IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларната електроенергия става все по-евтина

От 2009 г. насам цената ѝ се е понижила с 62%, очаква се до 2025 г. да се понижи с нови между 43% и 65%

20:54 | 03.01.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Соларната енергия е по-евтина от тази, генерирана от въглища на някои места по света. За по-малко от десетилетие това най-вероятно ще е реалност в почти всички държави, предава Bloomberg.

Редица държави, сред които Чили и ОАЕ, успяха да произведат електроенергия на стойност по-ниска от 3 цента на киловатчас. Това е наполовина по-ниска цена на тази на електричеството, произведено от въглища. Саудитска Арабия, Йордания и Мексико планират да проведат търгове за изграждане на соларни паркове, стремейки се по този начин да намалят цената още повече.

От 2009 г. насам цената на соларната електроенергия се е понижила с 62%. Това намалява рисковите премии по банковите кредити и тласка производствения капацитет до рекордни равнища. До 2025 г. соларната електроенергия може да стане по-евтина, отколкото тази, генерирана от въглища, смятат от Bloomberg New Energy Finance.

Навлизането на нови и нови технологии спомага за получаване на повече електроенергия. Икономията от мащаба и производственият опит също стимулират понижаването на цените.

Средната стойност на електроенергия, добита от панел с мощност 1 мегават, ще се равнява на 73 цента на киловатчас до 2025 г. Настоящата цена е 1,14 долара. Това е спад от цели 36%, казва експертът от New Energy Finance Джени Чейз.

Това твърдение е в крак с други прогнози. 

- От GTM Research очакват в някои части на САЩ, в които цената на въпросната електроенергия е около 1 долар, тя да се понижи до 75 цента през 2012 г.

- Международната агенция за възобновяема енергия очаква спад на цената на соларната електроенергия с между 43% и 65% от сега до 2025 г. Това ще означава спад в размер на цели 84% за периода от 2009 г. до 2025 г.

Доставчиците на соларни панели преживяват „Wall-Mart ефект“ от по-високите обеми и по-ниските маржини, смята изпълнителният директор на Enviromena Power Systems Сами Хорейби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Достигната на някой търг цена от 3 цента не означава средна цена от 3 цента. По твоята *** логика, имаше и отрицателна цена на тока от перките - що ? Ми щото едни будали данъкоплатци бяха платили преди това субсидийката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Само детоогава към 3-те цента ще трябва да включиш и цената на ПАВЕЦ-а.А и ПАВЕЦ не се строи току -така. Виж колко инсталирани мощности от ПАВЕЦ има в ЕС и пак ще си говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Комплектуването на ВЕИ+ПАЕЦ със сигурност елиминира непостоянността, за която говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
valentino29
преди 7 години
Има идруг по сериозен проблем,а именно непостоянноста на този тип енергия,Все еедно да имате батерив която можете да я ползвате само в четните часове,ха,ха!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 7 години
много ме радва като излезе една нова технология и как почва да се твърди колко по неефективана е от старите.... чакай малко, дай и време да се подобри и ще надмине старите, споко ... ето ти линк за четенеhttps://cleantechnica.com/2016/08/18/new-low-solar-price-record-set-chile-2-91%C2%A2-per-kwh/иhttps://***.bloomberg.com/news/articles/2016-05-03/solar-developers-undercut-coal-with-another-record-set-in-dubai
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
vzhekoff
преди 7 години
При цена на МВт за инсталиране между 1700 и 2500 евра и то отскоро, няма как да получиш 3 цента за Квч. Да не говорим, че панелите стареят и практически няма панел, който да изкара повече от 10г. КПД-то също пада с по над 30% за 10г. Тези сметки за 3 цента са шменти-капели и счетоводни трикове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Не и за страни като ОАЕ, някои области на Чили и други горещи места по земята където слънчевото греене е доста повече от това по нашите географски ширини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Абе те хората са икономисти не математици. Смятат така по-наедро, че току виж будалите спрели да се връзват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 13
vzhekoff
преди 7 години
Числа от рода на 3 цента за КВч са откровени лъжи и манипулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още