Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Световната икономика е изправена пред неравномерно възстановяване

Политиката на Федералния резерв следва събитията, което рискува отприщване на инфлацията

Световната икономика е изправена пред неравномерно възстановяване

Снимка: Bloomberg

Световната икономика се радва на енергично, но неравномерно възстановяване. Това ни казват юнските Глобални икономически перспективи на Световната банка. Основната причина за възстановяването са успехите на ваксинацията. Основната причина за неравномерността са ограниченията на тази ваксинация. Някои части от световната икономика могат да станат твърде горещи, докато други са твърде студени. Така че, бъдете нащрек, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Този път наистина е различно: рецесията бе причинена не от необходимостта да се ограничи прекомерната инфлация, нито от петролен шок, нито от финансова криза, а от вирус. Сега, с успеха на ваксинационните програми, светът се радва на едно от най-силните възстановявания от рецесия от 1945 г. насам.

Това е добрата новина. Лошата новина е колко неравномерно ще бъде възстановяването. Според Глобалните икономически перспективи 94 на сто от страните с високи доходи ще възвърнат нивото на предрецесионния си брутен вътрешен продукт на глава в рамките на две години. Това би бил най-големият дял за толкова кратък период, след която и да било рецесия след Втората световна война. Но процентът при развиващите се икономики се очаква да бъде 40%. Това би бил най-ниският дял след всяка следвоенна рецесия.

Още по темата

Относителният успех на страните с високи доходи се дължи на мащаба на техните фискални и монетарни мерки и разпространението на ваксините. Развиващите се страни са далеч назад във всички тези отношения. Количественото облекчаване бе средно 15% от БВП в страните с високи доходи, срещу 3% в развиващите се. Фискалната подкрепа беше средно 17% в държавите с високи доходи, срещу 5% в развиващите се. Освен това половината от всички страни с ниски доходи са с дългови проблеми. Според президента на Световната банка Дейвид Малпас, „пандемията не само заличи напредъка в намаляването на глобалната бедност за първи път от поколение, но и задълбочи предизвикателствата от несигурността на храните и нарастващите им цени за много милиони хора“. Решението на Обединеното кралство да намали бюджета си за чуждестранна помощ идва във възможно най-лошия момент.

Предвид всичко това, най-важното решение за лидерите на страните от Г-7 тази седмица е да финансират рязко ускоряване на доставките и разпространението на ваксини. Това ще бъде от полза и за донорите. Пандемията трябва да бъде спряна навсякъде, за да могат хората да бъдат наистина в безопасност.

Сред икономиките с високи доходи най-важният локомотив за растеж е САЩ, със силно агресивната им парична и фискална политика. Бюджетното предложение на Джо Байдън прогнозира федерален дефицит от 16,7% от БВП през тази фискална година (до края на септември) и 7,8% през следващата. Междувременно повечето членове на управителния съвет на Федералния резерв очакват лихвените проценти да останат близо до нулата до края на 2023 г. Тези политики носят големи ползи. Но колко рискови са те?


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пазарите ни плашат повече, отколкото ни вредят