IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика се насочва към криза

Ако настъпи рецесия, Доналд Тръмп ще получи заслужено голяма част от вината

10:41 | 23.10.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министри на финансите и управители на централни банки от цял свят се събраха между 18 и 20 октомври във Вашингтон за да обсъдят глобалната икономика, която се нуждае от лечение. Повечето казват, че разбират опасностите, но това изглежда спорно. На фона на очевидните факти и необходимостта от промени в политиката, те не показаха особено чувство за неотложност и още по-малко признаци за действие. Подтикнат от обърканата администрация на САЩ, светът може да залитне към следваща глобална рецесия, пише Bloomberg.

Международният валутен фонд отново понижи прогнозите си за растежа. Предвижда се, че глобалният БВП ще нарасне с едва 3% през тази година (спад от прогнозираните през пролетта 3,3%) и с все още вялия темп от 3,4% (намаление от 3,6%) през 2020 г. Икономическата инерция отслабва почти навсякъде, като МВФ нарича това „синхронизирано забавяне“. Ревизираната перспектива вече е най-слабата след кризата преди 10 години, като рисковете в прогнозата са до голяма степен, както казват икономистите, в посока надолу.

Това би било притеснително при всякакви обстоятелства, но перспективата за рецесия при настоящите условия е наистина тревожна. Колебливото възстановяване през последното десетилетие изчерпа конвенционалните инструменти на макроикономическата политика. В много страни - не на последно място САЩ - фискалните стимули и постоянният бюджетен дефицит вдигнаха съотношението на публичния дълг към националния доход. Следващия път правителствата ще откажат да се облегнат толкова силно на допълнително публично заемане, за да повишат търсенето, страхувайки се, правилно или погрешно, от липса на фискално пространство. Паричната политика също е почти изчерпана, като лихвените проценти са или близки до тяхната ефективна долна граница (както в САЩ), или понижени под нея (както в Европейския съюз).

Друго наследство от предишната рецесия и извънредните мерки, предприети за нейното овладяване, e засилена финансова нестабилност. С изобилието от количествени облекчения и свръх ниски лихви, финансовите условия бяха разхлабени, за да поддържат цените на активите, да потиснат доходностите и да засилят търсенето. Мерките бяха необходими, но резултатът е „отвързани” оценки на активите и повишен кредитен риск. Безразсъдно надутите цени на жилищата бяха основна причина за кризата. В много страни те се покачиха отново заради евтиния кредит. Банките увеличиха капитала си след 2009 г., но не достатъчно, за да бъдат сигурни при нов голям икономически спад. Прословутият „омагьосан кръг“ на рисковия държавен дълг и банковата несъстоятелност - признат за основна опасност след 2008 г. - остава в същината си неразкъсан в Италия и други страни.

С всички тези уязвимости на преден план и с малко, ако изобщо, регулаторни варианти за справяне с евентуална криза, президентът на САЩ Доналд Тръмп започна търговска война с Китай и заплаши други страни със същото. Това поразително безразсъдство, необяснимо толерирано от Конгреса, вече нанесе огромни икономически щети, не на последно място на Америка. Ако синхронизираното забавяне се превърне в откровена световна рецесия, правителството на САЩ ще получи заслужено голяма част от вината.

Но отговорността е по-широка. Други държави биха могли да направят много повече, за да се предпазят от тези повишени рискове.

Китай, например, е твърде бавен в справянето с финансовите си дисбаланси. Без съмнение, търговската война на Тръмп направи това по-трудно, но правителството на Пекин не постигна голям напредък в поправянето на своята система за разпределяне на кредити. Под натиск произтичащите финансови уязвимости могат да излязат рязко на повърхността, като последствията ще бъдат не само за Китай. Напоследък Великобритания изглежда, че е склонна да разруши икономиката си и системата на управление в преследването на Brexit. ЕС имаше години, за да оборудва еврозоната с двете основни потребности на единната валута - общ бюджет за смекчаване на рецесиите и функциониращ банков съюз - и не постигна нито едното. Във всяка част на света правителствата се пипкат с реформите, които биха направили икономиките им по-продуктивни и стабилни. Тъй като рисковете нарастват почти навсякъде, политическата нефукнционалност допринася за влошаването на нещата.

Като се има предвид наличната воля, всички тези проблеми са решими. Някои, трябва да признаем, могат да бъдат разрешени с един замах. Рисковете, породени от търговските войни на Тръмп, например, биха се изпарили, ако той просто се въздържа от предизвикването на безсмислени конфликти. Другите са много по-сложни. Намаляването на нестабилността изисква по-интелигентно регулиране, за да се признаят рисковете, които произтичат от постоянно развиващите се финансови системи. Възраждането на макроикономическата политика в свят на устойчиво ниски лихви изисква ново мислене както на монетарния, така и на фискалния фронт. Отговорите ще бъдат намерени и започват да се появяват, но правителствата трябва да ускорят темпото.

Тези въпроси не могат да чакат повече. Световната икономика е в опасно положение и отчаяно се нуждае от по-мъдро и по-ефективно управление. Докато такова не бъде осигурено, рисковете е малко вероятно да се уталожат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Не ми знаеш гледната точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 5
Бидонойл
преди 4 години
И на мен не ми е по душа, но това е защото не съм сигурен, че ще има криза, или че ще е толкова дълбока. Но от твоя гледна точка, това трябва да е сигурна печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
Blueberry
преди 4 години
А можеше да обобщиш с "глобализация+техн.прогрес"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
Blueberry
преди 4 години
Как да не знаят, ММТ до откат. Изведнъж Мугабе и Жан Виденов станаха корифеи, нямам предвид еднакви подходи, а еднакво безотговорни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 2
Mit1
преди 4 години
Съгласен съм, икономическата теория вече не работи така както работеше преди време, тъй като сега има много нови елементи, които влияят. Това са мултинационални компании, които са много по-силни от цели развити държави, това е степен на автоматизиране на много процеси, което прави продуктите евтини (липса на инфлация), това е огромна конкуренция, много по-голяма от преди от тези мултинационални компании стъпващи на различни пазари много по-лесни, добави и огромната конкуренция на Китай (това никога не е било) + един неизвестен Брекзит ако щеш (новост, която по странен начин влияе силно) + много други фактори като тези огромни по мащаби търговски войни в целия този микс, ако щеш сложи и криптовалути, фин-тех компании и т.н., нови компании от типа Uber, WeWork, Netflix, AirBNB - да се чуди тях как да ги регулират бюрократите, така че да е хем добре за хората, хем за бизнеса, хем за самите компании. За тези неща няма дори и ред написан от великите икономически мислители, камо ли някакви икономически теории да бъдат създадени, обмисляни и пробвани. Така е, защото човек просто е нямало как да си ги представи даже и само преди 10-15 години всичките тези неща, особено накуп струпани в края 2019.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 6
Pyramid
преди 4 години
Кризата вече е факт, просто, най-омазаните, последни го осъзнават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 5
abdul
преди 4 години
Икономическата теория си работи чудесно и съвсем закономерно ще се развият събитията в следващото десетилетие - като очакван завършек на започналата, но отложена криза от '07/'08-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 49 rate down comment 7
andy
преди 4 години
Проблемът сега е, че икономическата теория вече не работи. Просто икономистите незнаят какво да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 4
mrynmryn
преди 4 години
Имам познат, който от години работи навън, с три апартамента и чака да събере поне за още два, че да имал от какво да живее, та това е мечтата на доста българи - 40-50 години да мият чинии навън, за да живеят последните си 10 прилично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 67 rate down comment 8
Ernan Kortes
преди 4 години
Затова купувайте сега имоти на надути цени или да Ви ги вземат после банките или цената им да се срине с 30 % или 40 % ,както беше при предишната криза.Вярвайте на платените репортажи и статии ,че нас криза не ни лови и останете без спестявания ,харчете като за последно,та като останете без работа да ровите по кофите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още