Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Странната смърт на американската демокрация

Очертава се конституционна криза в САЩ, след като Тръмп затяга хватката си върху републиканците преди изборите през 2024 г.

Странната смърт на американската демокрация

Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

"Американският "цезаризъм" придобива плътност." Написах това през март 2016 г., още преди Доналд Тръмп да стане републикански кандидат за президент. Днес трансформацията на демократичната република в САЩ в автокрация е напреднала. До 2024 г. това може да бъде необратимо. Ако това наистина се случи, то ще промени почти всичко по света, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Никой не очерта опасността по-убедително от колумниста в Washington Post Робърт Кагън. Аргументът му може да се сведе до два основни елемента. Първо, републиканската партия се определя не от идеология, а от лоялността към Тръмп. Второ, дилетантското движение „спри кражбата“ от последните избори сега се превърна в добре развит проект. Една част от този проект е да се отстранят служители, които попречиха на Тръмп да промени изборните резултати през 2020 г. Но основната му цел е да се прехвърли отговорността за вземането на електорални решения на контролираните от републиканците законодателни органи.

Така, ако здравето му позволява, Тръмп ще бъде следващият републикански кандидат. Той ще бъде подкрепен от партия, която сега е негов инструмент. Най-важното, по думите на Дейвид Фрум, някога пишещ речите на Джордж Буш, е, че „това, което САЩ нямаха преди 2020 г., беше голямо национално движение, готово да оправдае насилието от страна на тълпата, претендирайки за политическа власт. Сега го имат." Това е така, защото членовете на движението смятат, че противниците им не са „истински“ американци. Либералната демокрация не може да издържи дълго, ако една голяма партия смята, че поражението е нелегитимно и трябва да стане невъзможно.

Ето един политически лидер, който е отстранил всеки, който му се противопоставя, от влиятелни позиции в неговата партия. Той смята, че е несправедливо преследван, определя реалността за своите последователи и настоява, че легитимни избори са тези, които той печели. Очертава се конституционна криза. Изборите през 2024 г., предупреждава Кагън, могат да донесат „хаос. Представете си седмици на конкуриращи се масови протести в множество щати, докато депутати от двете партии претендират за победа и обвиняват другия лагер в противоконституционни усилия да вземе властта.”

Да приемем, че Тръмп бъде преизбран, легитимно или чрез манипулация. Може да се предположи, че неговият наивен и некомпетентен подход към упражняването на властта от първия му мандат няма да се повтори. Сега той трябва да разбере, че ще се нуждае от отдадени лоялисти, каквито ще има много, за да ръководи министерствата, отговарящи за правосъдието, националната сигурност, вътрешните приходи, шпионажа и отбраната. Той със сигурност ще постави лоялни нему хора начело на въоръжените сили. Не на последно място, той ще накара своята лоялна републиканска партия да потвърди избраните от него хора, ако притежава необходимото мнозинство в Сената, както е много вероятно да се случи.

Също толкова сигурно той ще използва натиска, който може да окаже върху богатите и влиятелните, за да ги привлече към себе си. Капитализъм на приближените е сред вероятностите. Попитайте унгарците, които живеят в „нелиберална демокрация“ под ръководството на човек, адмириран от крайнодесните американски експерти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
2
 
14
преди 1 месец
Кой ли не се упражнява да погребва Америка и американската демокрация. То не бяха болшевиците, не беше Хитлер, не беше Хрушчов, Брежнев, Черненко и Андропов, не бяха японците, не бяха китайците, не бяха аятоласите, не бяха севернокорейците.Пък Америка си е все тук и все така могъща.
1
 
2
 
13
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
да ми посвириш на тромбона дърта нимфо магистрална ...
2
 
7
 
12
преди 1 месец
Иначе да - демокрацията в САЩ е мрътва. Тя бе убита в Капитолият - когато псетата на превратаджиите стреляха срещу американският народ и погребана, когато де-билният узурпатор - чучулото байдън - сричаше клетвата, охраняван от цяла армия !!!
2
 
5
 
11
Императорът до: zelka007
преди 1 месец
Хайде !!! Докога ще чакаме !!!Явно Тръмп е толкова чист, че мошшшшениците и крадци "демократи", дори и да скалъпят нещо срещу него не могат !!!
2
 
7
 
10
преди 1 месец
Изобщо не ме интересува какво е казал някакъв корумпиран комунист. Управлението на Тръмп ли беше неадекватно? А какво е управлението на напиkaващият се ***, който открадна изборите?

Още от Анализи
Вградената в цените на щатските ДЦК инфлация говори за преходност