Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Световният инфлационен проблем променя формата си

Централните банкери ще трябва да се придържат към плановете за намаляване на покупките на активи дори ценовият натиск да избледнее

Световният инфлационен проблем променя формата си

Снимка: Bloomberg

Английската централна банка прогнозира, че инфлацията ще достигне пика си през април на ниво от 5%. Изабел Шнабел от Европейската централна банка заяви през ноември, че инфлацията вероятно вече е достигнала своя връх. Американският финансов министър Джанет Йелън беше по-малко конкретна: тя просто каза, че инфлацията ще започне да намалява някъде през първото тримесечие.

Федералният резерв не се опитва да предвижда момента на повратната точка, но централната банка на САЩ прогнозира, че инфлацията в страната за цялата година ще бъде приблизително 2,6%, в сравнение с около 5,4% през 2021 г. Ако тези централни банкери са прави, тогава през по-голямата част от 2022 г. инфлацията - икономическото плашило на миналата година - ще избледнява, пише Financial Times в редакционен коментар.

Още по темата
Това представлява различно предизвикателство. Миналата година централните банкери можеха да оправдаят бездействието си с това, че някои инфлационни напрежения изглеждаха временни и че глобалната икономика все още се възстановяваше от рецесията, предизвикана от пандемията. До известна степен е вероятно тазгодишните цифри да покажат, че са били прави - дори ако техните прогнози за пика се разминат с няколко месеца или вероятно процентни пункта. Отчасти централните банкери ще трябва да благодарят на статистическата база. По-високата обща инфлация през миналата година отразява сравненията с разгара на пандемията през 2020 г. Вместо това годишните данни за 2022 г. ще бъдат сравнени, по-благоприятно, с ценовите скокове от 2021 г.

Има и други еднократни ефекти. В еврозоната те включват отмяна на предизвиканото от пандемията намаляване на германския данък върху добавената стойност. Дори ако цените на употребяваните автомобили и бензина останат високи, те едва ли ще повторят изключителното си покачване през миналата година - в САЩ двете категории скочиха съответно с 31,4% и 57,5% през 12-те месеца до декември. Има предварителни признаци, че задръстванията в пристанищата се облекчават, докато промишлените компании съобщават, че сроковете за доставка за ключови компоненти се съкращават.

Възможно е дори недостигът на дълготрайни стоки да отстъпи място на пренасищане през 2022 г. Банката за международни разплащания предупреди за „камшичен ефект“, тъй като временният недостиг на компоненти води до прекомерни поръчки от страна на компаниите и натрупване на запаси в очакване на бъдещи проблеми. На първо време това допълнително търсене - от потребителите, които пренасочват разходите си от услуги към стоки - увеличава стреса върху веригите за доставки. В крайна сметка обаче това води до излишък, тъй като компаниите откриват, че разполагат с повече от това, което биха могли да използват или клиентите им да търсят.

Но както беше погрешно централните банкери през 2021 г. да реагират прекалено на временните фактори, повишаващи общата инфлация, така през 2022 г. те не трябва да бъдат подвеждани от краткосрочните тенденции, които я снижават. Вместо да обясняват своето бездействие на фона на ускоряващата се инфлация, централните банкери ще трябва да се придържат към плановете за затягане на политиката дори при спадане на инфлацията. Те трябва да направят това, което призовават другите да правят, и да се концентрират върху детайлите на данните, а не върху заглавните числа - да се придържат към сценария, който очертаха за намаляване покупките на активи и повишавне на лихвените проценти.

Докато така наречените преходни двигатели на инфлацията все повече ще отпадат, очакванията на обществеността за покачване на цените вероятно ще настигнат инфлацията, наблюдавана през последните 12 месеца. Това може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество, особено след като пазарът на труда се затяга още повече, тъй като хватката на пандемията отслабва - ако изключим въздействието на евентуални нови варианти на коронавируса. Тези фактори, а не колебанията на глобалния петролен пазар или специфичните проблеми на производителите на полупроводници, са истинската област на централните банкери. По ирония на съдбата най-голямото инфлационно предизвикателство за монетарните власти ще настъпи дори най-големият ценови натиск да изчезне.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 2 седмици
Май много им се иска, ама...
2
 
4
 
1
преди 2 седмици
Световният инфлационен проблем променя формата си == Иии к'во? Формата. А съдържанието се надува до спукване. Но неграмтните гледат формата и викат: Уааауу!

Още от Анализи
Китай се нуждае от нов модел на растеж, но това изисква сериозни реформи