IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоките движат глобалното икономическо възстановяване

Пазарите отразяват тази секторна промяна в световната икономика, при която услугите изостават от промишлеността

17:04 | 09.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Зрелищното V-образно възстановяване на световната икономика вероятно вече е приключило, като предстои растеж с много по-обичаен темп, пише за Financial Times Гавин Дейвис, председател на Fulcrum Asset Management.

Глобалният брутен вътрешен продукт е нараснал с 34 процента годишно през третото тримесечие в сравнение с предходното, според JPMorgan. Забележително е, че предвид мащаба на икономическите последици от пандемията от коронавирус, това е само с около 4% под предкризисното ниво, постигнато през последното тримесечие на 2019 г.

Следващата голяма промяна в световната икономика вероятно ще зависи от това как производственият и непроизводственият сектор - често описвани съответно като „стоки“ и „услуги“ - реагират на икономическите шокове, причинени от вируса, и евентуалната ваксина.

До третото тримесечие на тази година нямаше разлика в относителното представяне на двата сектора. Производството на стоки спадна повече от услугите през второто тримесечие, но след това се възстанови по-бързо през третото.  

Става ясно обаче, че непосредствените перспективи за двата сектора са много различни. JPMorgan прогнозира, че нивото на глобалното производство на стоки ще се повиши с още 4% през четвъртото тримесечие, докато при услугите ръстът ще е само с около 1%.

Продължаващият подем в сектора на стоките е до известна степен нормален на този етап от цикличното възстановяване. Растежът на запасите, търсенето на инвестиционни стоки, използвани в производството, и увеличаването на продажбите на дълготрайни потребителски стоки обикновено настъпват в тази фаза и това наистина се случва в момента. Промишленото производство обаче спечели и от почти пълното премахване на коронавирусните ограничения върху фабричната дейност.

Освен това търсенето на стоки вероятно се облагодетелства от промяната в потребителските навици. Някои домакинства все още избягват услуги като отсядане и пътувания, а други са възпрепятствани поради подновяване на карантината.

Нивото на спестявания на домакинствата бе много високо заради държавната подкрепа, като има признаци, че излишните спестявания сега се насочват към продоволствие, артикули за бита, дълготрайни потребителски стоки и автомобили.

Последна актуализация: 10:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още