IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странната смърт на либералната демокрация

Много избиратели са изгубили доверие в лявоцентристките и дясноцентриските партии и, оглеждайки се за нещо ново, попадат на екстремизъм

08:22 | 22.12.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 1935 г. Джордж Дейнджърфийлд пише книга за периода преди 1914 г., озаглавена „Странната смърт на либерална Англия“ (The Strange Death of Liberal England). В нея той посочва, че Великобритания по времето на крал Едуард VII (1901-1910 г.), често изобразявана като утопична, всъщност е била белязана от жестоки протести – за правото на глас на жените (с гладни стачки и бомби), правата на работниците (чести стачки) и движението за отделяне на Ирландия (заплаха за бунт и гражданска война). Пукнатините в системата вече стават очевидни, коментира Economist.

Кулминацията на либералния демократичен триумфализъм често се разглежда като провал на Съветския съюз. Четвърт век по-късно демокрацията изглежда значително по-болна. Гласоподавателите са изгубили илюзиите си за лявоцентристките и дясноцентриските партии и голяма част от тях се оглеждат за нещо ново. Тази част от електората е между една четвърт и една трета, а влиянието на крайните парти до голяма степен разчита на капризите на избирателите. Избирателната система на обикновеното мнозинство обаче създава само временно облекчение, тъй като е възможно лидерите от основните партии да бъдат притиснати от крайната левица или крайната десница, както се случва във Великобритания и както може би се случва в САЩ с възхода на Тръмп, Карсън и Круз.

Една от причините за възхода на екстремизма е икономиката: неуспешното генериране на реален ръст на приходите на работниците през последните десетилетия и финансовият колапс от 2007-2008 г. Икономистите твърдят, че причините за тези развития са новите умения, нужни в производствените технологии, глобализацията и политическите връзки (богатият елит финансира политиците, които след това въвеждат политики в подкрепа на елита). Ако вината наистина е в първите два фактора, тогава трябва да сме силно разтревожени, тъй като не можем да направим много по въпроса.

Факт е, че проблемът на основните политици е, че те не могат да направят много, за да спрат технологичните промени (дори и да искат) или глобализацията. Факт е, че те наистина са доста безсилни, на ниво отделна страна, изправяйки се пред множество глобални проблеми. Затова когато казват на избирателите, че могат да направят живота им по-добър, обещанията им изглеждат празни. Това отваря пътя за по-крайните партии, които защитават прости решения, обвиняват чужденците, имигрантите, международните спекуланти и др.

Геополитическите събития допринасят за проблемите на демокрацията. Разрешаването на международни проблеми изисква сътрудничество и компромиси – исканията на нито една страна не могат да бъдат изцяло изпълнени. Но политик, който рационално приема тези ограничения, ще бъде обявен за слаб и неефективен. Това засилва привлекателността на „силния мъж“ като Владимир Путин, който е готов да действа решително, дори ако действията му имат катастрофални икономически последици (Путин постигна стагфлация, икономика в рецесия и инфлация от 15%). Веднъж заеме ли силен човек дадена позиция, трудно може да бъде изместен. Нужно беше Уго Чавес да почине, за да може опозицията във Венецуела да спечели изборите (друг пример за стагфлация с дори по-голям спад на БВП и инфлация от 84%).

За щастие, има конституционни ограничения върху възможността политическите лидери в много страни да разрушават някои свободи, като свободата на словото и правото да си в опозиция на правителството. Въпреки това заради „войната срещу терора“, както много други войни преди нея, много правителства твърдят, че отдавнашни свободи трябва да бъдат ограничени, за да се постигне победа – два очевидни примера са лишаването на свобода без съдебен процес и използването на мъчения. А опасността е за тръгването по низходяща спирала, при която правителствата прилагат строги мерки срещу малцинствата, които реагират гневно на потисничеството, което води до нови правителствени мерки, които водят до отчуждаване на още хора и т.н.

Ако искате добър пример за това, погледнете към Северна Ирландия. В началото католиците приветстват пристигането на британските войски, вярвайки, че ще бъдат защитавани от местните сили на реда и закона. Не минава много време преди населението да стане враждебно срещу британците заради застрелването на невинни граждани, интернирането без съд и мъченията. Следва 30-годишен конфликт, по времето на който терористичните действия не са изолиран случай, а ежедневие. Местната демокрация е заместена с управление от Уестминстър.

Модерната ни икономика разчита силно на свободното движение и доверието. Подобна икономика е уязвима спрямо тези, които искат да свалят самолети или да стрелят в търговски центрове. За щастие, броят на хората, които искат подобни ужасни неща, е малък. Последното нещо, което трябва да направим, е да увеличим броя на хората, които искат да бъдат терористи или дори само им симпатизират.

От най-песимистична гледна точка някои могат да приемат, че подобни разнообразни тенденции като възхода на Льо Пен във Франция, дебатите по свободата на словото в американските университети и предизвикателството на ислямския фундаментализъм са признаци, че либералната демокрация безпощадно запада. Но историята предполага, че е по-вероятно човек да се самоубие (избирайки партия, в която не вярва), отколкото да бъде убит от външни лица. В крайна сметка човек трябва да се надява, че широката общественост ще обърне гръб на екстремистите, когато се изправи пред перспективата те да получат властта. Но все пак някой някъде може би точно в момента привършва първата чернова на „Странната смърт на либералната демокрация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Проблемът при съвременното прилагане на неолиберализмът е, че същото става при ситуация на реално подведено правителство да работи в обстановка на сгрешена парична система. При тези условия не е възможно спасение от уголемяващи се злини при кризи дългов рак.Опозицията е с действително мълчаливо съгласие за наличие на тази държавна грешка и запазва кардинално условие за подсигурен провал на правителство.При условия на тази всекиму вредна грешка прилагането на неолиберализъм е с подсигурен крах, тъй като колкото по-добре се прилагат негови принципи и се осигурява обществено икономическо развитие, толкова по-силен потенциал за кризи се развива.Мнозина очакват Централната банка да е спасител от актуални злини. Те са със заблуда. Централната банка не може да предотврати тези злини, защото причината не е в нейна компетентност.Все още много специалисти не осъзнават, че актуалният злокобен проблем е от незавършена реформа за приложение на незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 7
data
преди 8 години
Не либералната демокрация е недоразумение а перламентарната такава . Там където има МОНАРХИИ в Европа нещата са си ОК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Смъртта на либералната идея изобщо не е странна, а напълно закономерна. Ние реално нямаме истински либерализъм, а либерастия със социалистически и комунистиески уклон! Либерализма тръгва от буржоазията и намира своето развитие в последствие. Това е принцип за свободата и равенството, но само спрамо индивиди, които изповядват ценностите на Просвещението! В момента ситуацията в Европа е следната: Континента се напълни с отрепкии и всякаква сганн, на които либерастите-комунисти раздават на калпак, ОГРАБВАЙКИ НОРМАЛНИТЕ ХОРА!Либерастите са оплюли етниическия корен и националното, в един комунистически прочит на свободата и равенството. Равенство за хората на Просвещението, а не равенство спрямо отрепкитее, само защото са хуманоиди! Извращението води след себе си винаги до съпротива. Унищожението на икономиките чрез дефицити и социални-социалистически плащания, ще доведе до катастрофа. АМАН ОТ ЛИБЕРАСТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Робуването на някаква иделогия, било то червена, зелена, кафява или с някакъв друг либерален цвят създава такива фанатици [като тебe]. Те пребивават в някакво особенно състояние на съзнанието - хипнотично ли, зомбирано ли, не знам.Човек като загуби способноста си за критичен поглед върху разсъжденията на другите е свършен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Не ми е ясен последния абзац:"Но историята предполага, че е по-вероятно човек да се самоубие (избирайки партия, в която не вярва), отколкото да бъде убит от външни лица.", а след това:"В крайна сметка човек трябва да се надява, че широката общественост ще обърне гръб на екстремистите,..."Много отворен финал. Разбира се, автора/ите на са Нострадамус или Ванга, но какво ни казват все пак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 13
DutyFree
преди 8 години
EЙ червен глууупак .. до кога ще искате само червен рай.. И КАКЪВ Е ТОЗИ РАЙ ЗА ВАС.. МНОГО СМЕШНО, ДАЙ ЕДНА ПОЛОЖИТЕЛНА ЧЕРТА НА ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ ВЕ БОЛНО СЪЩЕСТВО.. НИТО МОЖЕШ ДА МИСЛИШ, НИТО ИСКАШ, ТОВА КАТО РЕЗУЛТАТ ОТ КАКВО Е ЗНАЕШ ЛИ ВЪОБЩЕ.. СМЕШНО Е КАК ЖАЛКИЯТ ВИ ЖИВОТ ПРЕМИНАЛ ПРЕЗ ТОТАЛИТАРИЗМА ТРЯБВА ДА Е РАЙ ЗА ОСТАНАЛИТЕ, Е КАК НЯМА ДА ВИ ХАРЕСВА, СЛЕД КАТО ВСИЧКИ СТЕ РАВНИ ОТ ТОГАВА... НИЩО ЧЕ АЗ ПРИМЕРНО МОЖЕ ДА ИМАМ АКЪЛ КОЛКО 100 КАТО ТЕБ.. *** ЧЕРВЕН. НО НИЩО ВИЕ СИ ТЪРСЕТЕ ИДЕАЛНИЯ ЧЕРВЕН РАЙ В КОИТО НЯМА ДА МИСЛИТЕ И ЩЕ ИМА ДА КРАДЕТЕ ЯКО ДО ЖИВОТ.. *** ЦАТА ВИ БОЛНА... ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС СЕГА СМЕ СВИДЕТЕЛИ НА РЕЗУЛТАТА ОТ ЧЕРВЕНЯИ ВИ РАЙ ЕДНО ВРЕМЕ, ЧЕРВЕН ГЛУ ПАЦИ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
dr.5rov
преди 8 години
Ами нищо не е вечно. Променят се условията, сменят се хората, променят се настроенията. Всичко което е днес, става история утре. Дали това, което ще е утре, ще е и по-добро? За някои да, за други не.Статията малко ми прилича като плач по изгубения рай и чудене как да се върнем в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още