Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Слабостта на Запада се корени в самия него

Китай е заплаха за либералния глобален ред, но по-голямата опасност е дискредитирането на демокрацията

Слабостта на Запада се корени в самия него

Снимка: Bloomberg

Наречете го ерата на оптимизма. Преди двадесет и пет години, когато тази колона се появи за първи път, светът принадлежеше на либерализма. Съветският комунизъм беше рухнал, САЩ претендираха за еднополюсен модел, а Китай стана пазарна икономика. Европейската интеграция прогони демоните на национализма. Великобритания скоро щеше да бъде наречена „готина“, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Още по темата
Не беше нужно да мислите, че колелата на историята са спрели да се въртят, за да заключите, че 21 век ще бъде оформен по образа на развитите демокрации и либералния икономически ред.

Днешните политици се борят със свят, оформен от очакван сблъсък между САЩ и Китай, от съперничество между демокрацията и авторитаризма и от сблъсъка между глобализацията и национализма. Великобритания отново е болният човек на Европа. Ако това не ви звучи достатъчно мрачно, можете да добавите екзистенциалната заплаха от предизвикано от човека глобално затопляне.   

Лесното обяснение е, че през 90-те години Западът стана жертва на безнадеждна наивност. Гордеехме се с победата в Студената война. Жизненото равнище се повишаваше. Все още беше възможно, преди Facebook, да си представим интернет като глобална общност за добро. Във всеки случай човешкият инстинкт е да проектира настоящето в бъдещето. Не се ли движи историята по права линия?

Европа не беше невинна в това отношение. Либералните интернационалисти на континента се съюзиха с американските неоконсерватори в лансирането на голяма демократизираща мисия. Америка разполагаше с оръжия, но ЕС имаше своя „нормативна“ сила. Големи части на света бяха на път да станат европейски.

В голямото обръщане оттогава насам ръководеният от САЩ ред след Студената война отстъпи място на завръщането на съперничеството между великите сили, популисти от крайно дясно и крайно ляво издигнаха национализма в противовес на европейската интеграция, а меркантилисти се бореха за национален икономически суверенитет. В епохата на авторитарни силови лидери, начело със Си Дзинпин в Китай и Владимир Путин в Русия, демокрацията е в отбранителна позиция.

Сега западните политици рискуват друга голяма грешка, като определят Китай като най-належащото предизвикателство за стария режим. Казва ни се, че САЩ и техните съюзници трябва да концентрират енергията си върху обединяването на ресурсите си за отблъскване на тази заплаха. Това, от което се нуждаем, са повече подводници в Южнокитайско море.

Предвид войнствеността на Пекин, аргументът е примамващ. Но това представлява и изместване, извинение да не признаем какво наистина се е случило от 90-те години насам. Да, Китай растеше с много по-бързи темпове, отколкото повечето си представяхме. Но обяснението за отслабването на западните демокрации се крие до голяма степен при тях.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
3
 
6
преди 1 месец
"Но втори президентски мандат за Тръмп би бил много по-опасен." ... за кого бе , Пешо ? ... : )))
0
 
4
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Джулиан Асанж е олицетворение на авторитаризма в който живеем. Общество в което се планират убийства на журналисти не е и не може да бъде демократично. В такива общества мнението на масите се моделира от средствата за масова пропаганда. Америка е де факто демокрация от 50-на години, но и това е само по документи. Америка не е държава а корпорация в която различни лобита ръководят процеса на управление. Разделението е на имащи и нямащи, а споровете за това, че тези или онези като дойдели на власт щели не знам си какво си са смехотворни защото няма значение. Всичко се свежда до това дали имаш храна на масата, дали сметките са платени и е топло, светло и уютно. От там нататък всичко друго е високомерие и форма на елитизъм които водят до революции по-късно отвлечени от поредната утопична теория и политическа каста, и така до инфинити.
0
 
3
 
4
evlogi до: julian12
преди 1 месец
Точно тях визирам
0
 
10
 
3
преди 1 месец
Няма такова нещо като демокрация на извратените щом става дума за либералният световен ред. Това е просто вид диктатура на едно малцинство над мнозинството и нищо повече. И защо очакват масата народ да се чувстват добре и да приветстват либералният глобален ред, който постоянно генерира кризи, инфлация, обедняване, затобващо задлъжняване и нови форми на дискриминация?
0
 
9
 
2
julian12 до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
A.k.a. liberals/Democrats etc.

Още от Анализи
Глобалната свободна търговия е в криза