Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Съдбата на ЕС зависи от кризата на идентичността в Германия

Страната трябва да направи своя избор - европейска Германия или германска Европа

Съдбата на ЕС зависи от кризата на идентичността в Германия

Снимка: Bloomberg

Писателят Томас Ман формулира избора през 1953 г. Новата република със столица Бон, казва той, трябва да отхвърли всякакви националистически амбиции за германска Европа. Според него бъдещето е в обвързването на нацията със съседите й с цел създаване на европейска Германия, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Близо 70 години по-късно обединена Германия все още е изправена пред същия избор. Могъщият конституционен съд в Карлсруе развя националистическото знаме, противопоставяйки се на Европейската централна банка (ЕЦБ). Канцлерът Ангела Меркел отговори с план, договорен с френския президент Еманюел Макрон, за фонд за възстановяване на стойност 500 милиарда евро за държавите от ЕС, най-тежко засегнати от пандемията Covid-19. Понеже той не беше добре приет, ЕК излезе с компромисен план за 750 млрд. евро.

Още по темата
Някои гледат на решението на съда - последното от редица опити на съдиите да преначертаят границата между националното и европейското - като на потенциално смъртоносен удар върху операциите на ЕЦБ при управлението на еврото. Други приветстват фискалния федерализъм в механизмите на предложения нов фонд за възстановяване. Привържениците го нарекоха "хамилтъновски" момент за ЕС по повод решението на Александър Хамилтън и други основатели на САЩ да прехвърлят дълговете на американските щати към новото федерално правителство. Според Стивънс и двете описания клонят към хипербола. Взети заедно, те разкриват напрежението в основата на европейската политика на Германия.

Въпреки трайните подозрения на британските евроскептици, Берлин няма апетит за континентално господство. Напротив, Германия по-често иска да си затваря очите за света. Даденостите на германската мощ и география обаче не могат да бъдат игнорирани. Разположена в сърцето на Европа, Германия е далеч най-богатата и населена държава на континента. В тази степен германска Европа е неизбежна.

Съдът в Карлсруе не е единствен в негодуванието срещу предполагаемите посегателства на ЕС. Голямата коалиция на Меркел със социалдемократите остави крайнодясната, евроскептична Алтернатива за Германия (AFD) в ролята на официална опозиция в Бундестага. Значителни части от германското общество не одобряват „цената“ да бъдат добри европейци. Според една мантра еврозоната не трябва да се превръща в трансферен съюз, в който Германия спасява „некадърни“ съседи. Изправени пред популизма на AFD системните политици избягват да подкрепят избора на Ман. Ако Германия отхвърли хегемонията, тя също няма да желае да поеме отговорност.

Още по темата: Анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
dikens15 до: dr.5rov
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Споко, не се вълнувай толкова. Така се говори сега, за да им развържат кесиите( ако мине номера) и да ги ограбят. След това други неща ще пишат- мултикултурна, многонационална и т.н.
0
 
3
 
5
ing5rov до: ing5rov
преди 2 месеца
" Deutschland , Deutschland uber alles ..."
0
 
2
 
4
преди 2 месеца
Да разучаваме ли вече " Deutschland , Deutschland
0
 
3
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нещо твърде много започнаха да ни облъчват с прогермански коментари под формата на "разсъждения за бъдешето на Европа". Дали е случайност или пък не? Наивност е да смятаме, че може да съществува Германска европа. Нищо, че този въглед е разработен още 30 и някоя си година миналия век от германски икономист.
0
 
2
 
2
khao до: korn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
еее, нема как да се смее..требва да е над 130 годишен :):)

Още от Анализи
Израел и ОАЕ извършиха геополитическа дефибрилация в Близкия Изток