IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика се настройва за още една слаба година

Първото увеличение на лихвата в САЩ от няколко години насам е малко вероятно да излекува това, което разболява останалата част от света

15:21 | 19.12.15 г. 4
Световната икономика се настройва за още една слаба година

Световната икономика може да се настрои за още една година на скромен растеж в развитите икономики, който донякъде компенсира проблемите на развиващите се страни. Продължително ниската инфлация обаче, както и рекордно ниските лихви продължават да тежат на икономиката, пише Ройтерс в свой анализ.

Дългоочакваното повишение на лихвите от Федералния резерв на САЩ демонстрира доверието в най-голямата икономика в света, посочва информационната агенция. Съперникът й Китай обаче продължава да се бори с все по-осезаемото икономическо забавяне.

Въпреки че някои страни, като Бразилия например, имат основно проблеми на местна почва, първото увеличение на лихвата в САЩ от няколко години насам е малко вероятно да излекува това, което разболява останалата част от света.

Валутните курсове доминират политическия дебат в много страни и това какво ще се случи с долара ще е от огромно значение.

"Ключовият въпрос е дали икономиката на САЩ е най-накрая достатъчно здрава не само да поддържа собственото си възстановяване, но и да подкрепи растежа на световната търговия и на световната икономика достатъчно, за да отслаби външния дефлационен натиск, който тежи върху страната”, коментират икономистите от HSBC Джанет Хенри и Джеймс Померой.

Заедно с резкия спад в обема на световната търговия и продължаващия спад в цените на суровините, покачването на курса на долара през тази година доведе до застой на растежа на индустрията .

Другата крайност според икономистите е, че САЩ е много възможно да се превърнат в поредната жертва на дефлационните процеси, които измъчват глобалната икономика в продължение на десетилетие. Възможно е Вашингтон да се окаже в ситуацията на други централни банки, които увеличиха лихвите, но скоро след това отново обърнаха курса, подчертават Хенри и Померой.

“Смятаме, че резултатът ще бъде някъде по средата”, посочват двамата.

Общо 120 икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват следващото увеличение на лихвата в САЩ да е през март 2016 г. По-вероятно е обаче политиците да не се движат напред толкова бързо, колкото обявиха, според експертите.

Анализаторите не очакват и скорошно увеличение на инфлацията, дори и в САЩ, въпреки прогнозите на централната банка. Дори и най-оптимистичните прогнози на инфлацията далеч не надвишават 2%.

Очакванията са глобалният растеж да не надхвърля 3-4% догодина, като перспективите за достигане на 4% са изключително слаби, като се има предвид забавянето в Китай и проблемите на развиващите се пазари.

В Европа се виждат известни проблясъци – на фона на разхлабената политика на Европейската централна банка еврозоната най-накрая генерира скромен растеж и безработицата е започнала да пада.

Инфлацията обаче остава далеч под целта, заради което централната банка реши да задържи стимулите до 2017 г. Така блокът на практика ще поддържа точно обратната на САЩ парична политика.

Някои от нововъзникващите икономики също се представят добре. Индия се очаква да записва бърз икономически растеж. Оптимизмът на Мексико също се увеличава, тъй като страната започва да се възползва от скорошната реформа в енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Когато си затънал в дългове,какво развитие да чакаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Първото увеличение не е с лечебен ефект - лечебната доза е над 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още