IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите за добри реколти дават надежда за отдих при инфлацията

Страховете от недостиг на зърно отстъпват на оптимизъм, че основните производители ще имат достатъчно голяма реколта, за да попълнят резервите

14:10 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията при храните скоро може да бъде овладяна – поне временно – благодарение на поевтиняването на някои  земеделски култури, пише Bloomberg.

Четири месеца след като руската атака срещу Украйна наруши търговските потоци и изпрати нагоре цените на фючърсите, страховете за недостиг на зърно отстъпват на оптимизъм, че основните производители ще имат достатъчно голяма реколта, за да попълнят резервите.

„Доставките може да не са така нарушени, както смятахме, тъй като други региони ще компенсират за загубите от Украйна и това става на много места“, коментира Марк Оствалд, стратег на ADM Investor Services.

Австралия – един от най-големите износители на пшеница – очаква голяма реколта тази година, а в най-големия регион за отглеждане в Бразилия царевицата е толкова много, че буквално и кофите за боклук преливат. В същото време притесненията в Северна Америка, че лошото време през пролетта ще намали значително обработваемите площи за зърно и соя, се успокоиха.

Земеделският спот подиндекс на Bloomberg е напът да запише най-големия си месечен спад от 2011 г. насам. Наред с облекчаването на притесненията за намаляващите резерви от зърно и маслодайни семена, притесненията, че евентуално икономическо забавяне ще намали търсенето също дръпнаха надолу цените на земеделските фючърси от скорошните им върхове. И макар на подобни промени да им трябва време, преди да бъдат усетени по рафтовете в магазините, цените на пилешкото и телешкото се охлаждат, казват от Darden Restaurants Inc., собственици на веригите ресторанти Olive Garden и LongHorn Steakhouse.

Цените на горивата също ще играят голяма роля при определянето на това накъде ще поеме инфлацията при храните през останалата част от годината. Разходите на супермаркетите се очаква да се регулират през следващите шест месеца, особено ако цените на енергията намалее, коментира Джо Глаубър, бивш главен икономист на американското министерство на земеделието.

Към 24 юни средната дневна цена в САЩ на галон бензин намалява за десет поредни дни, след като достигна едно от най-високите си равнище изобщо. В същото време цените на суровия петрол са надолу с поне 10% спрямо почти рекордните си стойности след руската инвазия в края на февруари срещу Украйна – един от водещите световни износители на зърно и растително олио. Торовете – друг основен разход на производителите, поевтиняват, след като също достигнаха рекордни цени.

Индексът за цените на храните на ООН отстъпи от рекордния си връх през март, след като войната задуши износа от Украйна и предизвика вълна от нови санкции срещу Русия. И все пак, дори и намаляването на цените да продължи, завишените им стойности ще продължат да оказват натиск на най-нуждаещите се. Според прогноза на властите в САЩ, публикувана миналата седмица, цените на храните масово ще нараснат с до 8,5% тази година, въпреки че докладът не взима предвид скорошното поевтиняване на земеделските фючърси.

В допълнение от Goldman Sachs Group Inc., едни от по-бичо настроените наблюдатели на пазара, посочват, че цените още не са стигнали връх.

„Съгласни сме, че когато икономиката е в рецесия достатъчно дълго, търсенето на суровини намалява и оттам намаляват и цените“, посочват анализатори в бележка. „Все още не сме в такова положение, като икономическият растеж и търсенето на крайните потребители просто се забавя, не пада директно“, посочват от банката.

От Darden Restaurants гледат оптимистично. Компанията посочва, че не прехвърля по-високите цени за месо, млечни продукти и зърно към потребителите, тъй като не очаква завишените разходи да се задържат. Месото започва да поевтинява леко и предстоящата реколта би трябвало да облекчи разходите за зърно, каза главният финансов директор Раджеш Венам пред анализатори миналата седмица.

Фючърсите на пшеницата и соята поевтиняват с около 15% този месец, а при царевицата спадът е от 13%. Кафето, захарта и какаото също отчитат понижения. Високите цени на млечните продукти най-вероятно са достигнали пика си през второто тримесечие и ще намаляват през останалата част от годината, става ясно от доклад на Rabobank.

В Китай храната е въпрос по-скоро на национална сигурност, отколкото притеснение, свързано с инфлацията. С охлаждането на цените на пшеницата и готварското олио ръстът на потребителските цени през юни се очаква да е под 2,5% спрямо миналата година, казва Джаопън Синг, старши стратег за Китай на ANZ Bank China Co.

Въпреки всичко засега все още е прекалено рано да се обявява край на инфлацията при храните, като се има предвид несигурната прогноза за доставките на зърно от Украйна, Индия и други водещи износители, казва още той.

Палмовото масло, най-използваната в света растителна мазнина, поевтиня с 30% спрямо пика си, след като основният производител Индонезия увеличи износа, за да намали раздутите си резерви. Това понижение, както и друго при мазнината от соя и сходни суровини, биха могли да предвещаят поевтиняване на потребителски стоки като шоколад, маргарин, шампоан. Но също както и при други пазари на суровини, всеки един знак за проблеми със снабдяването или лошо време може да предизвика ново рали.

Засега поевтиняването на ключови суровини може да доведе до така необходима пауза в инфлационното движение.

„Пазарите наистина биха се зарадвали да могат да дишат по-спокойно отново“, коментира Арналдо Корера, партньор в Archer Consulting в Сао Паоло. „Запалете свещ на вашия ангел хранител и да видим как ще се разиграят нещата“, допълва с надежда той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още