче и преминаването към "зелена" енергия означава, че страната ще трябва да намери друг източник, за да запази стандарта си на живот, посочва агенцията.

Това вече се признава и от администраторите на социалната система в Норвегия. Акронимът на агенцията дори се употребява като глагол, т.е. се възприема като „да се възползваш от социалните помощи“.

"За да поддържаме норвежката система за социални грижи, имаме нужда от повече хора, които работят“, коментира Сигрун Вагенг, ръководител на социалната агенция.

Икономическото бедствие до голяма степен е съсредоточено в обичайните области - селските общности, засегнати от затварянето на мини и други ключови предприятия. В арктическата община Баланген безработицата се вдигна още преди десетилетия заради затворената сярна и медна мина. Сега почти 40% от и без това намаляващото население в района получава месечни обезщетения от държавата – най-големият дял в скандинавската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis21
преди 6 години
Демократите или Лейбърите като партии обещават и обикновено дават тези щедри помощи, взимайки гласа на неуките, които са много.После, Консерватори/ Социалисти не могат МНОГО да отрежат тези помощи защото никога няма да спечелят никои избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
mathematician
преди 6 години
Обикновено така се получава.Ако може да вземаш кинти без да се мъчиш, възниква въпроса що да се мъчиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
zelka007
преди 6 години
хе хе , чак пък шведите да са ти виновни за всичко ... мога да ти посоча очевадни примери за друго и то само в блока където живея. военен офицер, цел живот на държавна издръжка, колко са работили е спорно :) , колко му е пенсията? колкото на 10 шведи :) . шведите я взимат 5-6 години пенсия я не, такава им е продължителността на живота. този вече взима повече години отколкото е "работил" ... жена му цял живот не е похващала нищо, ама на времето е успял да я пенсионира и сега се влачи и тя със социална пенсия. от 8 етажа х 3 апартамеента на етаж в 6 живеят лежляци дето взимат някакви помощи и седят и пият вечер пред блока. не работят нищо. замислих се 8 са :) ... и има 7 пенсионери - и нито един швед. сутрин излизаме 10-на човека на работа от блока - можеш ли да смяташ? пълно е с мързели навсякъде и не са ти виновни шведите за всичко. не ги защитавам, ако ме питаш какво да ги правим сигурно ще изстрият коментара за расизъм :) ... ама проблема е скрит на друго място!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още