IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След поредица сюжетни обрати турските инвеститори пренареждат приоритетите си

2021 г. ще бъде годината на действията след направените обещания, коментират анализаторите

15:47 | 02.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките. Сега, когато годината е почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г."
 
Отива си бурна година за опустошените от вируси световни пазари, но инвеститорите в Турция трябваше да се справят с още по-големи трудности. Поевтиняването на лирата беше най-рязкото на развиващите се пазари, след като аржентинското песо и регулаторите предизвикаха неспокойствие сред инвеститорите. Турция забрани на шест чуждестранни банки да търгуват турски акции - ход, който изглежда противоречи на последните мерки за облекчаване на подобни ограничения, пише Bloomberg.

Решението дойде по-малко от седмица след като турският регулатор на капиталовите пазари премахна забраната за къси продажби на най-големите компании, котирани на борсата, като облекчи общото ограничение, въведено през февруари, за да предпази пазарите от пристъпи на волатилност.

Геополитическите рискове също бяха в изобилие заради енергийната политика на Турция в Източното Средиземноморие, както и по отношение на конфликтите в Сирия, Либия, между Армения и Азербайджан и закупуването на руска система за противовъздушна отбрана.

Най-голямото сътресение настъпи през ноември, когато беше направена основна реформа на икономическото управление на Турция, придружена от ангажимент за вземане на решения, които да бъдат благоприятни за инвеститорите. След многобройните сюжетни обрати през 2020 г. това, от което страната и инвеститорите се нуждаят занапред, е силна икономическа политика, добри международни отношения и независимост на централната банка, коментират от RAM Capital.

„Дори и тези неща да се случат, това ще бъде дългосрочен процес на непрекъснати усилия за отстраняване на щетите, причинени върху доверието“, смятат анализаторите. „2021 г. ще бъде годината на действията след направените обещания“, посочват те.

Ето някои области от ключово значение за инвеститорите и стратезите през 2021 г.

Политика на централната банка

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща да възстанови доверието на инвеститорите след напускането на неговия зет Берат Албайрак от поста финансов министър и свалянето на управителя на централната банка Мурат Уйсал дори с цената н това да глътне няколко „горчиви хапчета“.

Това предизвика рали в турските активи, но инвеститорите остават скептични в краткосрочен план и искат да видят продължителни „действия, а не думи“, тъй като макродисбалансите остават проблем, коментира Пол Гриър, мениджър във Fidelity International в Лондон.

Новият управител на централната банка Наджи Агбал заяви в сряда, че ще затегне политиката, когато това е оправдано от развитието на цените.

Инвеститорите са предпазливи заради обратите, наблюдавани в турската парична и фискална политика през последните години, коментира Кристиян Маджо, ръководител за развиващите се пазари в TD Securities в Лондон. Централната банка може да повиши допълнително лихвените проценти в отговор на инфлацията. Но „в крайна сметка вярвам, че президентът Ердоган ще се опита да нулира паричната политика“, за да бъде приспособим и прогресивен дори ако това застрашава дългосрочната ценова стабилност, смята Маджо. Той прогнозира, че инвеститорите могат да забележат промяна в посоката на политиката през втората половина на 2021 г.

Последна актуализация: 17:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още