IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стимулира ли посредствеността дистанционната работа или не?

Все още е прекалено рано да се правят твърди заключения за големия работен Covid експеримент

09:14 | 24.07.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дали на посредствените работници им е по-добре, когато работят от вкъщи или когато са в офиса? Това не е въпрос, за който съм мислила много преди пандемията, но ако бях, сигурно щях да предположа, че второкласните служители биха предпочели да мишкуват от дома, пише Пилита Кларк за Financial Times. 

Това определено сочат някои топ мениджъри, след като усилията за запълване на изпразнените от Covid-19 офиси набира скорост тази година. Работата от вкъщи ползва „най-малко ангажираните“, според шефа на WeWork Сандийп Матрани. Тя не е добра за проактивните служители, казва Джейми Даймън, ръководителят на JPMorgan Chase.

Ами ако е вярно обратното? Макс Тоулес-Рийвс е бивш частен банкер от UBS, който ръководи собствена фирма за управление на активи в Стафорд, северно от Бирмингам, където е гостуващ преподавател в Aston Business School.

Не много отдавна той написа писмо до FT, в което отправи любопитно твърдение. „Посредствеността се крие в офисите“, каза той и добави, че е по-лесно да се определи кой добавя най-голяма стойност, когато всички работят дистанционно. Когато му се обадих наскоро, за да разбера защо е така, той каза нещо интересно. По време на пандемията фирмата му е започнала да използва Google Docs много повече, което е означавало, че хората работят по една и съща задача едновременно от своите домове.

„Можете да видите всички да пишат в един и същ документ“, каза той, добавяйки, че по този начин може да се види кой е отговорил бързо на въпрос, или е направил полезно предложение, или като цяло е допринесъл - и кой не.

„Току-що ни стана ясно членовете на кой екип наистина ни движат напред“, изтъква той.

Фирмата му има само 15 служители, но опитът му си струва да се има предвид. Това, че някой е в офиса, под носа ви, не означава, че прави нещо толкова полезно, колкото друг, който работи усилено, но невидимо, у дома. Дебатът не свършва до тук.

Неотдавна получих имейл от пенсиониран бизнесмен в Англия, който се опитваше да финализира три отделни сделки с имоти. Родителите му наскоро бяха починали, оставяйки достатъчно пари за всяко от двете му деца да получи ипотека за първи дом в Лондон. Освен че продаваше къщата на родителите си, той помагаше на двамата си потомци да се ориентират в покупката на имот в Лондон.

Това означаваше, че той се занимава с три групи агенти за недвижими имоти, ипотечни кредитори и адвокати, които работят доста от дома и предоставят, както той се изрази, „трайно ниво на непрофесионално обслужване“.

Това е включвало: инспекции на грешни имоти; погрешна продажна цена на жизненоважен договор; неправилен срок на заявлението за ипотека; и неточни имена, въведени в документите. На всичкото отгоре един адвокат не успял да изтегли необходимите ипотечни средства навреме, оставяйки едно от децата на бизнесмена в риск да загуби депозита си без да има дом.

Така че служителите ли бяха накадърни или нещо друго беше виновно? Този човек смята, че дистанционната работа сама по себе си може да е проблемът.

„Мисля, че работата от вкъщи ни приближи към хаоса“, каза той и добави, че е възможно хората да са претоварени и оставени да се справят сами. Работата на една адвокатка, която той е ползвал три пъти в миналото без никакви проблеми - когато тя работеше в офис - сега е била „осеяна с грешки“, докато работи от дома си.

Неговият случай, разбира се, е единичен. Но той е в унисон с някои от констатациите на проучване, което разглежда как над 10 хил. работници в голяма азиатска технологична компания са се справяли преди и след като Covid ги е вкарал в домовете им.

Изследователите установяват, че общите отработени часове са скочили с около 30%, което включва много работа, извършена извън нормалното работно време.

Но допълнителните часове не са довели до увеличение на продукцията, така че изследването заключава, че общата производителност е спаднала с около 20%.

Това не значи непременно, че скептиците по отношение на работата от вкъщи са прави. Изследването не измерва пряко качеството на извършената работа. Всичко това подчертава сложността на големия дистанционен Covid експеримент - и защо все още е прекалено рано да се правят твърди заключения за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
george353
преди 2 години
Хоум офиса е супер. От 2016 съм хоум офис и не мога да си представя друго освен хоум офис. Така както мога да се концентрирам върху таск в къщи е невъзможно да го постигна в офиса. Доказано е че всяко "как си", "какво правиш", "може ли да те питам нещо" отнема средно между 10-15 мин. на човек да се върне обратно в зоната. Другото нещо е постоянния бекграунд шум. Всеки постоянно говори с някой, конф колове, дискусии, спорове... лудница. Не ща и да чувам за офис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 2 години
ДА ВИ ГО НАЧУКАМ НАСИЧКИТЕ "ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ!Вашта мамичка долна! Сека работа, не само домашната или офисната СЕ РАЗТРОЙВА И СТАВА МЪРЛЯВА, когато поставиш хората под ПСИХОЛОГИЧЕСКИ НАТИСК И ВОЙНА. А КОВИДА Е ВОЙНА И ТО КАКАВА ВОЙНА С9 НАСЕЛЕНИЕТА НА ЗЕМЯТА!Мръсните *** ти прават пропаганда 24/7 за болести, смърт и внушават на индивида, че е е болен. Обръщат го към слабата му страна, за да го победят и да го унищожът! А ИСКАТ ДА ИМ РАБОТИ ЕФЕКТИВНО, ДАЖЕ СРАВНЯВАТ! АБЕ ЕЙ, ДОКТОР МЕНГЕЛЕ, когат си превърнал в концентрационен лагер целата планета, не оставяш место за разтоварване, удоволствия и пълноценно общуване - не може да сравняваш преди и след, че и хоум офис-офис.Разкарай ковидпропагандата, остави на слабите да си умрът, напраи естествен подбор и ЗАНИМАВАЙ ХОРАТА С УДОВОЛСТВИЯ, ПОЧИВКИ, ПРЕАТНИ И ПЪЛНОЦЕННИ ЗА ТЕХ НЕЩА, СЕ ЕДНО СМЕ 1966-ТА ГОДИНА, МОЖЕ ДА ИМ ПУСНЕШ НОВИТЕ "БИИТЪЛС" и чак тогава кажи: не работът ефективно у хоумът.Засега немаш условия за сравнение и си просиш ефективна съпротива и война срещу ковидидеологията! Че и се надеваш некой да ти работи по прековид стандарта? може само с ак47.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
Аз съм в сферата на чуждестранните кол центрове и там специално винаги ставаха някакви караници между колеги. Сега с хоум офис продуктивността се увеличи, а и най-хубавото е, че шефът не е над главата ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
antani
преди 2 години
Световния елит го наложи хоум офиса, за да контролира инфлацията, а след това се задава един хибриден модел. Иначе за мотивация, ефективност, всичко това е ала-бала. Не е нужно в този сайт да се споменава, че 90% от корпорациите са напрактика фалирали.Иначе по-темата, ми прави впечатление, че половината от колегите ми са загубили комуникационни умения. Друго което забелязвам е, че новите екипи, съставени от изцяло нови хора не могат да се сработят вече 6 месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
В статията се гледа само романтичния период в началото (до 2 години), но този цитирания няма и капка представа какво се случва след 2-рата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Съвсем просто ще ви отговоря, в началото стимулира, като минат година-две, тотално демотивира и сваля ефективността. След втората година става вредно и за фирмата и за служителя. От човек с много опит в хоум офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още