Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Светът е затънал в повече дълг отколкото може да си позволи

Количественото облекчаване сработи през 2008 г., ще сработи и сега, в идеалния случай заедно с фискалните мерки

Светът е затънал в повече дълг отколкото може да си позволи

Снимка: Getty

Ромонът на лихвените намаления, който рикошира в пазарите, със сигурност не е достатъчен. Широко разпространените вълнения на пазарите подчертават отново, че това, което реално има значение, е обемът на парите, а не цената им. Пазарите се нуждаят от допълнителна подкрепа от централните банки при кризи, защото точно тогава пресъхва ликвидността, пише за Financial Times Майкъл Хауъл, управляващ директор на CrossBorder Capital.

Още по темата
Други централни банки трябва бързо да последват Федералния резерв на САЩ и да започнат нови кръгове на количествено облекчаване, вместо да понижават допълнително лихвите. Вероятно вече сме преминали т. нар. повратна точка, след която сниженията всъщност вредят на финансовата система и така унищожават ликвидността.

Глобалната финансова криза от 2007-2008 г. - да я наречем ГФК1 - беше шок на предлагането за ликвидния механизъм, който предизвика последващ шок на търсенето в реалната икономика. Но тази криза, ГФК2, е сътресение за предлагането за реалната икономика, който предизвика масиран предпазен шок в търсенето на повече ликвидност.

Скокът в репо-лихвите през септември 2019 г. трябваше да бъде предупреждение, подобно на провала от 2007 г. на специализирани ипотечни кредитори като Northern Rock, преди ГФК1. Сега световният дълг е с около 130 трлн. долара по-голям, отколкото при ГФК1, според нашите собствени изчисления въз основа на данни на МВФ. В рамките на това корпоративният дълг нараства с цели 155 на сто.

Тези около 280 трлн. долара дълг имат среден матуритет от 5 години, което означава, че около 50-60 трлн. долара трябва да бъдат рефинансирани всяка година. Този вид търсене на финансиране е твърде голямо, тъй като сегашният финансов капацитет на балансите е ограничен и липсва резерв за сигурност, който да абсорбира системни шокове, като например коронавируса.

Зрелите финансови системи са по същество механизми за рефинансиране, при които балансовият капацитет е жизненоважен. Регулаторите не успяха да се справят с това. Последния път Чък Принс от Citigroup взе наградата за най-неподходящ коментар на кризата, когато каза, че банката „все още танцува“. Този път може да бъде Кристин Лагард от Европейската централна банка, която каза: „Задачата ни не е да ограничаваме спредовете (в доходността на ДЦК – бел. прев.)“

По-лошото от това е, че централните банки прогресивно издърпват чергата изпод себе си. През 1971 г., като прекратяват системата Бретън Уудс, те се отказват от контрола върху валутите си. До началото на 21 век те загубиха контрол над банковите и кредитните си системи. През последните няколко години, макар че ще го отрекат енергично, те също така загубиха контрол над своите пазари на държавни облигации.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
1
 
17
be_google до: крас
преди 1 месец
Няма профилна снимка
USA точно сега трябваше да имат дъно по-ниско от 2008ма когато ДАУ падна до 6000....сега при 19 000 ЗА БОГА казаха че е ДЪНОТО!!!!!?????
За Бога, манипулации на тотално олигархичния и мафиотски ЯВНО пазар няма да спрат!
100 лъжи и крадене на парите на наивниците!!!!!
По-реален и подценен в омента от пазара на БТ, Русия, Украйне и още няколко страни няма.
Не е препоръка за инвестрешение за американски шитове и ***, имам само БГ акции. Знъннете в Инв Посредник в БГ и питайте какво да си купите сега. Тигъра ще скочи рано или късно.
4
 
8
 
16
крас до: Biso
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Има неща които не се нуждаят от доказване.
Когато съпоставиш графиките на КИТАЙСКИТЕ с АМЕРИКАНСКИТЕ фондови борси виждаш, каква е разликата между РЕГУЛИРАНИЯ и ДЕРЕГУЛИРАНИЯ СПЕКУЛАТИВЕН АМЕРИКАНСКИ ПАЗАР обърнал измерителите на борсовите индекси в КАЗИНО за залагания.

ВИЖ КАКВИ СА КОЛЕБАНИЯТА НА ШАНХАЙСКАТА И НА АМЕРИКАНСКИТЕ ФОНДОВИ БОРСИ И ЩЕ СХВАНЕШ КАКВО ОЗНАЧАВА ПОНЯТИЕТО СИГУРНОСТ НА ИНВЕСТИЦИЯТА.
За по малко от месец американските борси отписаха 1/3 от стойностите си.

ПО ВАЖНОТО ОБАЧЕ Е, че зад цифрите на едните стои РЕАЛНА ИКОНОМИКА , а зад цифрите на другите ВИРТУАЛНИ РЕАЛНОСТИ НА БЪДЕЩИ ВЗЕМАНИЯ И ПЕЧАЛБИ.

Трагедията обаче за САЩ и свързаните като нас с неговата система ДЪРЖАВИЦИ е в КАДРИТЕ КОИТО КАКТО ЗНАЕШ РЕШАВАТ ВСИЧКО.

Нито ние , нито пък САЩ имат ОБУЧЕНАТА РАБОТНА РЪКА на Китай!!

Що се отнася за дълга на САЩ чийто най голям кредитор е КИТАЙ, бъди сигурен, че и с него ККП ще подходи разумно придобивайки КОНЦЕСИИ над богатствата на трети държави длъжници на СБ или МВФ.

ВЕНЕЦУЕЛА И АФРИКА Е ПРИМЕР ЗА ТОВА КАК ПРАГМАТИЧНО ПОДХОЖДАТ ДРУГАРИТЕ ОТ ККП ПРЕВРЪЩАЙКИ СЕ В НАЙ ГОЛЕМИТЕ ТЕХНИ КОНЦЕСИОНЕРИ НА ПРИРОДНИТЕ ИМ БОГАТСТВА.

За разлика от нашият министър председател техният не е пожарникар , а ДОКТОР ПО ФИЛОСОФИЯ И ИКОНОМИКА С УЧИТЕЛ ВИДНИЯТ ИКОНОМИСТ ЛИ ИНИНГ.
Докторската дисертация на ЛИ КЪЦЯН е отличена с наградата „Sun Yefang“ – най-високата награда на Китай в областта на икономиката.

За най голямо съжаление КИТАЙ превзе всичко на изток от УРАЛ в.т.ч. и КАЗАХСТАН и БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ.

КИТАЙ Е КАТО КОРОНА ВИРУСА.
Идва тихо и заразява всяка една държава в която стъпи крака на китайската високо организирани човешка маса.

Битката между КИТАЙ и САЩ е битка на ЦЕННОСТНИ СИСТЕМИ
В основата на едната система стоят ценностите проповядвани от КОНФУЦИИ, а в основата на другата заложените в СКРИЖАЛИТЕ 10 Божи заповеди.

Познай коя от двете системи се е наложила - ТЯХНАТА или НАШАТА?
10
 
1
 
15
SS-23 до: studioaa
преди 2 месеца
Всеки път когато се папка на кредит идва време да се сметката. И понеже взелият кредит няма пари с които да плати, ще плати сметката с безработица, мизерия, загуба на покрив над главата и фалит....
----

Пълни глупости! Ти живееш в някакви фаттазии, бе! Като фалират или умрат или им вземат къщите, къде ще живеят бе? А? Ахаа ... ти ще си им изкупил къщите на безценица и ще им дадеш собствените къщи "под наем", т.е. пак "на кредит", а те да ти работят "ангария"!
Точно тови ти обясних по-долу, че това НЯМА ДА СТАНЕ - няма да ви работим "на кредит" ве .... нали тови ти обяснявам, че тази ПИРАМИДА НЕ ВОДИ НАНИКЪДЕ ВЕ, момче... към то никъде не води! тази Игра на купуване "без пари" - ПРИКЛЮЧИ!
И ква ще правите тогава вие печатащите "парите"? Какво ще правите, като нама да имате никакви активи!
А като гледам, че си тръгнал и да избиваш турци и ***, стигам до заключението, че си бил чисто луд атакист или т.н. "патриот"- руска чуждица!
Ти продължаваш да не вярваш, че хората са готови да умрат, но няма да продължават да плащат "дългове"... и правиш голяма грешка, че не вярваш!

ОТПИСВАЙТЕ ИЛИ ВИ ПОТАПЯМЕ ВСИЧКИ В ЯМАТА , защот без нас хората сте НИЩО - КРЪГЛА НУЛА!
2
 
6
 
14
studioaa до: SS-23
преди 2 месеца
Какъв фанатизъм - не си фантазирай?!
Всеки път когато се папка на кредит идва време да се сметката. И понеже взелият кредит няма пари с които да плати, ще плати сметката с безработица, мизерия, загуба на покрив над главата и фалит.... Тъкмо голяма част от хората - принудени от глада, мизерията и безпаричието ще напуснат големите градове и ще се върнат към обработване на земята, заради срива на доходите, които предстои ще може да възстанови част от загубената индустрия на България, заради авторитарната власт която ще дойде ще можем свободно и безнаказано да се разправим с малцинствата и да ги депортираме обратно в Турция или Индия... С други думи България ще се възроди отново след като ударим абсолютното дъно в следващото десетилетие...
5
 
1
 
13
SS-23 до: studioaa
преди 2 месеца
Ти пак се върна на твоите "активи", а уж изяснихме, че "актив" това са хората, т.е. тяхната енергия!
И аз питам пристичко - СМИСЪЛА от това да си готов да сринеш всичко, но да не се откажеш от това, да правиш опити да владееш чуждата енергия, а значи да имаш претенции са "собственост" върху чуждият живот?! Смисълът от това?! За мен това е ЧИСТА ЛУДОСТ ... някакъв фанатизъм , откаченост и т.н...В това няма нищо разумно!

Ами ако вземе на ОНИЯ да им връчим "утре" нотариалните актове на земята, и седнем да умрем, ккаво ще правят ТЕ "вдруги ден"? Къде, кое ще им е "актив4? Дали няма да се хванат взаимно за гушите, когато няма да има кого другиго! Всичко това, цялата та Система в момента абсолютно Ирационална и направо Откачена!

Още от Анализи
Графика на деня: Колко силно COVID-19 удари глобалната икономика?