Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Светът и коронакризата: Какви икономически мерки предприемат държавите

„Каквото е необходимо“ е познат на лидерите и централните банкери рефрен

Светът и коронакризата: Какви икономически мерки предприемат държавите

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Правителствата и централните банки по целия свят усилват действията си за противодействие на икономическия шок от епидемията от коронавирус. От намаляване на лихвите до подкрепа за компании и домакинства... Властите се стремят да ограничат дълбочината и продължителността на очакваната глобална рецесия.

„Каквото е необходимо“ е познат на лидерите и централните банкери рефрен. Общият стимул, заложен в световен мащаб, е 3 трлн. долара и продължава да нараства. Въпреки това е трудно да се установи точно как и кога тези пари ще стигнат до мястото, където наистина има нужда от тях, и ще започнат да дават ефект. Междувременно финансовите пазари остават силно нестабилни и броят на глобалните случаи на заразени с вируса се увеличава с всеки изминал ден.

Ето какво предприемат повечето водещи страни, както и тези около България!

САЩ

Администрацията на Доналд Тръмп настоява за трети транш от фискални стимули, който може да струва 1,3 трлн.долара. Той включва 50 млрд. долара заеми за страдащия авио сектор, 150 млрд. долара за други засегнати отрасли и 500 млрд. долара за чекове на гражданите, които следва да получат до три седмици. Контролираният от републиканците Сенат изготвя свое собствено предложение, което включва някои от идеите на администрацията.

В крайна сметка след няколко дни на спорове Белият дом и Сенатът се споразумяха по спасителния план за 2 трлн. долара за намаляване на икономическите щети. Средствата са разпределени по следния начин:

  • 500 млрд. долара директни плащания към американските граждани за шоково раздвижване на икономиката - 1200 долара за повечето американци

  • 500 млрд. долара за тежко ударената индустрия

  • 350 млрд. долара за малкия бизнес

  • 250 млрд. долара за хората, загубили работата си през последните седмици

  • 75 млрд. долара за болници

Целта е да се намали въздействието от коронавируса върху американската икономика. Към сметката могат да се прибавят и още 50 млрд. долара, които ще отидат конкретно към самолетната индустрия, в частност Boeing.

Междувременно Федералният резерв намали основния лихвен процент със 150 базисни пункта до почти нула и понижи дисконтовата лихва до 0,25%. Той насърчава банките да вземат заеми с отстъпка, което им осигурява лесни и евтини пари, и предлага заеми, обезпечени с активи от взаимни фондове на паричния щатски пазар, освободени от данъци. Фед също така обеща да закупи облигации за 700 млрд. долара, като същевременно пусна мерки за подкрепа на пазара на корпоративни облигации и отвори програма за спешно кредитиране.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
1
 
11
Yanis83 до: Mavi Goz
преди 1 година
Няма профилна снимка
Бройлери в кошарата? Ти сериозно ли?
3
 
0
 
10
преди 1 година
Браво! Много добри мерки на американското правителство и на Тръмп. Директно подпомагат финансово всички американски граждани и фирми за да преодолеят негативните последици от кризата. Американските управници този път показват много добър макро-икономически усет и предприемат подходящи мерки, и стимули, за да тръгнат пак нагоре.----За разлика от kpaдливото kopyмпирано правителство на глyпавата mиква и тъпume му калинки, които оставиха без подкрепа населението и бизнеса в България и публично и казаха сами да се оправят с кризата и последиците от корона-вируса.Като отмине вирусът, хората, които все още се намират в боkовата тоmaлиmapна, ченгеджийcka *** да бягат от там, докато все още могат, защото кризата в остатъците от българската "икономика" ще е дълга, но за сметка на това - мъчителна.
3
 
4
 
9
Mavi Goz до: V.At.
преди 1 година
Когато някой започне да се мотивира с Жан Виденов и комунисти, веднага го класирам в кошарата с бройлери... ... американския долар, който може и с нищо да не е обезпечен, но другите държави го приемат...... и.... ти си спомни една по-стара от Жан Веденов истина - нема вечно щастие... ;)
1
 
3
 
8
scott до: V.At.
преди 1 година
Няма профилна снимка
да са само 2 трилиона - с мед да ги намажеш!ОБАЧЕ: Последната стъпка на Фед - неограничено количествено облекчаванеЦентралната банка се превърна в купувач от последна инстанция на американските облигационни пазари........статия в инвесторът.Което означава - НАЩРАКВАНЕ НА ЕДНИ 20 ТРИЛИОНА ДОЛЪРЪ САМО ТАЗИ ГОДИНА. Бизнеси ше падат, ше искат защита от фалит, ФЕД ше ги изкупува /логиката е, когато изкупиш всичко, си купил и бъдещите победители и пичеливши/ и за тази цел ше си нащрака поне едно 20 трилки - мислим ас. Без одобрение от конгтресът, без съобразеване с тавана на дългъ и т.н. Светъ ше се усети преебан, банкстерите ше изгубат влияние, но положението ше е като при Нерон след запалването на Рим. Виденоф е просто ена плюнка пред НОВИЯ ПЛАН. Да не се забравя, че в същото време масите са изолирани, наплашени и под карантина. Не бива да се забравя също така, че продажбите на оръжие в САЩ скочиха с 800%.ШЕ Е ЯКО!
1
 
2
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Вероятно пишещите тук са по-млади и не помнят Жан Виденов. Има много голяма разлика между американския долар, който може и с нищо да не е обезпечен, но другите държави го приемат и българският лев, който и ние не приемаме сериозно - справка преди 1 месец всички хукнаха да купуват евро.Така че, тези 2 трилиона долара, отпечатани от ФЕД, ще бъдат заплатени от целия останал, лаком за долари свят. Докато дори 1 милиард лева да бъдат дадени безконтролно само ще надуят инфлацията. Както писах в началото - спомнете си /или проучете/ времето на Жан Виденов.

Още от Анализи
Фед задоволи инфлационните ястреби едва помръдвайки с пръст