IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на ЕС зависи от кризата на идентичността в Германия

Страната трябва да направи своя избор - европейска Германия или германска Европа

11:46 | 30.05.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Писателят Томас Ман формулира избора през 1953 г. Новата република със столица Бон, казва той, трябва да отхвърли всякакви националистически амбиции за германска Европа. Според него бъдещето е в обвързването на нацията със съседите й с цел създаване на европейска Германия, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Близо 70 години по-късно обединена Германия все още е изправена пред същия избор. Могъщият конституционен съд в Карлсруе развя националистическото знаме, противопоставяйки се на Европейската централна банка (ЕЦБ). Канцлерът Ангела Меркел отговори с план, договорен с френския президент Еманюел Макрон, за фонд за възстановяване на стойност 500 милиарда евро за държавите от ЕС, най-тежко засегнати от пандемията Covid-19. Понеже той не беше добре приет, ЕК излезе с компромисен план за 750 млрд. евро.

Някои гледат на решението на съда - последното от редица опити на съдиите да преначертаят границата между националното и европейското - като на потенциално смъртоносен удар върху операциите на ЕЦБ при управлението на еврото. Други приветстват фискалния федерализъм в механизмите на предложения нов фонд за възстановяване. Привържениците го нарекоха "хамилтъновски" момент за ЕС по повод решението на Александър Хамилтън и други основатели на САЩ да прехвърлят дълговете на американските щати към новото федерално правителство. Според Стивънс и двете описания клонят към хипербола. Взети заедно, те разкриват напрежението в основата на европейската политика на Германия.

Въпреки трайните подозрения на британските евроскептици, Берлин няма апетит за континентално господство. Напротив, Германия по-често иска да си затваря очите за света. Даденостите на германската мощ и география обаче не могат да бъдат игнорирани. Разположена в сърцето на Европа, Германия е далеч най-богатата и населена държава на континента. В тази степен германска Европа е неизбежна.

Съдът в Карлсруе не е единствен в негодуванието срещу предполагаемите посегателства на ЕС. Голямата коалиция на Меркел със социалдемократите остави крайнодясната, евроскептична Алтернатива за Германия (AFD) в ролята на официална опозиция в Бундестага. Значителни части от германското общество не одобряват „цената“ да бъдат добри европейци. Според една мантра еврозоната не трябва да се превръща в трансферен съюз, в който Германия спасява „некадърни“ съседи. Изправени пред популизма на AFD системните политици избягват да подкрепят избора на Ман. Ако Германия отхвърли хегемонията, тя също няма да желае да поеме отговорност.

Последна актуализация: 00:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
Споко, не се вълнувай толкова. Така се говори сега, за да им развържат кесиите( ако мине номера) и да ги ограбят. След това други неща ще пишат- мултикултурна, многонационална и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
" Deutschland , Deutschland uber alles ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Да разучаваме ли вече " Deutschland , Deutschland
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Нещо твърде много започнаха да ни облъчват с прогермански коментари под формата на "разсъждения за бъдешето на Европа". Дали е случайност или пък не? Наивност е да смятаме, че може да съществува Германска европа. Нищо, че този въглед е разработен още 30 и някоя си година миналия век от германски икономист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
еее, нема как да се смее..требва да е над 130 годишен :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Горките германци. Всички ги притискат да създадат Съединени Европейски Щати и да бъдат лидери на съюза. Накрая в името на разбирателството ще се съгласят и наследника на Меркел ще бъде новия Канцлер на Европа. И там някъде, на един далечен остров, един възрастен мъж се подсмихва под мустак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още