IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните пазари няма да осигурят стабилни цени или сигурни доставки на енергия

Подобренията в резервните мощности и инфраструктурата са от решаващо значение, като само частният сектор не може да ги осигури

13:04 | 07.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Енергийният сектор на Обединеното кралство е в хаос. Цените на природния газ се утроиха от началото на годината, а разходите за електроенергия също нарастват. Десет доставчика на дребно фалираха от началото на август, изправяйки пред проблем 1,7 млн. домакинства, пише Брук Мастърс за Financial Times.

Непосредствената вина се крие в грешни правителствени политики, които дадоха приоритет на избора пред стабилността, приветствайки десетки доставчици, без да се гарантира, че те имат необходимата финансова сила. Но тази история за неуспешна дерегулация не е само местна особеност.

Проблемите на Обединеното кралство са генерална репетиция за по-широката несигурност, която ще съпътства нашите усилия за справяне с изменението на климата. Тази криза и проблемите с тока в Тексас през февруари отправят същото предупреждение: напълно свободните пазари няма да осигурят стабилни цени или сигурни доставки на енергия.

Целият свят е засегнат от повишаването на цените на енергията. След като миналата година спадна по време на коронавирусните локдауни, търсенето се възстановява, но предлагането изостава. Цените на природния газ чупят рекорди, тъй като Европа се възстанови след студената зима, а Китай търси алтернативно гориво на фона на недостига на въглища и неработещите заводи. Цените на петрола в САЩ са най-високите от 2014 г. насам, а международният бенчмарк е на тригодишен връх.

Но Великобритания се оказа уникално уязвима отчасти поради лошо обмисления си подход към декарбонизацията. Нетен вносител на енергия от 2004 г., Великобритания прегърна зелената енергия. Миналата година тя доби рекордните 43% от електроенергията си от възобновяеми източници. Този дял обаче спадна до 37% тази пролет, тъй като по-бавната от нормалното скорост на вятъра и по-малкото слънчеви дни удариха производството, въпреки че търсенето нарасна.

Променливостта е характерна опасност при разчитането на слънчева и вятърна енергия, както редовно посочват критиците на бързото декарбонизиране. Въпреки това Обединеното кралство не успяваше да инвестира в инфраструктурата, необходима за осигуряване на подходящ резерв.

През 2017 г. енергийната група Centrica обяви затварянето на най-голямото хранилище за газ във Великобритания поради опасения за безопасността и нищо не го замени. Изграждат се електропроводни интерконектори, свързващи Обединеното кралство с европейските мрежи - един такъв с Норвегия започна да функционира наскоро - но те отнемат десетилетия, а връзката с Исландия се забави заради Брекзит.

Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 2 години
зеленоумните ***!Слушайайте ги още и затривайте ДВГ и въглищата! Дик чейни вече зе своя пай. Може да понамали зеленооката пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още