IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободата на медиите в България се влошава и според Freedom House

Само 13% от световното население живее в държави със свободни медии

10:48 | 28.04.16 г. 3
Свободата на медиите в България се влошава и според Freedom House

След като България пропадна със 7 позиции в класацията на “Репортери без граници” за свобода на медиите, страната ни влошава резултатите си и в класацията на Freedom House.

Страната ни остава в групата на държавите с частично свободни медии. Оценката ни обаче се влошава с 2 пункта – от 38 точки през 2014 г. до 40 през 2015 г. Държавите с най-свободни медии са с оценка, близка до 0, а тези с несвободни – с близка до 100, съгласно методологията на Freedom House.

От европейските държави България се класира на 32-ро място по свобода на медиите, като същият резултат е отчетен и в Унгария и е съизмерим с Румъния и Черна гора. От държавите от Европейския съюз (ЕС) по-лош резултат в класацията имат само Хърватия и Гърция – съответно 35-то и 37-мо място.

Повечето от държавите с напълно свободни медии са концентрирани в Европа. Лидер не само в Европа, но и в света, е Норвегия – с 9 точки, следвана от Белгия, Финландия, Холандия и Швеция, Дания, Андора, Люксембург и Швейцария.

В списъка с европейските държави със свободни медии попадат още Лихтенщайн, Исландия, Монако, Естония, Сан Марино, Ирландия, Португалия, Германия и останалите западноевропейски държави. От централно- и източноевропейските страни в списъка попадат още Чехия, Австрия, Литва, Словения, Словакия, Латвия и Полша.

В групата на държавите с частично свободни медии в Европа са още Италия, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Албания.

От европейските страни само Македония и Турция са класирани в групата на държавите с несвободни медии с резултати от съответно 62 точки и 71 точки.

Сред държавите със свободни медии се нареждат още САЩ, Канада, Чили, Уругвай, Суринам, Австралия, Нова Зеландия, Япония, както и островните държави от Полинезия.

В групата на държавите с частично свободни медии се нареждат още Бразилия, Аржентина, Индия, ЮАР, Индонезия и други. В групата на страните с несвободни медии попадат Русия, Китай, Мексико, повечето от развиващите се държави от Югоизточна Азия, страните в Близкия изток, Северна Африка, както и по-голямата част от страните в Централна Африка.

Свободата на медиите се влошава в глобален мащаб

Свободата на медиите е достигнала най-ниското си ниво от 12 години насам през 2015 г., отчитат от Freedom House. Политически, криминални и терористични сили се опитват да привлекат медиите на своя страна или да ги заглушат в широката си борба за власт, посочва се в доклада.

Само 13 на сто от населението по света живее в държави със свободна преса, т.е. страни, в които отразяването на политически новини е обективно, безопасността на журналистите е гарантирана, държавната намеса в медиите е минимална и пресата не подлежи на обременяващ юридически или икономически натиск.

Същевременно 41% от световното население живее в държави с частично свободни медии, а 46% - с несвободни медии, показват данните.

Сред държавите с най-голям спад на свободата на медиите през 2015 г. се нареждат Бангладеш, Турция на фона на политическата криза в страната и подновения конфликт с кюрдите, Бурунди, Франция, Сърбия, Йемен предвид гражданската война, Египет, Зимбабве и Македония, която също изпадна в тежка политическа криза.

Според доклада с най-остри проблеми се сблъскват журналистите в Близкия изток, където правителства и милиции продължават да създават климат “или с нас, или против нас” и демонизират медиите и журналистите, които отказват да се поддадат на натиск и страх.

Терористичната групировка “Ислямска държава” и други екстремистки групи продължават с насилствените си атаки срещу медии и разпространението на мощни алтернативни канали на комуникация чрез собствени мрежи. Така те достигат до огромна аудитория, без да е необходимо да разчитат на журналисти и на традиционни новинарски канали.

Дори и в доста по-спокойната медийна среда в Европа журналистите се изправят пред необичайни нива на натиск от страна на терористи и, до известна степен, на собствените си правителства, пише в доклада. Припомня се, че миналата година започна със смъртта на карикатуристи и редактори във френското сатирично издание Charlie Hebdo.

“Свободата на медиите в региона е заплашена от насилие, нови закони за наблюдение и борба с тероризма и словесни атаки или смущения от политици и правителствени длъжностни лица”, пише още в доклада.

Въпреки заплахите обаче журналисти и блогъри демонстрират устойчивостта си и често с огромен риск за живота си предават информация на своите общности и на външния свят и обменят мнения, които противоречат на тези, насърчавани от правителствата или екстремистки групи.

В доклада се посочват и шестте най-опасни теми за журналистите: организираната престъпност, корупцията, околната среда, религията, суверенитет и държавните глави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
нема достатъчно "демокрация" начи ... :)) Еми ше тряя повече грантове и повечко статии против Русията и Китай и ше постигнем повече "независимост" нема ядове ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още