IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на цените на петрола може да е предвестник на вълна от сливания

Мегасделките сега може да се окажат труднопостижими, тъй като на пазара са представени само няколко наистина големи компании

14:52 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Сривът на цените на петрола може да е предвестник на вълна от сливания

Спадът на цените на петрола може да предизвика често наблюдавана в миналото реакция: вълна от сливания и придобивания. Когато цените се сринаха в началото на 80-те и в края на 90-те години на миналия век, индустрията бе разтърсена от силна консолидационна вълна. Същият модел се повтори в средата на 2000 г. Сега банкери и инвеститори се надяват на повторение предвид срива на цените с почти 40% от юни насам, пише Wall Street Journal.

Някои инвеститори вече залагат на такава тенденция. Акциите на BP скочиха наскоро с 5%. В Twitter различни източници разпространяват информацията, че Shell възнамерява да придобие дял от британците. BP и Shell не коментират информацията пред WSJ.

Доставчиците на услуги в петролния сектор, които страдат най-вече заради по-ниските цени на петрола и по-ниските инвестиции на големите енергийни компании, вече обявиха големи сделки през тази година. През миналия месец вторият по големина в индустрията концерн Halliburton предложи 35 млрд. долара за третия - Baker Hughes. Сливането би създало гигант на пазара за предоставяне на услуги за петролни полета с общи приходи за 2013 г. в размер на 51,8 млрд. долара – повече от тези на лидера Schlumberger за 45,3 млрд. долара. Новото дружество би трябвало да спестява разходи за по 2 млрд. долара на година.

Френският Technip също обяви, че иска да поеме по-малкия CGG от Париж, с обем от почти 1,5 млрд. евро.

Паскал Менгес от швейцарската частна банка Lombard Odier очаква повече придобивания и продажби на активи, ако цените на петрола останат толкова ниски. Такова равнище на цените може да вкара малките и средните предприятия в несигурно положение и да ги принуди да продават активи или да преминат напълно в ръцете на по-големи конкуренти.

В миналото се стигаше до вълни на консолидация след по-продължителен период с ниски цени и евтини акции на енергийните дружества на фондовата борса. За разлика от тогава сега слабостта на пазара на суров петрол е само от шест месеца.

Но мегасделките сега може да се окажат труднопостижими, тъй като на пазара са представени само няколко наистина големи компании, казва анализаторът Фадел Гейт от Oppenheimer. Сривът на цените на петрола през 90-те години доведе до консолидация сред така наречените супер мултинационални компании - една шепа големи интегрирани петролни компании и рафинерии, които работят по целия свят. BP купи Amoco и Arco, Exxon пое Mobil, а Chevron -Texaco. Така останаха само половин дузина големи интегрирани компании и няколко по-малки компании, чието бъдеще зависи от проучванията и добива на нови ресурси.

Оттогава активността на големите в бранша по отношение на сливанията се концентрира към по-малките фирми. Важно за тях е да осигурят нови източници на енергия. Понякога енергийните концерни се разделят с активи за проучвания или бизнес единици, които тежат върху печалбата. Shell например продаде своите петролни находища в Нигерия. Американската фирма Hess пък каза сбогом на бизнеса за рафиниране.

Като цяло броят на сделките по сливания в нефтения и газовия бизнес през последните няколко години се свива, показват изчисления на доставчика на данни Dealogic. Големите петролни компании са под натиск да намаляват своите разходи. С обем на сделките в размер на 242 млрд. долара 2013 г. се оказва най-слабата година от 2009 г. насам, считат от Dealogic. През тази година активността отново се увеличава. Досега бяха обявени сделки на стойност близо 300 млрд. долара.

Банкери считат завръщането на мегасделките за възможно. Дори и след последната засега вълна преди около 15 години Shell е провеждал срещи за сливане с BP и BG Group, твърдят запознати източници. Подобни сделки са сложни, но същевременно предоставят и прекрасни шансове, смята Гейт.

BG притежава участия в нефтени и газови находища от Бразилия до Северно море. Групата може да се счита за изгодна цел за придобиване за някоя от големите корпорации. BG се оценява на около 50 млрд. долара. Това е само една осма от размера на ExxonMobil, но бившият British Gas е много по-голям, отколкото повечето фирми за проучване и добив. Акциите на компанията в момента се търгуват на най-ниските им нива от пет години насам. Но компанията наскоро представи нов главен изпълнителен директор. И директна покупка в момента може да се окаже голям залък за всяка заинтересована страна.

Последните големи сделки в сектора:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още