Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Спорните точки за новия бюджет на ЕС: Размер, заеми, подаръци

Лидерите на блока трябва да уточнят безброй детайли, за да приемат многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване от коронакризата

Спорните точки за новия бюджет на ЕС: Размер, заеми, подаръци

Снимка: архив Ройтерс

Истинските преговори за бюджета на Европейския съюз (ЕС) и възстановителната програма започнаха. Европейските лидери работят по телефона, а на 17-18 юли ще проведат и лична среща и в опит да се постигне консенсус, пише онлайн изданието Politico.

Повечето лидери изразиха ангажимент да се опитат да постигнат споразумение през лятото.

Европейската комисия (ЕК) предложи 7-годишна рамка на бюджета за 1,1 трлн. евро и фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро, който включва сериозен съвместен дълг. Има обаче безброй детайли за уточняване по тези предложения.

Юристите на Съвета на ЕС поставиха още няколко въпроса на масата, след като в правното им становище, разгледано от постоянните представители на държавите членки в Брюксел, се пораждат опасения как законно могат да бъдат изразходвани парите за възстановяване.

В същото време някои пестеливи държави започнаха да настояват, че други страни членки нарушават стандартите за правовата държава и трябва да получат по-малко финансиране.

Изданието анализира пет въпроса, които са спорни и по които предстоят тежки преговори.

Размерът на бюджета и фонда за възстановяване

Пет държави - Австрия, Дания, Финландия, Холандия и Швеция настояват за по-малко разходи, както и за намаляване на безвъзмездната част от фонда за възстановяване. „Има нужда от комбинация от по-малък размер на разходите, увеличаване на заемите и някои отстъпки, за да е приемлива цялостната сделка“, посочва северен дипломат, пожелал анонимност.

Още по темата

Тъй като обаче Берлин и Париж се ангажираха със създаването на фонд, който включва безвъзмездни средства в размер на 500 млрд. евро, някои служители казват, че сделката може да означава да се договорят други спестявания.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вече лансира идеята за фонд на стойност 750 млрд. евро, но леко намаляване на основния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. при среща с постоянните представители на страните членки.

Намаляването на бюджетната рамка обаче не се приема от държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). „Това може да е една възможност, но що се отнася до нас, това не е опция“, казва дипломат от страна от региона, като допълва, че по-малък фонд за възстановяване е  по-приемлив за страните от ЦИЕ като част от по-широк пакет.

Времето

Комисията предлага парите от фонда за възстановяване да се отпускат в периода 2012-2024 г. Пестеливите страни в ЕС обаче настояват за инструмент за възстановяване, който да работи две години - позиция, споделяна от Германия и Франция. Това обаче повдига въпроси относно възможността за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 500 млрд. евро за период от две години.

Националните правителства трябва да представят подробни инвестиционни планове и да спечелят одобрението на ЕС, за да получат средства, което е труден процес.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Какво разкрива близък поглед към инициативата „Един пояс, един път“?