Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Светът не може да оцелее без доларовата дипломация

Година след като Фед спаси глобалната икономика, няма други реални алтернативи

Светът не може да оцелее без доларовата дипломация

Снимка: Bloomberg

Спасяването на глобалната финансова система от Федералния резерв на САЩ преди една година предотврати кризата с общественото здраве да се превърне в пазарен хаос. Когато се пише историята за пандемията от Covid-19, би било късогледо да се игнорира това упражняване на финансова дипломация, което затвърди ролята на долара като стълб на световната икономика, пише Дейниъл Мос за Bloomberg.

Още по темата
Това помпане на монетарни мускули поражда големи въпроси относно зависимостта на света от зелените пари и моралния риск, който следва от това. Какво ще стане, ако САЩ решат, че вече не желаят да поемат отговорностите, произтичащи от това че са глобален кредитор от последна инстанция? Въпреки цялата привлекателност на говоренето, че Америка е в упадък, светът има малко алтернативи.

В края на март 2020 г. Фед драстично разшири предлагането на долари за чуждестранни централни банки. Той направи това чрез откриване на доларови суап линии с девет чуждестранни монетарни власти, включително тези на Сингапур, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. (Фед имаше съществуващи споразумения с Обединеното кралство, еврозоната, Япония, Канада и Швейцария.) Той също така създаде програма, която позволяваше на повече държави временно да обменят американски ДЦК за долари.

Пасивността щеше да бъде пагубна. Светът беше на ръба на финансова криза. Индексът Bloomberg Dollar Spot се покачи най-много от 2008 г. Но мерките на Фед проработиха: Недостигът на долари беше предотвратен. Индексът на MSCI за валутите на развиващите се пазари достигна дъно на 23 март, след което се радваше на силен подем през по-голямата част от изминалата година.

Седем десетилетия след споразумението от Бретън Уудс, което оформи финансовата архитектура след Втората световна война, влиянието на долара само се засилва. „Въпреки широко разпространеното предвиждане, че светът върви към многополюсна система, щатският долар остава несравнимо най-важната валута, особено като се отчита интеграцията на Китай и бившия съветски блок в световната финансова система“, написаха Етан Илзецки, Кармен Райнхарт и Кенет Рогоф в изследване от 2019 г.

Начинът, по който САЩ използват своя ливъридж, също е показателен. Основните бенефициенти бяха съюзниците и партньорите. Нито една от деветте централни банки, които получиха суапове, не беше от враждебна на Вашингтон страна. В това има твърда политическа реалност. Да, Фед е независим в определянето на монетарната политика на САЩ, но също така внимателно отчита чувствителността на Конгреса. Като пример за това как интернационализмът може бързо да спихне в Капитолия е достатъчно да погледнем изслушването на министъра на финансите Джанет Йелен пред сенатската банкова комисия през март. Тя срещна ожесточена опозиция срещу предложенията за допълнително вливане на капитал в Международния валутен фонд. Сенаторът републиканец Джон Кенеди от Луизиана заяви, че паричната инжекция ще насочи пари от американските данъкоплатци към съперници като Китай и Русия.

Въпреки че Фед калибрира своите действия умело, тези стъпки подчертават уязвимостта на глобалната финансова система. Светът може да е станал твърде зависим от долара и Федералния резерв, който се притича на помощ. Това е сред предизвикателствата, идентифицирани в доклад от януари 2021 г. на Салим Бахадж, икономист в Английската централна банка, и Рикардо Рейс, професор в London School of Economics. „Дали банките инвестират твърде много в чуждестранни активи или разчитат прекалено на чужди заеми, водещи до макрофинансова нестабилност, и дали тази нестабилност е адресирана от суап линиите?“, написаха те.

Независимо от опасностите от пристрастяването, ние сме обхванати от доларова доминация в обозримо бъдеще. Макар че Китай беше единствената голяма икономика, която изобщо отбеляза ръст през 2020 г. и брутният му вътрешен продукт вероятно ще надмине американския преди края на десетилетието, юанът е много далече от това да бъде световна резервна валута. Нещо повече, не е ясно, че свят, характеризиран от сериозна конкуренция, дори студена война между резервните валути, е непременно по-стабилен. Когато системата пламне, не искате препирни за това какъв тип пожарна кола е нужна или съмнения дали маркучите съответстват на пожарния кран.

Китай има мащабни стратегически проекти, но когато има пробив в световната парична система, кого ще повикате на помощ? Лошата Америка - силата, която се смята, че е в залеза си.

По статията работиха: автор Петър Нейков, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
4
 
5
преди 1 месец
Да беше 1 Април разбирам, но сега изглежда се подигравате с нас, вашите читатели
0
 
2
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Год блес Америка, Год сейв да Куин, Алах Акбар и Путин язде бяла мечка в Далчения Сибир. Аи ше ви .....
1
 
7
 
3
дядя Вова до: ing5rov
преди 1 месец
Светът не може да оцелее без доларовата дипломация

Пеше, по-цинично нещо не бях чувал от години!!
0
 
8
 
2
ing5rov до: abdul
преди 1 месец
е това си е вече перверзия ... да внушат на стадото , че без вълк не може ... : )))
1
 
8
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не само това, ами и слънцето няма да изгрее.

Още от Анализи
Сахел - френският Афганистан на Макрон