Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Следващо поколение ядрени реактори ще промени енергетиката из основи

Необходимо е по-бързо налагане на реакторите, използващи разтопена сол (MSR), за да се прекрати генерирането на енергия от замърсяващи източници

Следващо поколение ядрени реактори ще промени енергетиката из основи

снимка: Ройтерс

Ново поколение ядрени реактори, разработени от инженери от поколението Y, получава подкрепа както от милиардерите, така също и от ООН, предава Bloomberg.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) e започнала обмен на информация между държавите за технология, която използва разтопена сол вместо вода и твърдо гориво. Обменът предлага помощ на инвеститори като Бил Гейтс и Питър Тиел, който подкрепя новия модел реактори като сигурни и евтини.

Необходимо е по-бързо налагане на тези нови реактори, тъй като САЩ решават да ускорят процеса по спиране на остарелите си ядрени централи и да се ориентират към по-евтините природен газ и ВЕИ. Понастоящем тече процедура по затваряне на 18 реактора, а други 6 ще бъдат спрени поради икономически причини. През 2030 г. ще бъдат затворени много реактори, което ще е удар по най-големия американски енергоизточник, който не излъчва вредни емисии. Това от своя страна би се отразило негативно върху световната борба срещу глобалното затопляне.

„Технологията, която използваме в съвременните ядрени реактори, никога няма да стане по-изгодна икономически“, коментира експертът от Moltex Energy Рори О’Съливан. Той смята, че новата технология, използваща втечнена сол, ще промени фундаментално енергетиката. О'Съливан е на мнение, че в бъдеще електроенергията ще бъде генерирана от вятърни и соларни генератори, а също и от малки АЕЦ.

За разлика от повечето съществуващи реактори, които използват вода, за да генерират ядрените реакции в масивни задържащи съдове, то реакторите използващи разтопена сол (MSR), работят при нормално атмосферно налягане. Това е нещо изключително важно, защото при евентуален инцидент налягането няма да е достатъчно, за да се получи експлозия, подобна на тази в Чернобил или Фукушима.

Благодарение на факта, че новата технология не използва големи съдове, MSR реакторите могат да бъдат построени с по-малко инвестиции и те ще бъдат по-малки и компактни.

„Нуждаем се от нова ядрена парадигма“, посочва експертът от Международния институт за приложни системни анализи Небойша Накиценович. Той е на мнение, че ако в бъдеще електроенергията, генерирана от АЕЦ, ще играе роля в борбата с климатичните промени, то ще бъдат необходими по-малки и компактни реактори.

32-годишната Лесли Дюан е основател и изпълнителен директор на Transatomic Power Corp. - фирма, която се занимава със създаването на MSR реактори. Тя представя свой проект на МААЕ и работи с Американското министерство на енергетиката, за да разработи прототип в Айдахо.

Дюан заяви, че винаги е мислила за околната среда и е на мнение, че ядрената енергия е един от най-важните начини за производство на електроенергия без вредни емисии. Тя предвижда, че в бъдеще атомната енергия ще е по-евтина от тази от ТЕЦ.

„Нещата се променят изключително бързо“, добавя тя. „Проблемът с климатичните промени става все по-важен и вече светът е наясно, че трябва да направим всичко по силите си, за да създадем начин за производство на електроенергия без вредни емисии“, допълва тя.

Тиел, който натрупа състоянието си от създаването на PayPal и е един от първите, подкрепили Илон Мъск, е един от най-големите поддръжници на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.

Тръмп заяви, че ядрените технологии бе следвало да имат по-голяма роля в САЩ. Стартъпи като Transatomic биха играли ключова роля в стимулирането на американската ядрена индустрия, която е в застой.

По статията работиха: Елин Качулски, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
Longin до: supertrader
преди 2 години
Няма профилна снимка
"Loss of coolant accident"
1
 
8
 
9
преди 2 години
Няма профилна снимка
"За разлика от повечето съществуващи реактори, които използват вода, за да генерират ядрените реакции в масивни задържащи съдове, то реакторите използващи разтопена сол (MSR), работят при нормално атмосферно налягане. Това е нещо изключително важно, защото при евентуален инцидент налягането няма да е достатъчно, за да се получи експлозия, подобна на тази в Чернобил или Фукушима."
Изключително "компетентно" написана статия
1
 
3
 
8
khao до: supertrader
преди 2 години
Няма профилна снимка
сега остава да измислиш и как ще го караме отк итай за сащ и печелиш нобел!
В кофи или в шишета ще го возим тоя ток ?
6
 
2
 
7
преди 2 години
Няма профилна снимка
В Китай тока е 6-7 цента, кой луд ще предпочете да произвежда в САЩ за да плаща ток по 70 цента. Тези реактори могат да променят нещо в енергетиката им само ако са много малки и персонални и не са в мрежа.
3
 
2
 
6
supertrader до: fon
преди 2 години
Няма профилна снимка
И защо им е скъп тока, тока е много евтин но някой там го продава с 1000 процента печалба. Килограм въглища произвеждат 9 киловатчаса електроенергия, старите топлоцентрали били с ефективност 60 % т.е. произвеждат се 5.4 киловатчаса ток и струват 16-18 стотинки т.е. цената на горивото за да се произведе 1киловатчас е 3.5 стотинки. Разбира се има и други разходи, може да се пресметне колко пъти те надхвърлят стойността на горивото и колко пъти надхвърлят тази стойност при цена на тока 70 цента като в някои американски щати.

Още от Анализи
Кое е златното правило при спестяването за пенсия?