IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдбата на Ренци застрашава и паричната политика на ЕЦБ

Резултатите от италианския вот могат да повлияят на решението на централната банка за програмата за количествени улеснения

12:27 | 05.12.16 г. 34
<p>
	Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Getty Images News

Премиерът на Италия Матео Ренци вероятно не е единственият човек тази седмица, чиито планове ще зависят от италианския електорат.

В контекста на предстоящото заседание на Европейската централна банка президентът на ЕЦБ Марио Драги трябва да вземе предвид и отчете заплахите от оставката на Ренци след поражението му на референдума за конституционни промени. Резултатът от рефендума в Италия има потенциал да доведе до пазарни сътресения, разширяване на спреда по облигациите и влошаване на перспективата за икономическия растеж, както и да предотврати изтегляне на стимулите от страна на централната банка, предава Bloomberg, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

„Италия пропусна една прекрасна възможност да реформира своята политическа система и оптимизира публичната си администрация“, коментира Холгар Шмидинг, главен икономист на Berenberg Bank в Лондон. „Повишената несигурност засили вероятността ЕЦБ да анонсира удължаване на програмата си за изкупуване на облигации за 80 трлн. евро на месец след крайния ѝ срок – март 2017 г.“. 

От ЕЦБ отказват коментар.

Държавните облигации на Италия се понижиха, като доходността по 10-годишните ДЦК се повиши с почти 16 базисни пункта. Тя се покачи с 10 базисни пункта до 2,001% към 9:26 местно време. През последните дни на кампанията за референдума в Италия облигациите се търгуваха с повишение.

Структурните промени, които се очаква да насърчат потенциала за растеж в региона, са приемани от централната банка като ключов фактор за парична подкрепа, а Италия – на фона на стагниращата продуктивност и банков сектор, обременен от лошите заеми, е една от страните, които изпитват сериозна нужда от реформа. В този контекст ЕЦБ може да реши да предостави по-сериозна подкрепа за европейската икономика и то за по-дълго време.

Според изследване на Bloomberg сред икономисти, проведено преди вота за референдума в Италия, се очакваше Драги да анонсира разширяване на програмата за количествени улеснения при запазване на сегашните темпове. Повечето респонденти също коментираха, че сценарий, при който е налице бавно ускоряване на инфлацията и скромно, но стабилно възстановяване ще позволи на Марио Драги да пристъпи към изтегляне на стимулите до края на 2017.

Графика: Bloomberg 

Поражението на Ренци обаче може да изложи на опасност подобен сценарий. Вотът е израз на една година на политически катаклизми в ЕС, сред които и решението за излизането на Великобритания от единния пазар.

Докато ЕЦБ може да овладее едно първоначално сътресение, тя не може да направи много за удара върху дългосрочните очаквания за растеж, до които политическата несигурност в Италия може да доведе. Италианската икономика расте с по-бавни темпове от приемането на еврото, като БВП на глава от населението е под нивата отпреди присъединяването на страната в еврозоната. Италианската статистическа агенция Istat очаква икономиката да се разшири с 0,8% през 2016 г. и с 0,9% през следващата година.  

Повече по темата четете тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Аз не искам да работя 20 30 години и да получа кашон след това щото всичко се обезмисля стрес нерви робство че за кво?1 кашон не мерси по добре да съм селянин в плевня ама животът да ми е безгрижен без тв без кола без нет без телефон...ще си спя спокоино без стрес ще къркам и ще си гледам живота без кат глоби и мръсътия задръстване и така докъто умра колкото живот имам толкоз това ми изглежда по разумно спрямо другата безмислена робска алтернатива бивайки роб на корпорациите но неодъзнат щото мога да си купа хаи фонче и да ида на море нищо че ще мизерствам 3 месеца за да ме видат там всички как почивам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"Това се преглъща, но именно поради това нашата цивилизация е лесна плячка за бай мангауу, дето нахлува тук"Няма нищо по хубаво в трудни еволюционни времена от обогатяване на генотипа. :-) :-)... 'другарю'Бай *** не е по-лош от някои части на нашето 'цивилизовано' общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Другарю, ти вероятно си чел само свои книги, написани от теб. Ти си откровен продукт на тоталната аномия, обхванала западния свят. Това се преглъща, но именно поради това нашата цивилизация е лесна плячка за бай мангауу, дето нахлува тук. Плачът ти трябва да е за теб самия в този контекст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"Много е просто - да се върже кучето, не е нужно да си тренирал бой с кучета, ако то е вързано."Това е тотална глупост. Ако разчиташ на някой да брани твоят интерес си загинал и като работник и като предприемач. Това всъщност е дълбоката овча летаргия, резултат от 'безопасната' и 'безрискова' бизнес среда на лесни пари, ЕС фондове, и периодични спасяваници. Сърди се на ЕС и авторите на 'too big to fail' за тези ти миролюбиви възприятия, които са притъпили инстинктите ти за оцеляване в текущата враждебна среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
"Населението не е длъжно да бъде финансово грамотно."Абсолютно :-) и затова си плаща подобаващо. Впрочем това се отнася се отнася за грамотността по принцип. Като си *** обикновенно си плащаш за това."Именно тази перспектива е убита днес - никой вече не иска да работи 20-30 години, иска всичко сега и веднаг"Каква перспектива има в това зомбирано поведение да си мислиш, че с завиване на дюнери в продължение на 20-30 години ще си купиш картонена кутийка? Точно кредит непремерен кредит от 20-30 години, за да притежава финансово неграмотният дюнерджия американската мечта имах предвид в предния пост..."Важното е да има стабилна финансова система, която да позволява полагането на 20-30 годишен труд и да види човек плодовете му."Това са глупости. Интелекта на човек и способността му да се оправя в бързопроменяща (И НЕСТАБИЛНА) среда може да му гарантира благоденствие в дългосрочен план, а не 'стабилността' на финансовата 'система'..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Населението не е длъжно да бъде финансово грамотно. И няма нищо лошо да работиш 20-30 години, за да купиш макар и един картон - толкоз може. Важното е, че полагаш труд в перспектива. Именно тази перспектива е убита днес - никой вече не иска да работи 20-30 години, иска всичко сега и веднага. Защото станаха много финансово грамотни ли? Важното е да има стабилна финансова система, която да позволява полагането на 20-30 годишен труд и да види човек плодовете му. Това е, а не финансова грамотност да търсим. Много е просто - да се върже кучето, не е нужно да си тренирал бой с кучета, ако то е вързано. Банкерите са едни отвързани бесни кучета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
"Италианската икономика расте с по-бавни темпове от приемането на еврото, като БВП на глава от населението е под нивата отпреди присъединяването на страната в еврозоната. "Някой може ли да направи паралел и да даде картина за българската икономика , ако приемем еврото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
"Именно този финансов инструмент - CDS, е в основата на проблема с кризата."Айде сега пистолета бил виновен че гръмнал..Виновно е масово финансово неграмотното население, което се връзва да бачка 20-30 години за някаква картонена кутийка т.нар. американска мечта. Естествено, че финансово 'грамотния' и предприемчив свят на запад ще се възползва максимално от този масов обществен недъг. Както там, така и тук музиката спира, когато свършат кинтите и дойде време за плащане, време за взимането на политически решения през 'демократичните' избори... е тогава се раждат популисти и фашисти.Кейнс = Маркс. Балъците винаги плащат с пари, тарикатите понякога с живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"ама именно, еволюция дет викаш е тогава за кво са ни такива ?!"Ако ще се говори на езика на силата, се опасявам че печеливши няма да са средностатистическите панелкаджии въоръжени със сопи и камъни :-).Затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Друже, ти за Кейнс чувал ли си? Къде ги измисляш тия марксизми и комунистически манифести? Нужда от жилища винаги е имало, нищо не е експлодирало. Докато не се построят двуетажни къщи и за домашните любимци, нужда винаги ще има. Просто в САЩ започнаха да раздават жилищен кредит на всеки голтак и така се наду балонът. Балонът не е имотен, а на застраховките срещу неплащане на тези кредити. Самите имоти са следствие. Бе наречен имотен, защото иначе няма как да го обяснят на простата публика, защото тя вижда имотите, а не вижда дефолтните суапове. Именно този финансов инструмент - CDS, е в основата на проблема с кризата. Виж как човек трябва да знае накъде да гледа, иначе вижда някакви други работи. Кейнс, обаче, е виновен за всичко. Неговата обща теория изгърмя още 70-те години с премахването на златото. Банките в този си вид днес са останки от неговите парадигми и опропастяват всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още