Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Страданията на бившия климатичен канцлер

Водният ад в Германия за пореден път подчерта неспособността на силно индустриализираната страна да управлява кризи

Страданията на бившия климатичен канцлер

Ангела Меркел в средата на бедствието. Снимка:  EPA/CHRISTOF STACHE / POOL

Изминаха почти 14 години, откакто Ангела Меркел се яви пред трибуните на ООН в ролята си на „климатичен канцлер“ в Ню Йорк. Нейното мото: „Изправени пред екстремни метеорологични ситуации, наводнения и суша, горски пожари и глад, всички ние смятаме, че опазването на климата е глобална задача, която засяга всички“.

През 2007 г. тя пътува до Гренландия, за да види топенето на леда. Манхатън и Илулисат бяха отдалечени места, но Аденау в Арвайлер в провинция Рейнланд-Пфалц е близо, много близо.

В района на бедствието от наводнение, който правителственият глава посети в неделя, тя обеща помощ: в средносрочен и дългосрочен план ще бъде противодействано на „тази сила на природата".

Още по темата

Не може да се правят заключения за изменението на климата само от наводнение, но вероятно може - от сумата на екологичните щети в Германия. Ето защо ще трябва да помислим какво трябва да се промени по отношение на защитата от наводнения, селското стопанство и горската политика. Трябва да обърнем повече внимание на адаптирането към изменението на климата - и то „възможно най-бързо“, каза Меркел.

И тогава Меркел призна, че е необходима политика, „която взема предвид природата и климата повече, отколкото сме правили през последните години“. В края на мандата си тя звучи като в началото - но какво се случи помежду това време? Накратко – почти нищо.

Водният ад на Северна Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц, а отскоро и Бавария с общо почти 160 смъртни случая неизбежно се превърна и в тема за предизборната кампания

Хана Клок, британски професор по хидрология, обвинява германците в лошо управление на бедствия. Девет дни преди самото бедствие сателитите вече са регистрирали първите признаци на сериозно наводнение, а засегнатите райони са били точно посочени цели 24 часа предварително, твърди съразработчикът на европейската система за предупреждение за наводнения. Както при пандемията на коронавируса, контролът на бедствията показва несъмнени пропуски във високо развитата индустриална държава Германия. Или по думите на Клок: „монументален отказ на системата“.

А кандидатът за канцлер Армин Лашет пък вероятно трябва да се сдобие със сертификат за управление на лош имидж. Председателят на ХДС и министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия многократно се извини, че се е смеел на заден план по време на реч на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер в района на наводненията в Ерфщат: „Това беше неподходящо, не е добре да се смееш в такъв момент“, каза Лашет. Точно толкова недостоен за всеки бъдещ канцлер е и фактът, че досега той като че ли е отдавал много малко значение на въпроса за климатичната политика.

По статията работи: автор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
khao до: IQ96
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
високоиндустриализираната страдастрадаааам и аз като ви чета :)))))
1
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ТРИ пъти прочетох подзаглавието и? .не го разбрах! Не, че англичаните или американците щяха да го управляват, бедствието, по-добре, или пък в Канада щяха да намалят жегите.Май природата все още е по-силна.

Още от Анализи
Германците все още са разделени по оста изток-запад