IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасените нации най-сетне ще получат свой човек начело на МВФ

Назначаването на Георгиева би прекъснало едно продължаващо 40 години господство от страна на по-заможния европейски Запад

13:53 | 30.08.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За много преживяващи трудни времена икономики първият приятел, на когото биха се обадили в случай на нужда, е Международният валутен фонд. Скоро и за първи път в историята си ръководителят на заемодателя ще бъде от редиците на спасените, пише в свой анализ Bloomberg.

Кристалина Георгиева е икономист от България, която беше спасена чрез заем от МВФ през 1997 г. на фона на хиперинфлация и валутна криза, а сега остава все още най-бедната държава членка на Европейския съюз. В момента главен изпълнителен директор на Световната банка, Кристалина може да стане втората жена, която ще ръководи МВФ, когато Кристин Лагард напусне поста през есента.



Георгиева, бивш еврокомисар, подкрепя инициативите за борба с бедността през цялата си кариера. Тъй като МВФ е подложен на все по-голям натиск, за да смекчи своите изисквания за строги икономии към борбата с кредитополучателите, тя може да се стори по-симпатична на членовете на организацията. 

„Тя идва от развиващ се пазар - това е нещо ново“, казва пред Bloomberg Атанасиос Вамвакидис, ръководител на валутните стратегии за Г10 в Bank of America Merrill Lynch и бивш служител на МВФ. „Оптимист съм, че тя ще се опита да разреши проблема, а именно -  развиващите се пазари да имат по-силно представителство“.

Избирането на Георгиева – почти гарантирано в рамките на неписан пакт, по силата на който Европа поема ръководството на МВФ, а САЩ избират ръководител на Световната банка, се случва по време на волатилни времена.

Тътените от търговската война между САЩ и Китай предизвикват безпокойство за глобалния растеж. И докато Гърция планира своевременно изплащане на кредитите и излизане от програмата си на МВФ, Аржентина отново е изправена пред криза, като допълнително поставя под въпрос съкращаването на разходите – условие, което МВФ обикновено поставя на държави, които се нуждаят от спешни средства.

Георгиева, чиито служители в Световната банка заявяват, че понастоящем не дава интервюта, не е чужда на подобни кризи.

Недостиг на храна

Преди тя да заеме длъжност в Световната банка през 1993 г., България изпитва трудности с преминаването от комунизъм към пазарна икономика. Производството се срина с повече от половината за петте години след падането на Желязната завеса. 



„Нека си спомним как през 1990 г. трябваше да станем в 4 часа сутринта, за да чакаме на опашка за мляко“, каза Георгиева преди две години.

Към 1997 г. около една трета от българските банки се сринаха, левът загуби 98% от стойността си спрямо долара, а инфлацията надхвърли 1000%. Хората започнаха да трупат стоки, след като магазините спряха да приемат националната валута.

Тонка Ганджурова, 67-годишна жителка на град Любимец, близо до гръцката граница, където Георгиева е прекарвала летата си като дете, притрепва, спомняйки си за положението на страната.

„В магазините нямаше нищо, абсолютно нищо“, казва Ганджурова в интервю за Bloomberg. 

Получи се

Любимец загуби фабрики и бизнес, докато България се сриваше в икономически колапс. В крайна сметка бе договорен заем от МВФ на стойност 800 млн. долара. Някои от условията, свързани с това спасяване - като обвързване на лева към еврото - помогнаха на страната да се подготви за присъединяване към ЕС.

Междувременно правителството се надява да павира пътя си към членството в еврозоната до края на тази година.

„Тези реформи, които МВФ искаше? Българите са търпеливи и това сработи“, казва Ганджурова.

Назначаването на Георгиева би прекъснало едно продължаващо 40 години господство от страна на по-заможния европейски Запад. Преди Лагард начело на МВФ бе Доминик Строс-Кан, също от Франция, испанецът Родриго де Рато и германецът Хорст Кьолер. Но... не всички са доволни от кандидатурата на Георгиева.

Проблем с възрастта

Номинацията ѝ този месец беше оспорвана от Германия и Холандия, които подкрепиха бившия министър на финансите на Холандия Йерун Дейселблум. На всичкото отгоре, 66-годишната Георгиева ще бъде над възрастовата граница в началото на мандата си, което означава, че МВФ ще трябва да промени подзаконовите си актове, ако има съгласие тя да поеме ръководството - процес, който впрочем вече е в ход.

Междувременно развиващите се страни гледат на нея като на представител на Европа, а не на нововъзникващия се свят. Те могат да предложат свой собствен кандидат при окончателното гласуване, което би трябвало да бъде формалност поради традиционното споразумение между Европа и САЩ.

Ашока Моди, бивш заместник-директор в отдела за изследвания и европейските поделения на МВФ, казва, че Георгиева може да няма глобалната подкрепа за „може би най-важната международна икономическа длъжност“.

Но след като в миналото пропусна да заеме водещи ръководни позиции в Европейската комисия и Организацията на обединените нации, сега Кристалина Георгиева има възможност да направи своя удар, пояснява Bloomberg.
Ако тя съумее да използва шанса си да направи МВФ „глас срещу необузданите финансови интереси и глас за по-справедлива глобална икономика, тогава тя би направила услуга както на себе си, така и на институцията“, казва Моди. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
А между другото, понеже отношението ми към " великите" сили е пренебрежително, затова са в кавички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 4 години
Не предполагах, че в този форум се подвизават индивиди които не познават инструмента на ветото на постоянните членове на съвета за сигурност на ООН.Опростачването е пълно! Наистина ли не си наясно, че останалите 10 временни члена на съвета за сигурност са само пълнеж??? "Съветът за сигурност на ООН се състои от 15 страни-членки, като 5 от тях са постоянни. Това са Русия (бившия СССР), САЩ, Франция, Обединеното Кралство и Китай. Тези постоянни страни-членки могат да наложат вето върху всяка отделна резолюция на Съвета за сигурност, включително тези във връзка с приемането на нови страни-членки или кандидатури за генерален секретар. Съветът за сигурност има също 10 непостоянни страни-членки, избирани за двугодишен мандат на регионална основа." (Вики)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
serafima
преди 4 години
До Стоян Петров от срафима: Вашето тълкуване на великите сили като само Китай и русия (с малка буква), САЩ и Великобритания говорят за повърхностно и емоционално отношение. Дори не ми се спори с Вас. В Съвета за сигурност за ООН има и други държави с право на глас без да са велики по вашата квалификация. Вероятно и знаете за личния конфликт на К.Г. със секретаря (немец) на Юнкер, заради който застава въпросът КГ да напусне, та й потърсиха място в ООН. В последния ден преди гласуването в Ню Йорк се разнесе слухът, че Бойко Борисов е под нов натиск от приятелите на еврокомисарката ни в ЕНП да замени Ирина с Кристалина. Иначе: (1) много грозно и ненадминато в света бе това заместване на Ирина Бокова, предложено от българското правителство, с което то демонстрира вица за българите защо не е нужно да имат наблюдател на казана в ада; (2) Крайните резултати бяха в полза на Ирина Бокова: 7 насърчавам, 7 ненасърчавам и 1 без мнение. За К.Г. има 5 насърчавам, 8 ненасърчавам и 2 без мнение.(3) Като толкова добре се справи К.Г. според вас (може да сте я гледали и това за вас да е добре), защо веднага и безотговорно напусна позицията еврокомисар, на която я предложи България и с нейното оттегляне останахме без такъв? Толкова й беше мила родината и народа ни, че отиде в Световната банка без всякаква връзка с нас и без предупреждение дори. Не защитавам Ирина Бокова, която се справи добре с два мандата шеф на ЮНЕСКО, не познавам и двете, но истината крещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Всяка от "великите" сили има право на вето при гласуването на генерален секретар на ООН, показвайки това с червена бюлетина. Срещу Георгиева гласуваха Китай и русия, а срещу Бокова САЩ и Великобритания. Последните при сондажите уведомиха Борисов как ще постъпят, затова и той се реши на още един кандидат. За конфуза рябва да признаем и "заслугата" на Китай и русия, които верни на азиатските си традиции го заблудиха че няма да и наложат вето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Кисимов
преди 4 години
Колапсът беше причинен точно от онези 900 млн годишни лихви по межд.кредити като новите кредити покриваха точно единствено само платените лихви и никакво спасение, а си беше истинско заробване.Що се отнася до цените, един седмичник по това време струваше един щатски цент(30лв) нови книги по 50 лв, мляко 40-60 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
Onia
преди 4 години
Бокова беше обречена. САЩ и налогаха вето, заради това, че призна Палестина като независима държава в ЮНЕСКО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
ivan.kostov.39
преди 4 години
Цитат: " Вервайте ми"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
dakl
преди 4 години
По скоро изглежда става дума за назначенец, който е по голям католик от папата и на когото се надяват да провежда с по голям успех политиката на Светия престол сред покорените диваци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 11
serafima
преди 4 години
Да бе, да! Колкото Кристалина Георгиева се справи в полза на спасените държави (щом ги наричат така) и при предишните й длъжности и заетости.Само ви наполням скандалното й посещение при наводнението в Аспарухово във Варна.За грозната й постъпка да отстрани Ирина Бокова, демонстрирана на световната сцена, и слабото й представяне, включително нетолкова добър английски и по-лош френски, да не говорим. Тя и Борисов изложиха цялата ни държава пред света.Не коментирам грубоватото й и агресивно селско поведение и излъчване.Писна ми от лобизъм и манипулирана информация при избор на високи постове на международни организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още