IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на руските газопроводи ще продължи въпреки санкциите на САЩ

Поне засега Тръмп най-вероятно няма да предприеме действия срещу руската енергийна инфраструктура

10:25 | 04.08.17 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Президентът на САЩ Доналд Тръмп неохотно подписа новите санкции срещу Русия, някои от мерките обаче са "по усмотрение" и повечето наблюдатели на Белия дом са на мнение, че той няма да предприеме действия срещу руската енергийна инфраструктура.

Това ще позволи да продължи изграждането на двата големи тръбопровода на Газпром, макар че цената на проектите ще се вдигне и ще има известно закъснение, пише Ройтерс в свой анализ, цитиран от БТА.

Кремъл, който зависи от приходите от петрол и газ, възприема тръбопроводите до Германия и Турция - Северен поток 2 и Турски поток, като решаващи за увеличението на пазарния дял на Русия в Европа. 

Москва се притеснява също, че западните партньори, необходими за разработването на дълбоководните, шистовите и арктическите залежи, които ще пълнят тръбите, ще се изплашат от санкциите.

Газпром предупреди инвеститорите миналия месец, че санкциите могат да доведат до закъснения или загуби, или да попречат на завършването на проектите на групата.

Като има всичко това предвид, руският газов гигант взима мерки за намаляване на влиянието на санкциите.

Компанията ускори полагането на тръбите на Турски поток, извършвано от швейцарския подизпълнител Allseas Group в Черно море, въпреки че няма окончателно споразумение къде тръбопроводът ще излезе на турския бряг. Освен това руският гигант бърза да изгради втора линия на Турски поток, за да изнася газ за Европа.

Полагането на втората линия се подготвя, в случай че санкциите ударят, посочи пред Ройтерс високопоставен източник от Газпром.

Говорител на Allseas каза, че от 23 юни са изградени 100 километра от 900-те километра от първата линия, освен това тече подготвителна дейност за втората линия.

Украинската връзка

Най-големите разходи в случай на забавяне на новите проекти биха могли да се появят зарази повишаване на транзитните такси, които Газпром плаща на Украйна - страната, през която по традиция минава руският газ на път за Европа.

Северен поток 2 и Турски поток заобикалят Украйна, но ако бъдат пуснати в експлоатация по-късно от очакваното, Газпром ще трябва да продължи да използва украинския маршрут и може да му се наложи да плаща повече.

Европейският съюз се опасява, че санкциите ще засегнат петролните и газовите проекти, от които зависи, и посочи, че е готов да вземе ответни мерки, освен ако САЩ не гарантират, че европейските компании няма да бъдат засегнати.

Последна актуализация: 17:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
Путин: Ще помисля дали да не се кандидатирам за президент през 2018 г.http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/putin-shte-pomislia-dali-da-ne-se-kandidatiram-za-prezident-prez-2018-g-244282/---------------------------------------------------------------------Стоене я земи за вечерта тоя за още 6 години да те трови и аре бегай и легай ..... Да ви ви пощи още НПОтата или барем имате работа щот инак ше умрете гладни, а мое и некой още по-луд да дое и тогава незнам ше ви изпотепат - гаранте !!! ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
vv1969
преди 6 години
Мисля че една от причините да се бърза с Турски поток, е за да се конкурира газопровода TANAP който също ще доставя газ до гръцко-турската граница и строителството му е доста напреднало: http://aaenergyterminal.com/newsRegion.php?newsid=11827779
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 6 години
Момче(момиче), все натам те избива. Може да си латентен ***.дераст? Замислял ли си се да се афишираш? Психолози са ми споделчли, че много им олеква на клетниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
Или както Стоенчо пишеше, големите руски енергийни проекти големи руски празни приказки. ----------------------------------------------------------------или както дедо Микеле кааше "Голям ххуй *** Стоенчо, голема дума не казвай ...."Allseas Group S.A.https://allseas.com/project/turkstream/ClientSouth Stream Transport B.V. ProjectTurkStream LocationBlack Sea VesselsPioneering Spirit, Audacia, Tog Mor Max. water depth2200 m
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 3
markov
преди 6 години
Да бе то и СП-1 и Син поток , същия дето *** преди 15 години провалиха в БГ , та се случи в Турция са лъжа нъл тъй.... Само дет сега Турчетата вземат газ без транзитни такси , пък ние лапаме мухите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Това къде го прочете, че на официалния им сайт не го намирам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Оркът смята, че газпром бяха добре научени, че ако искат да печелят в ЕС, трябва да си делят печалбата с местните играчи. Сега по някаква причина се опитват да ги отучат от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
Императорът
преди 6 години
Дали Газпром ще трябва да търси външно финансиране - от руски или азиатски бамки, за да довърши проектите? Колко струват пАтоците, защото както чета делът на западните партньори е 1.13 МБ? Дали Газпром е толкова бедна, че да не може да поеме това финансиране... при 951 МБ печалба на компанията за 16-а година... това не прави ли около 15.74 зеленички МБ ???Газпром има ресурсът и да си построи заводи за оборудване - тия мерки, ако влязат в сила, ще ги забавят, но няма да ги спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 6 години
На следващия ден след подписването на закона Engie обяви, че спира финансирането на СП-2. Очаквам и останалите да постъпят така. А *** какво очакват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
0pk
преди 6 години
Жалко само, че Wintershall, Uniper, OMV, Shell и Engie не четат какво пише Стоенчо. Ама хак да им е. Ако бяха чели навремето, нямаше да си чешат главите сега и да се чудят какво да правят. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още