IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стимулите на Тръмп нямат потенциал да ускорят възстановяването

Новите мерки обхващат твърде малко аспекти от икономиката, за да предоставят нужния положителен ефект за нейното възраждане

17:10 | 09.08.20 г.
<p>
	Доналд Тръмп, президент на САЩ. <em>Снимка: Getty</em></p>

Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: Getty

Извънредните спасителни действия, които президентът на САЩ Доналд Тръмп предприе в събота, бяха представени като едностранна аварийна дефибрилация на закъсалата американска икономика. Но има само една група работници, изглежда, че ще може да се възползва от указите, веднага – адвокатите.

Мерките на Тръмп включват мораториум за освобождаване от работа, допълнителни обезщетения при безработица и временно отлагане на данъчното задължение относно данъците върху заплатите за работници с ниски и средни доходи. Указите мога да облекчат наемателите, както и плащанията за някои кредитополучатели. Но те вероятно ще постигнат малко в предоставянето на пари в близко време на американците, засегнати силно от рецесията, пише New York Times. 

Дори консервативните групи предупреждават, че спирането на събирането на данъци върху заплатите е малко вероятно да доведе до допълнителни парични плащания в посока американските работници. Указът, с който Тръмп се стреми да създаде допълнително пространство за подпомагане при обезщетенията за безработица, почти сигурно ще бъде оспорена в съда. 

Икономистите предупреждават, че тези действия могат да бъдат блокирано в Конгреса и в крайна сметка американската икономика ще докуцука до ноември без фискална подкрепа, която да ускори нейното възстановяване.

Помощният пакет на Вашингтон за малките предприятия относно програмата за защита на работните места е в своята финална фаза. Ръководителите на бизнеса, търговските групи и лобистите настояваха за втори кръг от кредитиране наред с нови програми за работните заплати и пари за индустриите, които са засегнати най-силно от коронакризата. И ето че действията на Доналд Тръмп нямат потенциал да постигнат нещо в тази посока.

Разходите на домакинствата с ниски и средни доходи бяха подкрепени през пролетта от преки плащания в размер на 1200 долара, които бяха включени в законопроекта за облекченията, който Тръмп внесе през март. Властите настояха за втори кръг от подобна помощ, но новите укази на президента не включват такива.

Новите мерки няма да предоставят помощ и за щатските и местните власти, чиито приходи от данъци бяха сериозно понижени като пряк резултат от свиването на икономическата дейност, причинено от вируса. Без допълнителни пари от федералното правителство, щатските и местните власти почти сигурно ще трябва да съкратят бюджетите си и работните места, с което ще допринесат за високото ниво на безработица.

Допълнителните обезщетения за безработица от 600 долара на седмица, които изтекоха в края на юли, подкрепиха потребителските разходи в момент, когато около 30 милиона американци бяха останали без работа. Планът на Тръмп, който се стреми да насочи пари, включително федерална помощ при бедствия, по същество за осигуряване на бонус в размер на 400 долара на седмица, вероятно ще бъде оспорен в съда.

Указите няма да осигурят и намаление на данъка върху заплатите, което Тръмп отдавна приветства като център на усилията за стимулиране. Мерките просто ще преустановят събирането на данъка, който ще остане дължим от работниците за следващата година.

Според някои анализатори това представлява политическа игра. Републиканците заявиха, че Тръмп принуждава демократите да се върнат към масата за преговори, изтъквайки, че докато представителите на Демократическата партия използват безработните американци като средство за атаки срещу кабинета на Тръмп, републиканците са онези, които реално се грижат за останалите без работа.

Ако преговорите около новата помощ, прокарана от Тръмп, бъдат прекъснати, президентът на САЩ ще може да се обърне предизборно към избирателите и да обяви, че е направил всичко възможно, за да им помогне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още