IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страх и омраза (към Доналд Тръмп) в Европа

Ако сегашният президент на САЩ победи на изборите през ноември, европейски дипломати очакват трансатлантическите отношения да се влошат още повече

14:01 | 09.10.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

"Нека не се паникьосваме", казва Волфганг Ишингер, бивш германски посланик в САЩ. „Светът не свършва, както изглежда предполагат някои хора“, пише онлайн изданието Politico.eu в свой анализ.

Ишингер организира годишната конференция по сигурността в Мюнхен, най-висшата среща на световните лидери, на която се обсъждат въпросите, свързани с войните и мира. Той обаче не говори за притесненията за ядрения Армагедон, тероризма или дори пандемията. Осезаемият страх сред европейския външнополитически елит е, че Доналд Тръмп ще стане президент на САЩ за още един мандат.

Ако европейците са научили нещо от 20 януари 2017 г., то е следното: Без значение колко лоши са нещата с Тръмп, те могат – и ще се влошат още повече. Що се отнася до Тръмп, единственото сигурно е огромната дестабилизираща несигурност на всеки ден.

"Всички са загрижени за непредсказуемостта на Белия дом", казва Лаури Лепик, дългогодишен естонски дипломат, който е служил като посланик във Вашингтон и НАТО, за възможността за втори мандат на Тръмп. „Всеки разбира, че той не цени трансатлантическите отношения - или ги оценява по много паричен начин“, допълва той.

Дори тези като Ишингер, които настояват, че светът няма да свърши с друг мандат на Тръмп, не отричат, че отношенията между САЩ и Европа са на историческо дъно. Всяко чувство на надежда, че европейците може да се възползват от социологическите проучвания, показващи, че Тръмп последователно изостава от бившия вицепрезидент Джо Байдън, се компенсира от нов страх: че президентът може да загуби, но да оспори резултатите и да откаже да напусне поста. По-простата възможност Тръмп да се върне, след като пребори коронавируса, и да победи на изборите е достатъчно ужасна за много европейски служители.

Вече обтегнатите връзки между САЩ и ЕС се напрегнаха още повече, откакто президентът уволни посланика си в ЕС Гордън Сондланд, след като той даде показания срещу президента в скандала му за импийчмънт. Изпълняващият длъжността посланик Роналд Гидуиц, който е и посланик на САЩ в Белгия, призна в интервю, че е имал минимален контакт с висши служители на ЕС отчасти заради коронавируса и отчасти защото назначаването му е временно. Той не е разговарял и с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Гидуиц предупреждава европейците, които може би желаят поражението на Тръмп, да не подценяват американския президент. „Честно е да се каже, че всички сочат, че резултатите им ще са близки“, допълва той и припомня, че всички отписваха Тръмп през 2016 г., но ето че той влезе в Белия дом.

Ако спечели още един мандат, европейските политици очакват Тръмп да ускори и втвърди много от националистическите си политики под мотото „Америка на първо място“ и да засили неумолимата си атака срещу многостранността и международните споразумения. „Ако има Тръмп II, това ще му даде време и възможност да бетонира много от нещата, които направи по външнополитическите въпроси, да не говорим за вътрешните въпроси, в закон“, казва старши европейски дипломат, който е пожелал анонимност.

Оттеглянето на Тръмп от парижките климатични споразумения официално би влязло в сила. Ядрената сделка с Иран, която европейските сили крепят на косъм, вероятно също ще се срине. Световната здравна организация може да се сблъска с осакатяващи намаления на финансирането от Вашингтон.

От всички безброй „ужаси“, дипломатът казва, че най-лошият аспект на Тръмп е хаосът, който той носи на световната арена. „Липсата на способност за планиране, липсата на възможност за екстраполация от нормален набор от факти и аргументи какъв може да бъде начинът на действие, който САЩ биха могли да предприемат. Дори и да не ви харесва, полезно е да имате представа къде отивате“, коментира дипломатът.

Радослав Сикорски, бивш министър на отбраната на Полша и дългогодишен външен министър, определя първия мандат на Тръмп като „необикновена сага за избухливост и некомпетентност“. Сега член на Европейския парламент и лидер на делегацията му за отношенията с САЩ, Сикорски заяви, че очаква втори мандат на Тръмп да включва "още от същото", включително когато става въпрос за предпочитанието на президента да ухажва авторитарните лидери пред традиционните либерално-демократични съюзници.

Разбира се, не всички в Европа биха били недоволни от поредна победа на Тръмп. Унгарският министър-председател Виктор Орбан, националист, подложен на многократни критики за нарушаване на основните принципи на ЕС за демокрация и върховенство на закона, е фен на Тръмп. Той прогнозира, че президентът на САЩ ще си осигури още четири години на поста.

В интервю за Ройтерс Орбан каза, че ако Байдън спечели, „вероятно нивото на откритост и доброта и взаимно подпомагане ще бъде по-ниско“.

Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Съгласна съм с казаното. То може да се допълни с много неща. Тук ще каза за странното обобщаващо заглавие по-горе какво изпитвала ЕВРОПА - страх и омраза. Видимо съобразено в полза на Байдън. ЕвропаТА, поне мислещата част в нея, не може да не е забелязала, че Тръмп не отвори нито една война по света по време на мандата си. Помните ли "великото" изказване на Килъри (Хилъри Клинтън), при нейно посещение, когато убиха Кадафи в Либия "Дойдох, видях и той умря" - същинска цезарка. И какво се случи с Либия? Как тя "процъфтява" днес след абсолютната намеса на САЩ? А демократите показаха, че не могат да излъчат по-читав кандидат от Байдън - излъскаха го, сложиха му думи в устата и давай! Не съм в защита на Тръмп, но нека, поне отстрани, криво да седим, право да съдим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Много е забавно как някакъв полски пияницa лае по великия човек, а в същото време полша е най-позорната пoдлога на САЩ. Ами спрете да им изпълнявате заповедите, пудели !!! Интересно защо не подскачаха и не се зъбеха така, когато обонгото бе в Белия дом, въпреки че умишлено срина Сирия и Либия, за да напълни Европа с озверели дивaци. Тръмп поне никого не е убил, камо ли цели държави да разсипе.А Русия така или иначе ще влезе в Г7, защото тя върви напред и нагоре, докато европейските държави затъват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Ако Байдън спечели даже ще стане по-лошо. Такова гадно, арогантно същество рядко се среща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още